Vívás: Bagdány Albert gigamezőnyben nyert az amerikai tőrbajnokságon

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.14. 09:07
null
A 19 éves Bagdány Albert népes és nívós junior tőrbajnokságot nyert az Egyesült Államokban.

A közelmúltban Mazza Lorenzo vezetésével az Egyesült Államokban jártak a Ludovika SE fiatal tőrözői. Az edzőtábort egy igen nívós megméretéssel kötötték össze vívóink az Ohio állambeli Columbusban: a Summer Nationals elnevezésű bajnokságon léptek pástra.

A junior férfiak tőrversenyére 424 (!) induló gyűlt össze,

de nemcsak a létszám, hanem az amerikai utánpótlás erősségét is figyelembe véve nevezhetjük szenzációnak, hogy végül Bagdány Albert nyakába került az aranyérem.

Bagdány Albert a dobogó tetején Forrás: Ludovika SE

A Szigetszentmiklósi Tőregyletben nevelkedett, Kessler Zoltán által edzett kitűnőség fantasztikusan vívott a versenynap folyamán, és sorban ejtette ki a tengerentúli vetélytársait. Az egyenes kieséses szakaszban nyolc mérkőzést kellett megnyerni az első helyig, a 32 között pedig már rajta kívül nem volt európai tőröző.

A 19 éves ígéret a nyolc között 15:6-ra leiskolázta Riccardo Sissinnit, az elődöntőben Richard Livel szemben nyert 15:11-re, a Conrad Lo elleni döntő pedig a kihívó 2:2-es állásnál elszenvedett térdsérülése miatt ért véget – Bagdány bajnoki címével.

„Magyarként ekkora versenyen még nem jártam, a mezőnyt sem igazán lehetett átlátni, itthon nagyjából hatvan indulóhoz vagyunk szokva – mondja a sokra hivatott tőrvívó. – Számunkra ez már szezon utáni, kései verseny volt, de próbáltam megtartani a formámat. Nekik meg ez volt az amerikai bajnokság. Felszabadultan, megkönnyebbülten vívhattam, mert az egyetemen is befejeztem a szemesztert. A vizsgáimat azért hoztam előre, hogy el tudjak repülni erre a versenyre.

Úgy voltam vele, nézzük meg, hogy mit lehet elérni ezen a bajnokságon. Aztán jöttek az asszók, nekem meg jól ment a vívás, és egyre tovább jutottam.

Arra törekedtem, hogy mindig csináljam meg a páston azt, amit elterveztem. Fárasztó nap volt, megesett, hogy tíz percen belül két mérkőzést vívtam. Leginkább arra kellett figyelnem, hogy az asszók között újra felpörögjek és ne veszítsem el a fókuszt. Nagyon szerettem volna késő este döntőt vívni, és örülök, hogy sikerült. Az amerikaiaknak hatalmas merítési lehetőségük van, ezért nagyon erősek a nemzetközi porondon is. Úgy gondolom, hogy nagy dolog náluk egy ilyen eredményt elérni.”

A döntőben Bagdány a megsérült Conrad Lo-t vigasztalja Forrás: Ludovika SE

Bagdány a következő évadban még korosztályos versenyzőnek számít, a juniorok között tölti az utolsó évét.

„Ez a siker hatalmas löketet és motivációt ad a következő idényre. Az elmúlt évadra sem panaszkodhatok, mert egyéniben világkupákon és az Eb-n is nyolcban voltam. Persze, mindegyik verseny után maradt bennem kis hiányérzet, de ez a siker most mindenért kárpótolt. Szeretném ezt a lendületet átvinni a következő szezonra és ha sikerül, akkor bizakodó lehetek.”

(Kiemelt képünkön: Bagdány Albert Fotó: Bizzi Team)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik