Vízilabda: az út más, a cél ugyanaz az U16-os fiúválogatott előtt

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 14:20
null
A Juhász Zsolt által irányított U16-os fiú vízilabda-válogatott a máltai vb-n kezdi meg az idei utánpótlás-világesemények sorát a magyar sikersportágban.

Jelenleg a görög fővárosban, Athénban vesz részt felkészülési tornán az az U16-os fiúválogatott, amely június 18-án a máltai világbajnokságon elindítja a utánpótláskorú vízilabdázók idei világesemény-sorozatát.

Ez a korosztály Juhász Zsolt szövetségi edző vezetésével tavaly szerepelt először világversenyen, és akkor

Podgoricában emlékezetes módon nyert U15-ös Európa-bajnokságot.

A válogatott Montenegróban három váratlan vereséggel kezdte a tornát, ám az új lebonyolításnak köszönhetően ez nem jelentett automatikus búcsút, csupán nyolcaddöntős folytatást. A magyar fiúk az egyenes kieséses szakaszra megtáltosodtak, és egyre jobb formát mutatva bejutottak a fináléba, melyben a házigazda montenegróiakat intézték el 10–8-cal, majd emelték magasba az Eb-serleget kalandos útjuk végén.

Juhász Zsolt most 22 fővel kezdte meg a felkészülést, jelenleg 18-an tagjai a keretnek, ám a vb-re 15 fő utazik.

„Egy játékosunk van, aki a csapatával nem szerepelt a bajnoki nyolcas döntőben, a többiek mind érdekeltek voltak a végjátékban is. A válogatott jelentős mértékben támaszkodik a tavalyi csapatra, várhatóan az utazó keret nagyját az U15-ös Eb-győztes fiúk alkotják majd” – mondja a szövetségi tréner, aki szerint a tavalyi diadalból az idén is merítkezhet az együttese.

Juhász Zsolt az idén az U16-os vb-trófeáért indul csatába a fiúkkal Forrás: MVLSZ

„A fiatal játékos mindenből tud tanulni, amit megél, és minden tapasztalatnak óriási szerepe van a fejlődésben, valamint a formálódásban. A tavalyi Eb lebonyolítási rendszere speciális volt, akkor mindegyik csapat továbbjutott a csoportunkból. Ezúttal nem így lesz, ezért már a csoportmeccsekre is magas üzemi hőfokon kell érkezni. Ezzel együtt a legfontosabb találkozónknak ugyanúgy a negyeddöntőt tekintjük, de szem előtt tartjuk azt is, hogy a végén osztják az érmeket. Ebben a lebonyolítási formában hangsúlyt kap a rotáció és a szerepkörök változása. Egyébként a mezőny nem teljesen zsákbamacska, viszont az athéni torna még hasznos visszajelzsékkel fog szolgálni.

Természetesen úgy utazunk a máltai világbajnokságra, hogy szeretnénk mindenkit legyőzni.”

(Kiemelt képünkön: a vb-re készülő U16-os fiúválogatott Forrás: MVLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik