Öttusa: a junior-vb-re nem mehetett, a felnőttek között bronzot nyert

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.20. 14:37
null
A 21 éves Erdős Rita tavaly lemaradt a junior-vb-ről, most a felnőttek között lett bronzérmes.

Érzelmekben bővelkedő, lemondásokban és sikerekben gazdag évet tud maga mögött a Trion SC 21 esztendős öttusázója, Erdős Rita, aki a múlt hét végén a kínai Csengcsouban rendezett felnőtt-világbajnokságon egyéniben bronz-, csapatban a másodikként záró Guzi Blankával és a tizedikként végző, csupán 18 éves Bauer Blankával pedig aranyérmet szerzett.

Erdős a korábbi években sorra szállította a magyar korosztályos sikereket a világversenyekről.

Többek között egyéniben nyert két junior Európa-bajnokságot, U24-es Eb-t és kiérdemelt egy junior-vb-ezüstöt is. Az utánpótlás-pályafutását a tavalyi, litváni junior-vb-n koronázhatta volna meg, ám azon a globális seregszemlén szövetségi döntés miatt nem vehetett részt.

Az ezüstérmes Guzi Blanka, a győztes koreai Szong Szun Min és bronzérmes Erdős Rita a vb-n Fotó:  UIPM World Pentathlon / Nuno Gonçalves

Portálunk most azért foglalkozik a sokra hivatott öttusázó felemelkedésével, mert a most felnőtt-vb-bronzzal végződő történetének kezdete éppen tavaly júniusra, utolsó juniorévének idusára nyúlik vissza.

Múlt év június 18-án Erdős fantasztikus versenyzéssel megvédte a junior Európa-bajnoki címét Isztambulban, majd néhány nap múlva a hazai szövetség szakmai bizottsági ülésén az a döntés született, hogy nem indulhat egyéniben a litvániai junior-vb-n, csupán váltóban kaphat lehetőséget. Mindennek hátterében az állt, hogy az ígéretes fiatal 2023 elején komolyabb térdsérülést szenvedett, két hónapot teljesen kihagyott, így csupán két válogatóversenyen tudott részt venni, és azokon sem brillírozott. Az egyiken például lecsúszott a keze a nedves akadályról, és az időeredménye nem tartozott a legjobbak közé. (Aztán erre válaszként a törökországi junior Eb-n a negyedik leggyorsabbként teljesítette a pályát.) Végül Erdős a hazai válogatási rangsorban az ötödik helyen zárt, és egyéniben az első négy mehet a világversenyekre. Egyébként a junior Eb-n is azért  szerepelhetett és nyerhetett aranyat, mert Dobronyi Dorina átadta neki az indulási jogot. De a vb-n már nem, a szövetség elnöksége pedig ragaszkodott az érvényben lévő válogatási elvek – amelyeket az akkor frissen kinevezett főtitkár, Mizsér Attila az „átgondolatlan” és a „következetlen” jelzőkkel illetett – mentén zajló kerethirdetéshez.

A döntés után Erdős a közösségi médiában is hangot adott elkeseredettségének. Csalódottságának okát nemcsak a vb-ről való lemaradásában nevezte meg, hanem a sporttársai körében terjedő rosszindulatú pletykákban is, melyek szerint színlelte a sérülését.

Kérdés és titok sem volt, hogy Erdős érzelmileg olyan mély gödörbe került, amelyből nem sok fiatal sportoló lett volna képes kimászni.

De a tavalyi év végül legjobb juniorjának választott öttusázó nem veszítette el a hitét, nem hagyott fel a sportággal, mint azt talán többen tették volna, hanem kettőzött erővel vetette vissza magát a munkába, tovább kergetve álmait.

Ennek még a múlt év végén Lengyelországban kiérdemelt U24-es Eb-arany lett a jutalma, az idén pedig, első felnőttévében folyamatosan javuló forma és egészen idáig vb-bronz az eredménye.

Erdős Rita a cél előtti előzi meg az egyensúlyát elveszítő egyiptomit a vb-n Fotó: UIPM World Pentathlon / Nuno Gonçalves

Csengcsouban Erdős nagyszerű hajrával, a cél előtt néhány méterrel előzte meg egyiptomi riválisát, és léphetett fel a dobogó harmadik fokára.

– mondta a sikerét követően.

Nem mellesleg ez a teljesítmény olimpiai kvótát is ért. Így aztán a magyar nők közül Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Erdős Rita is kiharcolta már a párizsi indulási jogot, ám az ötkarikás játékokon csak két versenyző képviselheti hazánkat. Hármuk közül tehát valaki lemarad az olimpiáról.

Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke elöljáróban úgy fogalmazott, hogy: Itt nem fogunk tudni jó döntést hozni.”

(Kiemelt képünkön: Erdős Rita Fotó: UIPM World Pentathlon / Nuno Gonçalves)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik