Úszás: huszonkét magyar elsőség a V4-ek viadalán

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 16:44
null
Tizennyolc egyéni és négy váltósikerből állt össze a huszonkét magyar elsőség, amelyet a mieink a hétvégi nemzetközi korosztályos úszóviadalon, a V4-ek budapesti versenyén gyűjtöttek.

Nagy hagyománya van a visegrádi négyek elnevezésű ország csoport közös sportrendezvényeinek, s különösen úszásban gazdag a múltja Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország fiatalokat megmozgató évenkénti versenyének. Ahogyan hovatovább tradíciónak nevezhető az is, hogy ezek a négyes vizes találkozók magyar győzelemmel érnek véget – miként történt az az idei V4-es uszodai csúcsviadalon is.

A 2024-es medencés vetélkedőnek mi voltunk a házigazdái Budapesten, s nem állítható, hogy a vízben is udvariasak lettünk volna a vendégek irányában. Olyannyira nem, hogy

a negyedikként végzett szlovák és a harmadikként zárt cseh csapat előtt, a rendre a legfőbb riválisnak bizonyuló lengyeleket is megelőzve a magyar serdülőválogatott végzett az élen – a pontversenyben és az éremgyűjtésben egyaránt.

A Tüskecsarnok mellett épült Tüske-uszodában szombaton egész nap zajló, s a vasárnapi matinés vetélkedéssel véget ért viadalon a négy ország legjobb 14-15 éves úszói ádáz csatákat vívtak, s a többnyire magyar-lengyel párharccá szűkült küzdelmekben a mieink 484 pontot halmoztak fel, végül a legerősebb riválisnál is 41 ponttal gyűjtve többet. A programban 38 szám szerepelt, s persze az első hely ért a legtöbbet: kilenc pont járt egy-egy győzelemért, hét a másodikért, hat a harmadikért, míg a nyolcadik pozíciónak egy pont volt a jutalma.

A dobogósok érmet is kaptak, s a medálhalmozásban ugyancsak a mieink jártak elöl a legjobb példával: összesen 47 darabot tartottak itthon a megnyerhető 114-ből, s a megoszlást illetően is elégedettek lehettünk, hiszen a 10 bronz és a 15 ezüst mellé 22 arany került az összkollekcióban.

A lengyelek gyűjteményét 42 érem alkotta – 14 arany, 17 ezüst, 11 bronz megoszlásban –, a csehek 11 (2-2-7), a szlovákok 14 (0-4-10) medált vihettek haza.  

Az ORV-ként is ismert, merthogy az Olimpiai Reménységek Versenyének is nevezett összejövetelen a magyar tehetségek közül többen igazolták, hogy nemcsak jelenük van, hanem ígéretes jövőjük is.

A 26 fős csapatunkból Szabó Lilla vitte a prímet, aki három egyéni győzelem (200, 400, 800 gyors) mellett tagja volt a 4x200-as gyorsváltónak is. Négy aranyat akasztottak Kertész Boróka nyakába is (200 pillangó és három váltó),

,

Kokas Fanni háromszor állhatott fel a dobogó tetejére (50, 100 hát, 4x100-as vegyes váltó), akárcsak Szabó Kincső (a két gyorsváltó és a vegyes váltó), míg Barta Bianka két számban is „aranyosan” szólózott (200 és 400 vegyes). A fiúknál Nemes Ármin és Takács Botond duplázott, előbbi a két vegyest, utóbbi az 50 és a 100 hát döntőjét nyerte meg. Egy-egy egyéni és váltóelsőséget vallhat a magáénak Lakó Dorina, Megyesi Vanda, Pápai Olivér és Kreisz Bálint, míg Tombor Sára a két gyorsváltó győzelmében vállalt szerepet.

– idézte a honi szövetség honlapja Selmeci Attilát, a MÚSZ szakmai alelnökét, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák korábbi mesterét. – Ha visszagondolok, Milák Kristóf is így kezdte, ehhez hasonló, kisebb viadalokon aratta az első sikereit, mielőtt junior Európa-bajnok lett 2016-ban. Őszintén remélem, ebből a korosztályból is kikerül több olyan tehetség, akikkel aztán komolyabb nemzetközi versenyeken is találkozunk majd.”

A reményteljes jövőbe „látott” Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke is, amikor így fogalmazott:

– mondta a V4-viadal szombati megnyitóján a szövetség első embere.

(Kiemelt képünkön: a pontversenyben és az éremgyűjtésben is a magyar csapat volt a legjobb Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik