Atlétika: Szalai Fanni úszás és tekerés híján is a legjobbak között

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 21:16
null
A triatlonban sikert sikerre halmozó 16 éves Szalai Fanni már atlétikában is korosztályos csúcstartó és Eb-negyedik.

A 16 éves Szalai Fanni kétségkívül a triatlonsport egyik legkiemelkedőbb ígérete. Kvalitásaira akkor hívta fel a figyelmet igazán, amikor tavaly márciusban még 15 esztendősen, a mezőny legzsengébb korú versenyzőjeként elindult a Surseeban megrendezett Arena Games-en, és a sportág sokat megélt, jeles képviselői között bronzérmet érdemelt ki.

A Ganzair Team Újbudában Kuttor Csaba által edzett reménység tavaly még serdülőkorúként megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot, az idén pedig folytatta remeklését, és 2024-ben már négy junior Európa-kupa-győzelem szerepel a neve mellett. A legutóbbit július elején szerezte Tiszaújvárosban, de előtte nyert Ausztriában, Szerbiában és Portugáliában is.

Szalai Fanni Tiszaújvárosban megvédte címét a junior Európa-kupán Forrás: Magyar Triatlon Szövetség

Fanni azonban nemcsak triatlonban halmozza a sikereket, hanem az atlétikai pályán is.

Az év elején megnyerte 3000 méteren az U18-as fedett pályás országos bajnokságot, a felnőttek között pedig harmadik lett ugyanebben a számban. A június végi, szabadtéri felnőtt országos bajnokságon 5000 méteren indult, és megint csak bronzérem lett a jutalma,

ráaádásul a 16:20.81 perces időeredményével U18-as országos csúcsot állított fel a távon.

A korábbit Varga Gréta tartotta 16:20.81-gyel 2020 óta. Ez a teljesítmény jelenleg is az európai ranglista első helyét jelenti a korosztályban.

A felnőtt atlétikai ob dobogósai női 5000 méteren balról: Böhm Lilla, Vindics-Tóth Lili Anna, Szalai Fanni Forrás: MASZ

Az atlétaként a Margitszigeti AC-ben Csoma Ferenc szakmai felügyelete mellett dolgozó kitűnőség kivívta a részvételi jogot a múlt héten Besztercebányán rendezett U18-as atlétikai Európa-bajnokságon, és

a 3000 méteres síkfutásban kiérdemelt negyedik helyével (9:23.30) a magyar küldöttség egyik legjobb eredményét érte el.

Szalai Fanni negyedik helyen ér célba 3000 méteren a besztercebányai U18-as atlétikai Eb-n Fotó: Zsigmond László/MASZ

Mindez történt július 20-án, szombaton, majd másnap már Németországban volt jelenése, ahol a triatlon Bundesliga tübingeni állomásán újra úszott, kerékpározott és futott. Kell-e mondani, hogy a felnőttmezőnyből kiemelkedve, olimpikonokat és világkupa-dobogósokat maga mögé utasítva újabb magabiztos győzelmet aratott?

(Kiemelt képünkön: Szalai Fanni Fotó: Zsigmond László/MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik