Kosárlabda: 31 év után nagyon kijött a lépés a Honvéd fiataljainak

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 09:03
null
Egy héten belül a Budapesti Honvéd az U20-as és az U16-os fiú kosárlabda-bajnokságot is megnyerte, ami azért is különleges, mert ezt megelőzően a piros-fehérek legutóbb a kilencvenes évek elején győztek korosztályos sorozatban. Fodor Márton, a klub szakmai vezetője reméli, nemcsak egyetlen kiugróan sikeres évadról van szó.

Június beköszöntével befejeződtek a hazai kosaras utánpótlás-bajnokságok. Ebben az évadban a fiúszakágban két egyesület osztozott az aranyérmeken: az U18-as és az U14-es korosztályban győztes NKA Pécs mellett a Budapesti Honvéd is duplázott, miután előbb az U20-asok, azt követően pedig U16-osok országos döntőjében diadalmaskodott, méghozzá mindkétszer Pécsett. A fővárosiak sikere az erőviszonyok alapján önmagában nem lenne óriási meglepetés, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy

a Honvéd legutóbb 31 évvel ezelőtt örülhetett korosztályos elsőségnek,

a mostani kettős siker mindenképpen különleges teljesítmény.

„Elsősorban az elmúlt évek tudatosa munkájának köszönhető a mostani kiemelkedő szereplésünk – mondja Fodor Márton, a Budapesti Honvéd kosárlabda-szakosztályának szakmai vezetője az Utánpótlássportnak. –

Az idén nagyon kijött a lépés, és örülünk a sikereknek, különösen annak a fényében, hogy a klub ezt megelőzően 1993-ban szerzett utánpótlásbajnoki címet bármely korosztályban.

A győzelmek mindig pozitív visszajelzésként szolgálnak, és bizonyos szempontból meg is könnyítik a jövőbeni munkánkat, mert jóval tudatosabban tudunk tervezni. Ugyanakkor a Honvédban azt valljuk, hogy államilag kiemelt akadémiaként számunkra nem a korosztályos aranyérmek a legfontosabbak. Sokkal örömtelibb azt látni, hogy egyre több kifejezetten jó képességű fiatal tűnik fel, olyanok, akikben nagy potenciál rejlik, és tényleg hosszú távon is sokra vihetik, idővel felnőtt-élvonalbeli vagy akár válogatott játékosokká válhatnak.”

Fodor Márton Forrás: Budapesti Honvéd

Ilyen például az egyaránt U20-as válogatott Hajdu Péter és Reizinger Máté; utóbbit a korosztályos döntő MVP-jének is megválasztották.

Az U20-as mezőnyben a csapatunk kiemelkedett a mezőnyből,

vagyis teljesen megérdemelt volt a srácok sikere. Előzetesen az U16-os együttesünk is ott volt a három-négy aranyesélyes között, és a három nap során a mieink mutatták a legjobb formát. Az U14-eseink is közel álltak a győzelemhez, a döntőben kaptak ki a Pécstől, míg az U18-asaink bronzérme szintén szép teljesítmény.”

A Honvéd nagy múltú, 33-szoros bajnok felnőtt férficsapata két évvel ezelőtt – több, mint két évtized után – jutott fel újra az első osztályba, és a jelek szerint ez áttételesen az utánpótlás-nevelésre is jó hatással van. Ugyanakkor Fodor hozzáteszi, tisztában vannak vele, hogy nem tudnak majd minden évben ilyen impozáns eredménysort produkálni.

Most az a legfontosabb, hogy két lábbal a földön álljunk, és szerények maradjunk.

Ez az utánpótlás mellett ugyanígy igaz a felnőttcsapatunkra is, amely ötödik lett az NB I-ben, vagyis hosszú idő óta a legjobb eredményét érte el. A jövőben még többet és keményebben kell dolgozni, hogy fenntartsuk ezt a szintet, és mindeközben hosszú távon a magyar kosárlabdasport egésze is profitáljon a munkánkból.”

(Kiemelt képen: a Honvéd U20-asai a Pécs csapatát legyőzve lettek bajnokok Forrás: MKOSZ)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik