Darts: a nagyszínpadon sem remegett meg a 13 éves Szoták Balázs keze

UP-info  utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 17:38
null
Még általános iskolás, de már a nagyszínpadra vágyik Szoták Balázs. A 13 éves dartsos február elején egészen Hollandiáig utazott, hogy részt vegyen a TOTO Dutch Openen, ahol a Nemzetközi Darts Szövetség (WDF) ranglistaversenyeivel egybekötve U14-es viadalt is rendeztek. És ha már Assenben volt, mindjárt meg is nyerte korosztálya legrangosabb megméretését.

„Már vagy három éve mondogatja Balázs, hogy még mielőtt kinő a korosztályból, el szeretne menni a Dutch Open U14-es versenyére. Erre eddig nem volt lehetőségünk, de most kiutaztunk meglátogatni a nővérét, aki Hollandiában tanul, és ezzel egybekötve elmentünk a viadalra Assenbe” – kezdte Szoták Balázs édesanyja, Bertalan Edit.

„Régi vágyam vált valóra, hiszen már hat és fél éves koromban beleszerettem a sportágba, és mindenképpen ki akartam próbálni, milyen egy igazán hatalmas színpadon játszani.

Ez a verseny pedig olyan, mint a tévében közvetített PDC-események.

Nagyon ott akartam lenni, ennyi idősen más ilyen lehetőség nincs – tette hozzá Balázs, aki a hazai versenyeken csendesnek tűnik, de bevallotta: szeret szerepelni, kifejezetten élvezi a reflektorfényt. Nem véletlen, hogy Assenben sem remegett meg a keze, magára koncentrált, nem zökkentették ki a szokatlan körülmények.

És valóban, a WDF egyik, ha nem a legnagyobb ranglistaversenye a február elején között megrendezett TOTO Dutch Open, amely platinakategóriás, vagyis a világranglista szempontjából ugyanannyit ér, mint a lakeside-i világbajnokság, vagy a WDF-világkupa. Ennek megfelelően az ifjúsági versenyek is rendkívül népszerűek, még a WDF-szinten nem jegyzett, vasárnapi U14-es kategóriában is 49 induló volt a tornán, ami ebben a sportágban magas létszámnak számít, hiszen sok versenyző felnőttként kezd csak dartsozni, és a legtöbben bőven harminc éves koruk fölött futnak be. Az ifjúsági darts és a tehetséggondozás az elmúlt években kezdett fontossá válni a sportágban, s immár az utánpótlássikerek is előrevetítik, felnőttként ki érhet majd oda a legjobbak közé.

Szoták Balázs megnyerte a TOTO Dutch Opent

Szoták Balázs pedig tudatosan készül a jövőjére, középiskolát is úgy választott, hogy a nyelvtanuláson legyen a hangsúly, és biztosan boldoguljon később külföldön, ha dartsosként utaznia kell. Van is miért előrelátónak lennie: májusban lesz 14 éves, de nála öt évvel idősebbeket is legyőzve lett párosban bronzérmes, csapatban pedig ezüstérmes a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon, jelenleg pedig a harmadik helyen áll a WDF ifjúsági világranglistáján, ami az U18-as korosztályt fedi le.

„Nem érzem furcsának, hogy az ellenfeleim, csapattársaim jóval idősebbek nálam, be tudtam illeszkedni – magyarázta, majd arra is kitért, mit tart a kiemelkedő eredményei legfőbb okának. – A számolásra nagyon gyorsan ráállt az agyam, ráéreztem, hogyan működik. Jó megfigyelő vagyok, tanulmányozom, hogy az ellenfeleim hogyan játszanak, mivel lehet őket megfogni.

– magyarázta.

Édesanyja úgy véli, az általános iskola, ahol jelenleg tanul, szintén sokat hozzátesz ahhoz, hogy fia kiegyensúlyozottan teljesít téthelyzetben is.

Waldorf-iskolába jár, ahol külön figyelmet szentelnek a koncentráció fejlesztésének. Nincs folyamatos teljesítménykényszer, hiszen csak írásos értékelést kapnak a gyerekek. Szerintem Balázs ezért sem érzi a nyomást a versenyeken, hiszen egészen más szemléletmódot sajátít el az iskolában az elért eredmények kapcsán, nem stresszel ilyesmin – fogalmazott. – Már túl van a középiskolai felvételin, és ha sikerül váltani, klasszikus rendszerű intézménybe kerül. Majd meglátjuk, hogyan tud alkalmazkodni ahhoz.”

A Győri Darts Club ígérete egyébként az edzések mellett úgy készül egy-egy versenyre, hogy elképzeli, vizualizálja az eredményt, a győzelem érzését és azt is, milyen lesz ott állni a tábla előtt az adott ellenfelével. Bertalan Edit úgy véli, hihetetlen lélekjelenléttel lendül át a nehéz helyzeteken – ezt csodálja legjobban a fiában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik