Kézilabda: öt világverseny vár idén a hazai utánpótlásra

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 09:07
null
A korosztályos kézilabda-válogatottak két világbajnokság mellett három Eb-n is érdekeltek lesznek 2024-ben.

Emlékezetes kézilabdás utánpótlássikerekből szerencsére nem volt hiány 2023-ban, emlékezhetünk, a junior férfi- és leányválogatott is kitett magáért a nyáron: előbbi 46 év után szerzett újra ezüstérmet az U21-es világbajnokságon, utóbbi pedig az U19-es Európa-bajnokságon menetelt százszázalékos mérleggel a dobogó tetejéig.

Az emlegett két csapat közül a férfiak a múlt nyáron az eredményükkel elbúcsúztak az utánpótlásévektől, a legnagyobb örömünkre viszont többen rögtön beépültek a felnőttválogatottba – gondoljunk csak a néhány napja véget ért Európa-bajnokságra.

A junior leányválogatottra az eddigi legnagyobb feladata vár.

A fiatalok 2021-ben ifjúságiként, 2023-ban – ahogyan már említettük – juniorként Eb-t nyertek, 2022-ben pedig az ifi vb-n szereztek bronzérmet. Utóbbi eredményt szárnyalhatják majd túl június második felében (június 19-30.), Észak-Macedóniában; a Szilágyi Zoltán vezette együttesnek minden esélye megvan, hogy a döntőig meneteljen majd, ám sok idő van még a kezdésig, változhat a keret is – kérdés például, hogy a stáb számíthat-e majd a tavalyi Eb legjobbjának megválasztott, az FTC első csapatát erősítő Simon Petrára, akivel könnyen lehet, hogy a felnőttválogatottban számolnak majd a nyáron.

A junior fiúcsapat tagjai tavaly még ifjúságiként világbajnokságon jártak, ami viszont nem az elképzelések szerint alakult; a 11. hely után az együttes vezetését az U21-esekkel vb-ezüstöt szerző Sótonyi László vette át, akivel a szlovéniai Európa-bajnokságnak futhatnak neki a srácok július 10-én.

Az ifjúságiak között a Gulyás István vezette fiúk az első Európa-bajnokságukra készülnek. A tavaly serdülőként EYOF-bronzérmet ünneplő társaság augusztus 6. és 18. között Montenegróban debütál majd, a korosztály leányképviselőire viszont jóval nagyobb út vár: ők egészen Kínáig repülnek majd Bohus Beáta szövetségi edzővel, ahol világbajnokságon (augusztus 14-25.) bizonyíthatnak majd.

A legfiatalabbak, vagyis a serdülők esetében a fiúk még az ismerkedési, összeszokási fázisban járnak, a lányok már korábban megkezdték a közös munkát: utóbbiak Kun Attila irányításával Svédország felé veszik az irányt, július elsejével ugyanis megkezdődik a nyílt Európa-bajnokság, amelyről a fiatalok a 2025-ös EYOF-ra kvalifikálhatnak majd.

(Kiemelt képünkön: a junior leányválogatott tagjai a korosztályos vb-n búcsúznak majd az utánpótlásévektől Forrás: MKSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik