Evezés: magyar bronzérem az U19-es Európa-bajnokságon

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 21:17
null
Az évad első korosztályos evezős világversenyét rendezték meg Kruszwicában: az U19-es Európa-bajnokságon egy érmet szerzett a magyar küldöttség.

Június első napjaiban nemcsak a nyarat köszönthettük, hanem az utánpótláskorú evezősök első idei világversenyét is, az U19-es (vagyis ifjúsági) Európa-bajnokságot. A sportág korosztályos képviselői – köztük a magyar fiatalokkal – az elmúlt hónapokban sem pihentek, hiszen több U23-as indulónak is szurkolhattunk a Szegeden megrendezett olimpiai kvalifikációs regattán és felnőtt Európa-bajnokságon, nemrég pedig a serdülők lendültek akcióba, akik az Olimpiai Reménységek Versenyén Csehországban szálltak vízre. Utóbbin a magyar sikerek sem maradtak el, három első és négy harmadik helyezést jegyezhettünk fel.

Na, de vissza az U19-esek kontinensviadalára! A versenynek Lengyelország adott otthont, a mezőnyben pedig hat egységünk tűnt fel, összesen tizenkét magyar evezős ragadott lapátot. Az utánpótlás szövetségi kapitány, Pergel László korábban az Utánpótlássport oldalának elmondta, hogy a tavalyihoz képest igencsak kicserélődött a korosztályos keret, az Eb-re mindössze egyetlen olyan sportolónk utazott el, aki már 2023-ban is az ifjúságiak közé tartozott az életkora alapján. Az idei névsorba ráadásul többen serdülőkorúként kerültek be. Ennek megfelelően a szakember nem beszélt érmes álmokról, inkább abban bízott, hogy az egységeink ott tudnak majd lenni a kategóriájuk középmezőnyében, jobb esetben akár az első felében.

A magyar versenyzők már az első napon is jól húztak, többen az A-döntőbe, vagyis a legjobb hat közé kerültek be. A másnapi finálék során a legjobb magyar eredményt végül a Szente Dóra, Bagdács Szonja kormányos nélküli kettes szállította, igaz, velük együtt összesen hét induló gyűlt össze a kategóriában. Ez persze semmit nem von le az MTK-s lányok érdeméből, akik végül

harmadikként értek célba, amivel a csapat egyetlen érmét szerezték meg az eseményen.

Nem sokkal, kevesebb mint három másodperccel maradt le a dobogóról Demkó Janka és Nagy Zsófia: kétpárevezőseink tizenhárom egység között jutottak be a legjobbak közé, az A-döntőben pedig – az ötödik hajót meggyőző előnnyel megelőzve – értek be a célba. Demkó serdülőként érte el ezt az eredményt; Pergel szerint ígéretes duóról van szó, érdemes lesz odafigyelni rájuk a jövőben.

Daróczi Dávid, Kup Barnabás, Rigó Barnabás és Bajári András, vagyis a négypárevezős csapat is A-döntőben bizonyíthatott, ők végül hatodikként zártak, míg az egypárak között Rádai Bianka a B-jelű fináléban tudott nyerni, ami összesítésben a hetedik helyet jelentette neki. Szintén kisdöntőben fejezték be a szereplést a Hajdú testvérek, vagyis András és Márton, ők a kétpárak között lettek nyolcadikak, az egypárevezős Mózes Márk pedig tizenhat induló között szerezte meg a tizedik helyet.

A korosztályra augusztus végén világbajnokság vár: a fiatalok Kanada felé veszik majd az irányt, ahol az U23-asokkal és a felnőttekkel együtt közös vb-n szállhatnak vízre.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Kiemelt képünk forrása: MESZ)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik