Sakk: Pásti Áron nyert Gaál Zsóka előtt az U18-as fiú rapidbajnokságon

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 20:19
null
Gaál Zsóka csak Pásti Áront nem tudta megelőzni az U18-as fiú rapidsakkbajnokságon.

Négy napon át Miskolci Rendészeti Szakgimnázium sportcsarnoka adott otthont az utánpótláskorú sakkozók rapidsakkbajnokságának. A seregszemlén a fiúk és a lányok mezőnyében is hat-hat korosztályban folytak a küzdelmek és három kategóriában csapatbajnokot is hirdettek.

A legidősebbek, azaz az U18-asok viadalának az egyik különlegességét az adta, hogy a 17 esztendős női nemzetközi mester,

Gaál Zsóka a fiúk között igyekezett bizonyítani.

a fiúk között igyekezett bizonyítani.

A saját nemében többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok, a májusi U18-as világranglistán normál sakkban harmadik ígéret 7 győzelemmel és 2 vereséggel – összesen 7 pontot gyűjtve – végzett az előkelő második helyen úgy, hogy a végül bajnok Pásti Áront is legyőzte menetközben.

Pástinak viszont a normál sakkban regnáló magyar női bajnoktól, a tavalyi év végén a legjobb hazai női sakkozó kitüntetéssel elismert reménységtől elszenvedett vereség volt az egyetleni betlije, és végül 8 győzelemmel, így 8 ponttal szerzett aranyérmet.

Pásti Áron lett az U18-as fiú rapidsakkbajnok Forrás: Magyar Sakk Szövetség

Ha úgy nézzük, érvényesült a papírforma, mert a rajtlistán az előzetes rangsor alapján is a nemzetközi mester Pásti értékszáma (2321) volt a legmagasabb Gaál Zsókáé (2233) előtt. Ahogyan Gaál Zsóka a női válogatott tagjaként, úgy a 2006-os születésű Pásti Áron a nyolc főre szűkített U25-ös férfiválogatott egyik legfiatalabb játékosaként készül a szeptemberi, budapesti sakkolimpiára. A sokra hivatott sakkozó már rapidban is több kiemelkedő korosztályos eredménnyel büszkélkedhet, 2022-ben például U16-os Európa-bajnokságot nyert Görögországban.

Gaál Zsóka ezüstérmet nyert az U18-as fiúk rapidsakkbajnokságán Forrás: Magyar Sakk Szövetség

Az U18-as fiúknál végül Ónodi Tamás érdemelte ki a bronzérmet, az U18-as lányok versenyében pedig Alexandrova Angelina, Sipos Stefánia, Márkus Molli Amina lett az első három helyezett sorrendje.

Ami a fiatalabb korosztályokat illeti, az U8-asoknál fordult elő egyedül, hogy mindkét bajnok százszázalékos teljesítménnyel, kilencből kilenc partit megnyerve állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A fiúk között Szakács László, a leánymezőnyben Gárdos Eszter remekelt.

Az U16-os korosztályban Mátyássy Lázár és Szarvas Nóra, U14-ben Fehér Botond és Kiss Inez, U12-ben Pápai Máté és Illés-Nagy Nóra, míg U10-ben Ilkó-Tóth András, valamint Jánosi Boglárka érdemelt ki rapidbajnoki címet.

Csapatban az U18-as megméretésen a Pásti Áron és Gaál Zsóka nevével fémjelzett Sentimento Ajka BSK I. győzött, U14-ben a Kőbánya SC I., U10-ben a TFSE bizonyult a legjobbnak.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Kiemelt képünkön: az U18-as fiúk dobogója Forrás: Magyar Sakk Szövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik