Úszás: második lett a válogatott a közép-európai serdülőbajnokságon

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 16:15
null
A korábbi évek diadalai, így a tavalyi győzelem után idén a második helyen végzett úszócsapatunk a közép-európai országok időközben még inkább nemzetközivé terebélyesedett serdülőbajnokságán, a CECJM-versenyen.

A 2024-es viadalon már 14 nemzet fiataljai versengtek Belgrádban, míg a múlt évben 12 ország korosztályos kiválóságai szerepeltek a szlovéniai Kranjban azon a vizes találkozón, amelyet eredendően a közép-európai országok serdülőbajnokságának (CECJM) találták ki az ötletgazdák. Az ismét tovább bővült mezőnyben a hagyományos résztvevők mellett indultak például osztrák, holland és svájci úszók is, a prímet azonban a románok és a magyarok vitték, s a két ország medencés küzdelméből ezúttal a szomszédok csapata került ki győztesen 357 pontot gyűjtve. A mieink tizenkét lány és ugyanennyi fiú alkotta alakulata 324 pontig jutott, míg a harmadikként végzett törökök 269 pontot szereztek.

A legtöbbet természetesen az első hely ért, de a további dobogós pozíciók is jól „fizettek”, vagyis döntően a szerzett érmek határozták meg a végső csapatsorrendet. 

A magyar medálkollekcióba 25 érem került be, az öt bronz és a kilenc ezüst mellé 11 aranyat úsztak össze serdülőkorú kiválóságaink,

akik közül hárman nyújtottak különösképpen kimagasló teljesítményt: Szabó Lilla, Pápai Olivér és Barta Bianka.

Az egyformán 2009-es évjáratúak triójából

Szabó Lilla, az Egri ÚK versenyzője egyéniben 200, 400 és 800 gyorson diadalmaskodott.

, az Egri ÚK versenyzője egyéniben 200, 400 és 800 gyorson diadalmaskodott.

Uszodai haditette azért is nagyszerű, mert a belgrádi megméretés előtt, július elején még a litvániai ifi Eb-n versenyzett, ottani legnagyobb sikereként pedig tagja volt az Európa-bajnoki címet kiérdemlő 4x200-as gyorsváltónak. 

Pápai Olivér, a Győri Úszó SE reménysége szintén három számban nyert a szerb fővárosban: ő 100, 200 és 400 gyorson hagyott maga mögött minden riválist.

.

Szabóhoz hasonlatosan nem sokkal korábban még ugyancsak a vilniusi korosztályos kontinensviadalon vett részt, s volt a tagja két stafétánknak is, az Eb-6. vegyes, és az Eb-5. fiú gyorsváltónak egyaránt.

Barta Bianka a CECJM-es összejövetelen két aranyat zsebelt be, előbb a 200, majd a 400 vegyesen győzedelmeskedve.

a CECJM-es összejövetelen két aranyat zsebelt be, előbb a 200, majd a 400 vegyesen győzedelmeskedve.

A Kőbánya SC ígérete a dicséretes duplázást az után hajtotta végre, hogy bő egy héttel korábban az ifjúsági Eb-n a hosszabbik vegyes szám döntőjében nyolcadik lett.

A teljesség kedvéért említsük meg, hogy a belgrádi aranygyűjteményünkhöz egy-egy darabbal járult hozzá a Darnyi SC-s Varga István János (1500 gyors) és a szintén 15 éves, Kőbánya SC-s Nemes Ármin (400 vegyes), utóbbi még egy bronzot is begyűjtött 200 vegyesen. A még hiányzó, 11. elsőségünk pedig a staféták versenyében született meg: a lányok 4x200-as gyorsváltójában nyert a Tombor Sára, Szabó Kincső, Pálca-Juhász Emese, Szabó Lilla összetételű négyesünk.

Végül ne menjünk el szó nélkül az egyéniben legtöbb ezüstöt – szám szerint hármat is – szerző Kokas Fanni produktuma mellett sem. A Jövő SC 15 esztendős talentuma csupán egyetlen vetélytársát engedte maga elé Belgrádban 50, 100 és 200 háton egyaránt.

(Kiemelt képen: az egri Szabó Lilla az ifi Eb váltóaranya után a CECJM-versenyen is gyűjtötte az első helyeket Forrás: egerhirek.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik