Vízilabda: már a világeseményekre készül az utánpótlás

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 09:02
null
Négy vízilabdaklub osztozik a hat korosztályos bajnoki címen; a válogatott reménységek már a nyári utánpótlás-világversenyekre összpontosítanak.

A nyolcas döntőkkel értek véget az országos utánpótlás vízilabda-bajnokságok, és ez a lebonyolítási forma már kicsit a nyári világversenyekre készítette fel a korosztályos válogatottakban is érdekelt fiatalokat.

A közelgő Eb-ken, vb-ken ugyanis legalább annyira fontos lesz a formaidőzítés, mint a bajnoki végjátékban,

amikor is a bajnokság utolsó három napját „nulláról”, tiszta lappal kezdik a klubcsapatok. Így tehát az alap-, majd a középszakaszban elért eredmények – bár adtak némi visszajelzést az erőviszonyokról – semmiről sem döntöttek.

Ezzel a lehetőséggel élt a BVSC-Zugló fiú ifjúsági gárdája is, amely az ötödik helyen jutott be a nyolcas döntőbe, majd – egyebek mellett egységességének köszönhetően – megnyerte a bajnokságot a Szeged 12–8-as legyőzésével. A XIV- kerületiek 2017 után tudtak ismét aranyat nyerni a fiú ifibajnokságban. A címvédő FTC ezúttal bronzérmes lett.

Az ifjúsági lányok mezőnyében nem borult a papírforma. Az egész idényben, sőt

a korosztályban több mint három éve veretlen UVSE

a nyolcas fináléban is magabiztosan hozta a meccseit, és az újabb aranyért az Egert múlta felül 21–10-re. A bajnoki döntőben Hajdú Kata 8 góllal segítette diadalhoz együttesét. A lilák fölényéről sokat elárul, hogy az utolsó három meccsüket 59 lőtt góllal abszolválták.

Az UVSE leány ifjúsági együttese ismét magabiztosan jutott el a bajnoki aranyig Fotó: Palágyi Barbara

A serdülők között címet védett a Ferencváros fiú-, valamint az UVSE leánycsapata. Előbbi 9–8-ra, utóbbi 14–10 nyert a fináléban a KSI alakulata ellen. A fiúk ebben a korosztályban is kiélezett mérkőzéseket vívtak, ám a leánymezőnyben itt sem fért kétség a lilák végső sikeréhez.

A gyermekbajnokságban az UVSE a fiúk között nyert megint a múlt év után: az alap- és középszakasz-győztes BVSC-t győzték le az első helyért 11–6-ra. A lányok között pedig a Dunaújváros ért fel a csúcsra, miután 8–7-re bizonyult jobbnak a Szentesnél.

A DFVE tehát az egyetlen vidéki klub, amely bajnoki címet szerzett az évadban.

Érdekesség, hogy az aktuális felnőtt szövetségi kapitányok gyermekeinek is alaposan kijutott a sikerélményből. A férfiakat irányító Varga Zsolt fia, Kean az FTC serdülőcsapatával, míg a női társkapitány Mihók Attila lánya, Mandula a Dunaújváros gyermekegyüttesével nyert aranyat. Mindkét ígéret a döntőben is eredményes volt. Mindeközben a női válogatott másik edzőjének, Cseh Sándornak a fia, Maxim a serdülőbajnokság gólkirálya lett 93 találattal, egyben harmadik helyen zárt a Szolnokkal.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a háromszoros olimpiai bajnok legenda, Benedek Tibor fia, Mór a serdülőbajnokságban csapatkapitányként vezette ezüstéremig a KSI-t.

A reménység a nyolcas döntő három találkozóján tizenhárom alkalommal vette be az ellenfelek kapuját.

Benedek Tibor fia, Mór 13 góllal segítette ezüstig a KSI-t a serdülők nyolcas döntőjében Fotó: Palágyi Barbara

És ha már sportági klasszisok: Molnár Tamás két ikerfia, Hugó és Manó a Szeged ezüstérmes csapatában játszott az ifi bajnokságban, Kiss Gergely lánya, Patrícia a KSI-vel lett ötödik szintén az ifiknél, a hazai szövetség elnökének, Madaras Norbertnek a gyermeke, Zétény pedig a BVSC-vel végzett másodikként a gyermekkorosztályban. Szécsi Zoltán U20-as világbajnok fia, Marcell az Egyesült Államokban tanul, de a nyolcas döntőre ő is hazajött, és az ifik között ötödik UVSE-t segítette.

Mostantól kezdve a legjobb fiatalok már a válogatottban készülnek az idei korosztályos megméretésekre.

Ismét fel van adva lecke, hiszen tavaly az U20-as férfi és a női csapat is világbajnok lett, az U17-es lányok és az U15-ös fiúk Eb-t nyertek, míg az U15-ös leányválogatott Eb-bronzot szerzett. Ezúttal az U16-os fiúk Máltán, a lányok a törökországi Manisában szerepelnek világbajnokságon júniusban, míg az U18-asok messzire mennek bizonyítani: a lányok vb-je augusztusban Kínában, a fiúké július első napjaiban Argentínában lesz. Az U19-es leány Európa-bajnokság rendezését Zágráb vállalta, a fiúk Eb-jét a bulgáriai Burgaszban bonyolítják le az ősz elején. Természetesen a magyar pólósok korosztálytól függetlenül minden nagy tornára a legfényesebb éremért utaznak, a hazai szövetség pedig folyamatosan azon munkálkodik, hogy a hazai utánpótlást a világelitben tartsa, és újabb fiatal játékosok tűnjenek fel a felnőttválogatottakban.

(Kiemelt képünkön: a BVSC-Zugló fiúcsapata hét év után nyert újra ifjúsági bajnokságot Forrás: BVSC-Zugló)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik