Atlétika: Kovács Alexandra rövid időn belül két csúcsot döntött meg

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 17:59
null
A 18 éves gyalogló, Kovács Alexandra előbb 28, majd 30 esztendőn át háborítatlan magyar csúcsot adott át a múltnak.

Rendkívül eredményes napokat tudhat maga mögött a Kopp Békécsabai AC sokra hivatott gyaloglója, Kovács Alexandra.

A 18 éves reménység május végén a szlovákiai Búrszentmiklóson 46:22 perces időeredménnyel döntötte meg a 10 km-es U20-as magyar csúcsot, melyet Tóth Barbara 1996 óta tartott 46:24-gyel. Majd június elején a Budapest Open Schulek Ágoston emlékversenyen 5000 méteren indult, és újabb nagyszerű versenyzéssel ezen a távon is itthoni rekorder lett, ráadásul mindjárt két korosztályban, az U20-asban és az U23-asban. Ezt a csúcsot Pesti Mónika őrizte majdhogynem 30 éve, 1994 óta 22:24.79-cel. Az atlétikai pályán csak Alinak becézett ígéret az Ikarus rekortánján 22:06.11-es idővel rukkolt ki, tehát több mint 18 másodperccel szárnyalta túl a hazai utánpótlás valaha volt legjobb eredményét a versenyszámban.

Ez jelenleg magasan a világranglista első helyét jelenti az U20-as mezőnyben.

Kovács Alexandra a Schulek Ágoston emlékversenyen a legjobb gyaloglónak járó vándorserleget (Lugano-kupa) is átvehette Forrás: Kopp Békéscsabai AC

A tavalyi maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is aranyérmes fiatalt a korábbi kiváló, háromszoros olimpikon, magyar csúcstartó gyalogló, Urbanikné Rosza Mária készíti fel a békéscsabai klubban.

„Ali rendkívül szorgalmas és céltudatos versenyző – mondja az edzőnő. – Emellett nagyon értelmes lány, kitűnő tanuló és mindent meg lehet vele beszélni. Miután bekerült a hazai szövetség Talent programjába, olyan lehetőségek nyíltak meg előtte, mint a gyógytorna, sportpszichológus, masszőr igénybevétele vagy éppen a táplálékkiegészítők megismerése. Kialakult egy rendszer nála, amelyben nagyon fegyelmezetten dolgozik.

Kovács Alexandra és edzője, Urbanikné Rosza Mária az EYOF-győzelem után Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

Alexandra számára az idei fő verseny a Peru fővárosában, Limában esedékes U20-as világbajnokság lesz augusztus második felében. A vb-n 10 km-es versenyt rendeznek.

„Fokozatosan haladunk a felkészülésben, szépen gyűjtjük a kilométereket. Elsőéves az U20-asok között és nem járt még világbajnokságon, de fontos, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. Ebben a korosztályban a 2025-ös Európa-bajnokság lehet az ő versenye, de természetesen minden megméretésre elszántan készül. Ha jó napot fog ki a vébén, és akár csak egy másodperccel is megjavítja az egyéni csúcsát, már nem maradhat benne hiányérzet. Viszont

A fejlődés nem mindig folyamatos, és olykor annak ellenére is számolni kell stagnálással, hogy a versenyző mindent a legjobb tudása szerint csinál. De érdemes hinni az elvégzett munkában, és örülök, hogy én is végigjártam a ranglétrát sportolóként, mert így hiteles, amit mondok, hiszen átéltem ezeket a helyzeteket. És nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy Ali azért is szerencsés, mert a szüleitől, az egyesületünktől és a város vezetésétől is minden támogatást megkap ahhoz, hogy zökkenőmentesen haladjon a felnőttatlétává válás útján.”

(Kiemelt képünkön: Kovács Alexandra és Urbanikné Rosza Mária Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik