Jégkorong: jól haladnak a céljaik felé a Szongoth fiúk

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.28. 20:15
null
Amíg a 15 éves Szongoth Domán Finnországban jégkorongozik, addig a nála három évvel idősebb unokatestvére, Szongoth Döme Németországban légióskodik. Ugyanakkor közös bennük, hogy határozottak, céltudatosak és jól haladnak afelé, hogy tavasszal mindketten ott legyenek az U18-as világbajnokságon a korosztályos válogatottal.

A Szongoth családban gyakorlatilag minden a jégkorong körül forog. Ennek az alapját egykoron Szongoth Gábor tette le, aki játékosként, játékvezetőként, edzőként, illetve klubvezetőként is tevékenykedett a sportágban (többek között a MAC jégkorongszakosztályának az egyik alapítója volt). Majd a hoki szeretete tovább öröklődött, és manapság már elsősorban unokái, a 15 éves SzongothDomán és a 18 éves SzongothDöme révén találkozhatunk a család nevével, mivel az unokatestvérek egyaránt az U18-as válogatottat erősítik. A 2008-as születésű, támadó poszton bevethető Domán Újpesten nevelkedett, majd tavaly nyáron igazolt a finn KooKoo csapatához.

– kezdte az Utánpótlássportnak Szongoth Kristóf, Domán édesapja, aki egyébként az UTE U16-os csapatának edzője és korábban nevelőedzője is volt fiának. – Domán a KSI-ben kezdett hokizni, majd onnan jött át velem Újpestre, és múlt nyáron belevágott a légiós létbe: jelenleg a finnországi Kouvolában – amely egy kisváros, nincs messze Helsinkitől – játszik a KooKoo korosztályos együtteseiben, elsősorban az U16-osok között, de már az U18-as bajnokságban is szóhoz jutott. Azt kell tudni, hogy a KooKoo nem élklub Finnországban, de egy kifejezetten magasan jegyzett egyesület, első osztályú felnőttcsapattal, és az utánpótláscsapataik is a legmagasabb szinten szerepelnek. A juniorok például pillanatnyilag vezetik a ligát. Ez nagyon fontos Domán hosszú távú fejlődése szempontjából, hogy megvan a jövőkép és a fejlődési lehetőség klubon belül. A fiamnak mindenképpen előnye a fizikai adottsága, mivel bár még csak serdülőkorú, de már 185 centi magas, szóval a termete alapján az ifikkel is abszolúte felveszi a versenyt. Emellett szerencsére az ügyessége is megvan:

Tehát ez is jelzi, viszonylag hamar felvette a tempót Finnországban, és általában jól él a kapott játéklehetőséggel. Nyilván az elején meg kellett szoknia azt a stílust, azt a fajta „rendszerhokit”, amit a finneknél játszanak, de eddig sikerül vennie az akadályokat. Rendkívül céltudatos, alázatos és rendre plusz munkát is végez a kiszabott edzéseken túl, szóval nagyon elhivatott, hogy profi jégkorongozó váljon belőle.”

(Egyébként nem ő az egyedüli magyar játékos a KooKooban: Magyar Ádám és Horváth-Terták Péter személyében két honfitársa is akad az U16-os csapatban, valamint edzőként Fekete Gergő is a klubnál dolgozik.)

Szongoth Domán (balra) és Szongoth Döme legutóbb Kanadában járt az U18-as válogatottal, és Lake Louisba is ellátogattak, ahol egy gleccsertavon is hokiztak a csapat többi tagjával közösen 

Eközben Domán 2006-os születésű unokatestvére, a hátvéd Döme a MAC-ban kezdte pályafutását, majd Linzben is megfordult, mielőtt másfél évvel ezelőtt Németországba, az Ingolstadthoz igazolt.

„Döme kollégiumban lakik Ingolstadtban, azt kell tudni, hogy ott a helyi labdarúgó- és jégkorong-akadémiának közös bázisa van, és nagyon profik a körülmények – mondta unokaöccséről Szongoth Kristóf. – Ő egyedüli magyarként játszik a csapatában, ugyanis Németországban egyébként légióskorlátozás él, és az utánpótláscsapatokban maximum két külföldi szerepelhet. Szerencsére az első ingolstadti évében remekül sikerült beilleszkedni, és olyan jó benyomást tett az edzőkre, hogy ebben az évadban már az U20-as csapatban is meghatározó játékosnak számít, pedig még csak elsőéves ebben a korosztályban.

Rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, s ezt az is jól jelzi, hogy most már stabil kerettagja a válogatottnak.”

Majd hozzátette, a két fiú hasonló személyiséggel is van megáldva: mindketten kiváló csapatemberek.

(Kiemelt képen: Szongoth Domán (fehérben) és Szongoth Döme)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik