Labdarúgás: a produktivitási rangsor élén a Győri ETO

B. M. utanpotlassport.huB. M. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 10:18
null
A 2023/24-es évadban a Győri ETO saját nevelésű játékosai gyűjtötték a legtöbb pontot az MLSZ által kialakított produktivitási rangsorban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2018-ban hozta létre a produktivitási rendszert, amelyen keresztül mérhető, mennyire hatékonyak a hazai utánpótlásklubok. Az egyesületek azon játékosok profi mérkőzéseken pályán töltött percei után kapnak pontokat, akik 19 éves koruk előtt megfordultak náluk. A Nemzeti Sport korábban részletesen bemutatta a rendszer működését.

A pontokat természetesen nem l’art pour l’art gyűjtögetik a klubok, hanem fontos bevételi forrás a játékpercek után járó támogatás. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik egyesület, hogyan teljesít, milyen eredménnyel végez a produktivitási rangsorban – amely talán a legreálisabban mutatja meg egyes akadémiák sikerességét vagy éppen kudarcát.

A 2023/24-es évadban a Győri ETO neveltjei szerepeltek a legtöbbet az érintett bajnokságokban.

A zöld-fehér klub 32 584 pontot gyűjtött, amely legnagyobb részét a Premier League-ben szereplő 20 éves Kerkez Milos, valamint a Törökországban légióskodó Mocsi Attila szereplései után kapta. Kiemelhető még a Puskás Akadémia 19 éves kapusa Pécsi Ármin, aki majdnem hét évet védett Győrben. Az ETO utánpótlásával áprilisban átfogóan foglalkozott az Utánpótlássport.

A rangsorban a második az a Puskás Akadémia lett, amely az elmúlt három évadban fölényesen nyerte a pontversenyt. A két legfontosabb pontfelelős a magyar válogatott és a Freiburg meghatározó támadója, Sallai Roland, valamint a Felcsúton játszó középpályás, Marius Corbu.

A dobogó legalacsonyabb fokára a Budapest Honvéd kerülhetne, csaknem 30 ezer pontját elsősorban az Egyesült Államokban légióskodó Gazdag Dánielnek, illetve a Fehérváron futballozó Schön Szabolcsnak köszönheti – és természetesen a kispesti szakemberek nevelőmunkáját sem szabad elfelejteni.

A nem kiemelt akadémiaként működő klubok közül a Főnix-Gold végzett a legelőkelőbb helyen

– a nyolcadikon –, amely húzóneve a magyar válogatott csapatkapitánya, a Liverpool középpályása, Szoboszlai Dominik, továbbá nagyon sok pontot szerzett a székesfehérvári együttesnek Bolla Bendegúz, aki ugyancsak szerepel Marco Rossi Eb-keretében.

És szintén a rangsor első tíz helyezettje között találjuk a tehetségközpontként üzemelő Nyíregyháza Spartacust, amely a Honvédhoz hasonló Gazdag Dániel tengerentúli szereplése révén szerzett rengeteg pontot, illetve a közelmúltban Paksra szerződött Ötvös Bence is több mint 3500 ponttal segítette a szabolcsi klubot.

A teljes rangsor ITT böngészhető.

 (Kiemelt képünkön: A Győri ETO U19-es kupagyőztes csapata Forrás: eto.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik