Cselgáncs: Sági Nikolett kilábalt a hullámvölgyből

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.17. 19:29
null
Bár az év első versenyei nem sikerültek igazán jól Sági Nikolettnek (20), úgy néz ki, a KSI U23-as Eb-bronzérmes dzsúdósa az elmúlt hetekben újra magára talált: a grazi junior Ek-versenyen szerzett ötödik helye után legutóbb ezüstérmet szerzett a szlovéniai felnőtt Európa-kupa-viadalon.

Mint arról beszámoltunk, kiválóan szerepeltek az utánpótláskorú cselgáncsozók a hét végi, Podcetrtekben rendezett felnőtt Európa-kupa-állomáson. A fiatalok összesen öt éremmel (egy arany, két ezüst és két bronz) tértek haza Szlovéniából. Ráadásul nem csak az U23-as versenyzők, hanem a juniorkorúak is letették a névjegyüket: Mamira Luca (52 kg) győzelme mellett

Sági Nikolett (78 kg) szintén a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet nyert a súlycsoportjában.

(78 kg) szintén a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet nyert a súlycsoportjában.

A 20 esztendős Sági ezzel pályafutása során már a harmadik Ek-érmét jegyezte a felnőttek között, és megismételte egy évvel ezelőtti teljesítményét, amikor Podcetrtekben ugyancsak a második helyen végzett. A KSI kétszeres U23-as Európa-bajnoki bronzérmes reménysége elmondta, lélektanilag nagyon fontos volt számára ez a siker, ugyanis az idén eddig nem sikerült dobogóra állnia nemzetközi szinten – sem a juniorok, sem a felnőttek mezőnyében.

„Az április-májusi időszak versenyei sajnos nem úgy sikerültek, mint ahogyan szerettem volna. A fogyasztással is akadtak problémáim, és

– kezdte Sági az Utánpótlássportnak. – Majd a két héttel ezelőtti, grazi junior Európa-kupa-versenyen már sokkal jobb passzban éreztem magam, közel is jártam az éremszerzéshez, végül ötödik lettem. Ezt követően az ugyanitt tartott nemzetközi edzőtáborban szintén jól ment a dzsúdó, és kezdtem újra magamra találni.

amikor minden egyes Ek-viadalról sikerült érmet hazahoznom. Az év elején úgy vágtam neki a versenyeknek, hogy idén ezt az eredménysort mindenképpen szeretném megismételni. Sajnos erről végül le kellett tennem, de próbáltam összeszedni magam a kudarcélmények után. Fel kellett ismernem, hogy elsősorban nem fizikális gondjaim vannak, mert állóképességben vagy éppen erőben képes vagyok felvenni a versenyt legjobbakkal, viszont fejben muszáj javulnom, mentálisan összeszedettebbnek kell lennem, és igyekeztem is ezen dolgozni.

Ságit legközelebb a két hét múlva esedékes, slovenj gradeci junior Ek-viadalon láthatjuk versenyezni, ahol szintén az éremszerzés lesz a célja. A juniorkorosztály két legfontosabb versenye a szeptember eleji, tallinni Európa-bajnokság, valamint az október eleji, dusanbei világbajnokság lesz.

„Az némiképp megnyugvást jelent, hogy mostanra sikerült kiharcolnom az indulást az Eb-re és a vb-re is. A kvalifikáció kivívása volt a minimális célom erre az évre, szóval ezzel lekerült egyfajta teher a vállamról. Bízom benne, hogy a folytatásban már felszabadultabban tudok versenyezni a hátralévő két állomáson, Slovenj Gradecben és Pakson. Azon leszek, hogy mindkettőn jól szerepeljek, és akkor önbizalommal telve tudnék ráfordulni a világversenyekre.

(Kiemelt képen: Sági Nikolett (fehérben) Forrás: EJU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik