Triatlon: biztató formában a magyar fiatalok

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.15. 09:01
null
Sikeres 2023-at zárt a hazai triatlon-utánpótlás, amelynek tagjai idén is a legjobbak között végeznének.

Emlékezetes produkciót mutattak be tavaly a magyar utánpótláskorú triatlonosok, akik közül jó páran a legjobbak között végeztek az európai ranglistákon.

A remekül teljesítő juniorok közül az év végeztével többen is felléptek az U23-asok közé, így valamelyest átalakultak a válogatottak, reménységből azonban így sincs hiány a fiatalabbak között, akik ezekben a napokban külföldi edzőtáborban készülnek az év legfontosabb megméretéseire.

A juniorválogatott (2005-2006-os születésűek) mellett a másodéves ifik (2007) is Horvátországban tréningeznek Pocsai Balázs utánpótlás-szakágvezető irányításával, akit a fiatalok állapotáról és az év legfontosabb versenyeiről is kérdeztünk.

„Nem először találkoztunk a fiatalokkal az előző évad vége óta, télen is volt összetartás, amelyen az úszás került a középpontba. Teljesítmény-diagnosztikai felmérést is végeztünk velük, így komplex képet kaptunk, hogy dolgoznak. Tatán is összegyűltünk a fiatalabbakkal, ott már inkább a futás volt előtérben. A juniorokkal és a másodéves ifikkel jelenleg a – már szokásosnak nevezhető – horvátországi edzőtáborban vagyunk, gyűjtjük a kilométereket kerékpáron – mondja a szakvezető. – A felmérések eredményei nagyon jók voltak, ami bíztató ebben a periódusban, a versenyek előtt; tavaly remek évet zártunk, kíváncsi vagyok, emellett pedig bizakodva várom, mit hoz majd az idei versenyévad.

A náluk idősebbekhez hasonlóan remek társaság, ami szintén kell a sikeres szerepléshez.”

Arra már nem kell sokat várni, hogy beinduljon az idény; előbb a korosztályos Európa-kupák érkeznek majd, az év második felében pedig jönnek az Eb-k és a vb-k.

„Augusztusban kezdődik majd az Eb-k sora; az ifik kezdenek majd a hónap első hétvégéjén, majd következik az U23-as és junior kontinensviadal. Az Ek-viadalok első, igazán fontos és nívós állomása májusban lesz megrendezve, az olaszországi Caorléban, március második felében azonban már elindul a sorozat.”

Jelenleg az sem elképzelhetetlen, hogy utánpótláskorú magyar fiatal is szerepeljen majd a párizsi olimpián: az U23-as Kropkó Mártának mixváltóban még lehet esélye a kvalifikálásra; kérdés, hogy a világbajnoki sorozat eltörölt abu-dzabi állomása után hosszabbít-e a nemzetközi szövetség a pontgyűjtés határidején.

(Kiemelt képünk forrása: MTSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik