Kajak-kenu: folytatja a remeklést a hazai utánpótlás

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 16:05
null
Bár a tavalyi rekordot nem sikerült megdönteni a korosztályos világversenyérmek számában, ismét bizonyította a magyar kajak-kenu utánpótlás, hogy nincsen párja.

Ha korosztályos kajak-kenu Eb, akkor magyar éremeső – kezdtük három héttel ezelőtt az értékelésünket az U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságról, amin a magyar válogatott 12 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzéremmel zárt, ezzel pedig (ismét) megnyerte az éremtáblázatot.

A múlt hét vasárnap befejeződött korosztályos világbajnokság is 28 éremmel zárt a küldöttség, amiből 9 járt az első helyért. Egy évvel ezelőtt az eseményen rekordnak számító 44 medál, közte 25 arany landolt magyar nyakban, amit végül nem sikerült megközelíteni, de így is a legeredményesebb válogatott lett a magyar, az utánpótlás szövetségi kapitányok pedig elégedetten értékeltek az Utánpótlássportnak.

„Az utánpótlás esetében jönnek-mennek az évfolyamok, folyamatosan változik a mezőny.

Elégedettek lehetünk, szép versenyzéseket és győzelmeket láttunk. Nagyon fiatal sportolókról beszélünk, akik még nem minden esetben tudják kihozni magukból a maximumot, még tanulják a nemzetközi versenyzést – mondja Makrai Csaba, a kajakosok vezetője, aki korábban elmondta az oldalunknak, hogy az Eb-n a második számú válogatott szerepelt a szakágban, míg a vb-re az első utazott el. – Több nemzet is meglépte már ezt, hogy az Eb-re nem a legjobb csapatukkal mentek, ilyenek például a németek is. A kontinensviadalon nem vettek részt az oroszok és a fehéroroszok, a vébén viszont igen – összességében nagyon erős mezőny gyűlt össze. Olyanokat is figyelhettünk, akik az olimpián is elindulnak, azoknak ez felkészülési állomás volt.”

A kenusaink idén több érmet szereztek, a kajakosok 13 medálja mellé ők 15-öt tettek.

„Ki lehet jelenteni, hogy az eredményességünket megőriztük. A tavalyi, rekordszámú érmet idén nem sikerült tovább javítani, de ez nem is cél, nem is lehetséges – veszi át a szót a kenusok kapitánya, Foltán László. – Utánpótlásról beszélünk, első éves ifjúsági versenyzők is érkeztek a csapatba, akik esetében nagy öröm, hogy dobogóra álltak. Óriási volt a mezőny, hetvenöt országból érkeztek sportolók, így például az, hogy Gyányi Milán az Eb után a vébén is harmadik tudott lenni ezer egyesben, remek siker. Ez egyébként több egységünkről is elmondható. Ráadásul

ami nem kis feladat. A nemzetközi mezőny egyre színesebb, ez fontos a sportágnak és a szakágnak, eközben pedig ott tudunk maradni az első helyen, szoros küzdelemben.”

(Kiemelt képünk forrása: MKKSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik