Labdarúgás: Király Gábor a türelmes utánpótlás-nevelésben hisz

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.20. 15:28
null
A szombathelyi Király SE 2016-ban váltott a szabadidősportról a profi labdarúgásra, de a felfogás ugyanaz maradt: türelmesnek kell lenni a fiatalokkal, mert csak akkor tudnak kiteljesedni. A klubról, a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskoláról, valamint a hazai kapushelyzetről beszélgettünk a 108-szoros magyar válogatott névadóval, Király Gáborral.

A 2006-ban alapított Király SE 2016-ban a szabadidősportról eggyel magasabb fokozatra kapcsolt, és az élsport felé vette az irányt. Pontosan miben változtattak a korábbiakhoz képest?

Mindig is az volt terv, hogy profi labdarúgással foglalkozzunk, viszont én 2015-ig külföldön játszottam, emiatt a napi munkában nem tudtam eléggé részt venni. Attól kezdve azonban igyekeztünk beépíteteni a kinti tapasztalataimat a klub működésébe, stratégiájába.

A gyerekek mit tapasztalhattak a váltásból?

Elsősorban azt, hogy több edzést tartunk, azok minőségén is emeltünk, ezáltal a gyerekek terhelése megnőtt, illetve bevezettük a kiválasztást, amivel korábban nem foglalkoztunk.

A korosztályos bajnokságokban a regionális kiemelt ligában szerepelnek a Király SE csapatai. Dolgoznak azon, hogy még feljebb jussanak?

Korábban is szerepeltünk bajnokságokban, de 2016 óta erre is nagyobb figyelmet fordítunk, aminek köszönhetően eljutottunk a regionális és az országos bajnokságokba is.

Természetesen nagyon boldogok vagyunk, ha meg tudunk nyerni egy-egy bajnokságot, de nem tűztünk ki olyan célokat, hogy kötelezően osztályt kell lépni. Az egyes korosztályos csapataink között van átjárás, tehát az ügyesebbek kipróbálhatják magukat az idősebbek bajnokságában is, sőt a legjobb tizenhat éven felülieknek lehetőséget adunk, hogy a megyei első osztályban szereplő felnőttcsapatunkkal eddzenek és pályára lépjenek.

A Király SE U17-es csapata Forrás: Király SE

A felnőttcsapatuk jelenleg a második helyen áll, ha sikerülne még egyet előrelépni, a következő évadban a harmadosztályban találnák magukat. A cél a feljutás?

Amikor a Király SE elindult 2006-ban, akkor azt mondtuk, hogy legfeljebb az NB III-ig szeretnénk eljutni, de ebben is a fokozatosságra törekszünk. Tehát nem célunk mindenáron feljutni, kerüljünk fel akkor, amikor a zömében fiatalokra építő csapatunk már ott tart. Soha nem voltam híve a rövid távú megoldásoknak, csak akkor lehetünk sikeresek, ha hosszú távon gondolkodunk.

A fiatalok mellett a rutinos játékosok is jelen vannak a csapatban, például a Premier League-et is megjárt Halmosi Péter.

Így van, Halmosi Péter és a szintén egykori Haladás-játékos, Schimmer Szabolcs is nálunk focizik. Ők játékintelligenciában és hozzáállásban is tudnak példát mutatni a fiataloknak.

A szombathelyi utánpótlás-nevelés fellegvára az Illés Akadémia–Haladás. Mennyire gyakori az, hogy a legígéretesebb játékosokat „elszipkázza” a város nagycsapata?

Néhány játékos átment már, de voltak olyanok is, akik aztán visszajöttek hozzánk, és itt folytatják a pályafutásukat.

Ami ebből a szempontból érdekesebb, az az, hogy a gyerekek továbblépése érdekében nagyon jó partneri együttműködéseket kötöttünk hazai és külföldi klubokkal egyaránt.

A Herthára gondol?

Igen, de más klubokkal is rendszeresen dolgozunk együtt. Például a Parma Calcióval, a Puskás Akadémiával, a szatmárnémeti Partium Akadémiával vagy a Dunaszerdahellyel. Azt fontosnak tartom, hogy ezek valóban tartalmas partneri viszonyok, amelyek hosszú távúak.

Térjünk át a kapusiskolára! Hogyan alakult ki a műhely jelenlegi formája?

A kapusiskolát azért hoztuk létre, mert volt igény arra, hogy a kollégáimmal segítsük az itthoni fiatalokat. Régóta táboroztatunk, roadshowra mentünk mindenfelé, korábban havi edzéseket tartottunk, mára a heti tréningek a jellemzők. Tíztől huszonkét éves korig foglalkozunk kapusokkal, az edzéseken mindig a korrekcióra helyezzük a hangsúlyt. A legfontosabb szempont, hogy a kapus mit igényel, mit szeretne.

Zajlik az edzés a kapusiskolában Forrás: Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolában

Csak profikkal foglalkoznak vagy egészen amatőr szinttől kezdve fogadnak fiatal kapusokat?

Azokra figyelünk, akik már védenek. A 2016-os Eb után nagyon sok jelentkező volt, köztük olyanok is, akik csak beöltöztek kapusnak, hogy találkozzanak a stábbal vagy személyesen velem. De ha valakin látjuk azt, hogy felfelé akar törni, annak segítünk utat találni, azt követően pedig saját magának kell kikaparni azt a bizonyos gesztenyét. Erre az egyik legjobb példa egyébként Veszelinov Dániel, aki nagyon jó alapokat kapott Szegeden, és folyamatosan járt hozzánk a kapusiskolába, majd átemeltük úgy, hogy folyamatosan versenyeztettük, illetve a napi képzésben is segítettük, mára pedig már Dunaszerdahelyen van, ahol sokat tud fejlődni. Egyébként a kapusképzésről is azt gondolom, hogy türelmesnek kell lenni.

A gyerekeknek nem kell azonnal topteljesítményt nyújtani, ha még nem készek arra. Rajtuk múlik, hogy milyen tempóban akarnak fejlődni.

Mit szólnak más klubok kapusedzői ahhoz, hogy a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolába járnak egyéni képzésre a fiatalok? Érzékelhető szakmai irigység, makacsság? Esetleg volt olyan játékos, akit megpróbáltak lebeszélni az edzői?

Nem, mert itt a lényeg az, hogy a gyerek találkozzon más kapusedzővel, fejlődjön, aztán ugyanúgy visszamegy a saját edzőjéhez. Sőt, nem egyszer fordult elő, hogy más kapusedzőtől kaptunk pozitív visszajelzést, mert a gyereket újra motiválttá tette az új impulzus, amit nálunk kapott. Ez az egész inkább egymás munkájának a segítéséről szól, és az egyesületek hozzájárulásával jönnek hozzánk a táborokba. Arra természetesen nagyon figyelünk, hogy semmiképpen ne sérüljön meg nálunk a kapus. 

És ha a nagy képet nézzük, mit gondol a hazai kapusutánpótlásról?

A napi munkám nagyon leterhel, de azért igyekszem figyelni a mezőnyt.

Összességében azt gondolom, hogy nagyobb teret kéne hagyni a fiatal kapusoknak. Sajnos sok esetben egy-egy hiba után már nem tartanak ki mellettük az edzők.

Érthető, hogy az eredményesség nagyon fontos az első osztályban, és emiatt nincs idő, nincs türelem. Mi az egyesületünknél egyébként pont az ellenkezőjét csináljuk: van türelem, nem baj, ha valaki később érik, a lényeg, hogy jó, stabil kapus legyen belőle. A magyar kapusképzés szerintem jó, viszont a fiatalok teljesítményét csak akkor lehet stabilizálni, ha tartósan védenek. Lehet, hogy bátrabban kellene hozzányúlni a srácokhoz, miközben, még egyszer mondom, megértem, hogy a kluboknak vannak céljaik, amiket el akarnak érni. Minket annak idején tizennyolc-tizenkilenc évesen bedobtak az NB I-be, hagytak érvényesülni. Persze nem lehet összehasonlítani a korosztályokat és a kort sem, de picit több türelemre lenne szükség, azt gondolom.

(Kiemelt képünkön: Király Gábor Forrás: Király Gábor Nemzetköi Kapusiskola)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik