Evezés: tizenkét magyar száll vízre az U19-es Eb-n

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.31. 14:37
null
Elérkezett az idény első korosztályos evezős világversenye: az U19-es Európa-bajnokságnak Lengyelország ad otthont, ahol magyar fiatalok is vízre szállnak majd.

Bár a nyári hónapok számítanak kiemeltnek az evezős utánpótlás versenynaptárjának szempontjából, ennek ellenére az év első hónapjaiban sem pihentek a fiatalok, akik közül a legjobb U23-asok a Szegeden megrendezett olimpiai kvalifikációs regattán és Európa-bajnokságon ültek hajóba, a serdülők pedig májusban az Olimpiai Reménységek Versenyén mérették meg magukat Csehországban.

Június első napjaiban pedig az ifjúságiakon lesz a sor:

elsején és másodikán a lengyelországi Kruszwicában találkoznak a kontinens legjobbjai az U19-es Európa-bajnokságon,

érkezik tehát az évad első korosztályos világversenye. 

A mezőnyből természetesen a magyar fiatalok sem hiányoznak, tizenkét fős csapatnak szurkolhatunk majd az eseményen, ami előtt az utánpótlás szövetségi kapitányt, Pergel Lászlót kérdeztük.

„A tavalyi keretből Nagy Zsófi maradt, egyébéként újak alkotják a névsort. Párja a serdülőkorú Demkó Janka lesz, aki az ifik válogatóján megmutatta a tudását – ígéretes pár, a negyedik-ötödik helyezést meg lehet célozni az esetükben. Szintén serdülő az egypárban induló Rádai Bianka, aki a válogatón nyerni tudott, így teljes joggal vívta ki a helyét a csapatban, könnyedén kiköthet az A-döntőben, vagyis az első hat között. A váltottevezős kettesünk tagjai az MTK-ból érkeznek, Szente Dóra és Bagdács Szonja is jó fizikumú versenyző; a mezőnyükben mindössze hét egység indul, így ha egyet megelőznek, már A-döntősök lesznek, amiben pedig már bármi megtörténhet – mondja a szakember. – Mózes Márk nagy tehetség, folyamatosan fejlődik, neki az egypárak között szurkolhatunk majd. Ez a kategória az egyik legnépesebb, nem lesz könnyű dolga, de remek mentális képességekkel rendelkezik, emellett kiváló tanulási lehetőség lesz neki az Eb. A fiú kétpárnak, vagyis Hajdú Andrásnak és Mártonnak – akik egyébként testvérek – szintén sok hajóval kell majd megküzdenie, náluk a B-döntőt érzem reálisnak. A négyesünkben egy sajnálatos változás történt az utolsó pillanatok egyikében, Drávucz Dániel megsérült, helyette pedig Daróczi Dávid ül majd be a hajóba.

A magyar csapat teljes névsora EZEN A LINKEN érhető el.

(Kiemelt képünk forrása: MESZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik