Labdarúgás: jól szereplő fiatalok a Bajnokok Ligája csoportkörében

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.12.07. 09:06
Címkék
A 2023/24-es Bajnokok Ligája-évad csoportkörében szereplő fiatalok közül többen is remekelnek, amit jól mutat az is, hogy Rasmus Hojlund és Jude Bellingham eddig éppen annyi gólt szerzett, ahány mérkőzésen játszott. A teljes kép azonban nem vidám, mivel Gavi hosszú időre kiesett a keresztszalag-szakadása miatt, illetve Jamal Musiala és Warren Zaire-Emery is sérüléssel bajlódik, s ez kétségessé teszi, hogy ott lehetnek-e az utolsó körben.

Öt fordulót már lejátszottak a csapatok a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiből. Az utolsó kör előtt még a legtöbb négyesben számos nyitott kérdés van, amire talán éppen utánpótláskorú játékosok adják majd meg a „választ”, hiszen néhány 21 év alatti labdarúgó igencsak meggyőző formában játszik.

Manapság szinte minden fiatalokról szóló összeállításban bérelt helye van a Barcelona 16 éves jobbszélsőjének, Lamine Yamalnak, aki a katalán klub mind az öt mérkőzésén pályára lépett a BL csoportkörében.

A spanyol válogatott ígéretes futballistája 16 évesen 2 hónaposan és 6 naposan debütált az elsőszámú európai kupasorozatban,

amivel a dortmundi Youssoufa Moukoko mögött a BL történetének második legifjabb szereplője. Yamalt két meccsen nevezte a kezdőbe a vezetőedző: a Sahtyor Donyeck ellen végig játszott, míg a Portóval vívott barcelonai találkozón 80 percet kapott.

Akárcsak a spanyol tinédzser, a 17 éves, nigériai születésű francia George Ilenikhena is szerepelt csapata minden BL-találkozóján. A Royal Antwerp középcsatárát jellemzően csereként vetik be, de Portóban a kezdett, és 75 percig bizonyíthatott. Figyelemre méltó az ugyancsak a Royal Antwerp csapatát erősítő 18 éves Arthur Vermeeren játéka is, aki egy percet sem mulasztott el eddig a BL-évadban. A gárda középpályájának egyik legfontosabb bástyája lett, aki a 3–2-re elvesztett Sahtyor Donyeck elleni meccsen két gólpasszt adott, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a belgák legalább egy pontot otthon tartsanak.

Vermeeren értékét a mértékadó Transfermarkt már 25 millió euróra becsüli.

Az AC Milan, a Borussia Dortmund, a Newcastle és a Paris Saint Germain alkotta halálcsoportban a francia együttes 17 éves fiatalja, Warren Zaire-Emery öt meccs alatt három gólpasszt osztott ki, ebből kettőt a milánóiak elleni hazai mérkőzésen, amit Luis Enrique együttese 3–0-ra nyert meg. A középpályás az első négy fordulóban végig a pályán volt, az utolsó, a Newcastle elleni összecsapáson bokasérülése miatt nem lehetett ott.

A Barcelona és a spanyol válogatott egyik kulcsembere, a 19 éves Gavi számára jól indult a szezon, hiszen az első BL-meccsén gólt szerzett, amikor csapata 5–0-ra verte a Sahtyor Donyecket. A harmadik fordulóban aztán eltiltás miatt nem játszhatott, az ötödiket pedig már azért kellett kihagynia, mert keresztszalag-szakadást szenvedett, s ezért hosszú pihenő és küzdelmes felépülés vár rá.

A legjobb tizenévesek áttekintése után a valamivel idősebbekről, a Bajnokok Ligája huszonéveseiről is érdemes szót ejteni. A Manchester United dán támadója,

Rasmus Hojlund kitűnő formában van, a BL-ben egyszerűen megállíthatatlan, amit az is jól mutat, hogy öt meccsen öt gólt szerzett.

A kiemelkedő adatnak köszönhetően a góllövőlista élén áll holtversenyben olyan világklasszis csatárokkal, mint a norvég Erling Haaland és a spanyol Álvaro Morata. Hojlund a Bayern München ellen egyszer, a Galatasaray elleni hazai találkozón kétszer volt eredményes, míg szülővárosában korábbi klubja, a Köbenhavn ellen szintén duplázott, ám az összecsapást a hazaiak nyerték 4–3-ra.

A dán fiatalhoz hasonlóan a 20 esztendős angol,

Jude Bellingham is tartja egyelőre az 1 meccs/1 gól átlagot, hiszen az eddigi négy mérkőzése mindegyikén betalált, és a Real Madrid kiválósága két gólpasszt is adott már a BL-szezonban.

A madridiak nyári igazolása álomszerű teljesítményt nyújt: kulcsfontosságú találkozókat döntött el a góljaival, így nem csoda, hogy a Transfermarkt szerint ő a világ harmadik legértékesebb játékosa a maga 150 millió eurójával. Csak az idei Aranylabda-szavazás „ezüst- és bronzérmese”, a már említett Haaland és a francia Kylian Mbappé értékét taksálják magasabbra.

Gavihoz hasonlóan a Bayern München 20 éves középpályása, Jamal Musiala is megsérült a negyedik fordulóban a Galatasaray ellen. Az első három mérkőzésen kezdőként nevezte a csapatba Thomas Tuchel tréner, a német játékos pedig két góllal és egy assziszttal hálálta meg a bizalmat.

A Bajnokok Ligája hatodik fordulójában tehát kétséges, hogy a legjobb U21-es futballisták közül kik léphetnek pályára, hiszen többen is sérüléssel bajlódnak, de a két legjobb góllövő, Hojlund és Bellingham egészséges, így érdeklődéssel várhatjuk, milyen teljesítménnyel rukkolnak elő a záró mérkőzéseken.

(Kiemelt képünkön: Lamine Yamal Forrás: FC Barcelona)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik