Labdarúgás: akadémistái repítették dobogóra a Puskás Akadémia FC-t

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 16:04
Címkék
Remekeltek a tabella harmadik helyére fellépő PAFC fiataljai a ZTE elleni mérkőzésen: az NB I-ben debütáló Kern Martin meggyőző játékkal, Gruber Zsombor pedig az élvonalban szerzett első, három pontot érő góljával tette le névjegyét.

Átszakadt a gát: tizenkettedik NB I-es mérkőzésén megszerezte első élvonalbeli gólját Gruber Zsombor, a Puskás Akadémia FC saját nevelésű középcsatára. A 18 éves támadó tehetségéről sokat elárul, hogy az előző idényben a svájci Baselnél szerepelt kölcsönben, a klub szívesen szerződtette volna tavaly nyáron, ám a PAFC is számított rá, végül maradt. Az idényben élvezi Hornyák Zsolt vezetőedző bizalmát, amivel tehetséges játékosa a Zalaegerszeg elleni bajnokin élt: győztes gólt szerzett a találkozó 81. percében.Gruber Zsombor, a Puskás Akadémia FC saját nevelésű középcsatára. A 18 éves támadó tehetségéről sokat elárul, hogy az előző idényben a svájci Baselnél szerepelt kölcsönben, a klub szívesen szerződtette volna tavaly nyáron, ám a PAFC is számított rá, végül maradt. Az idényben élvezi Hornyák Zsolt vezetőedző bizalmát, amivel tehetséges játékosa a Zalaegerszeg elleni bajnokin élt: győztes gólt szerzett a találkozó 81. percében.

A korosztályos válogatott labdarúgó pályafutása nagy pillanatáról mesélt portálunknak:

"Elképesztő érzés járt át, amikor betaláltam, régóta vártam az első gólomra – külön öröm, hogy ezzel nyertük meg a bajnokit. Vissza kellett lépnem a labdáért, jobbal átvettem, majd ballal meg kellett tolnom, mert éreztem, jön oldalról a védő, az igazítás után pedig jobbal elrúgtam. Az első NB III-as gólom hasonlított a múlt vasárnapira, kellett hozzá egy adag szerencse, mert három érintésem is volt a tizenhatoson belül, valamint a kapus is belekapott a labdába. Azonban nagyon sok erőt tettem a lövésbe, annak pillanatában éreztem, hogy gólt szerzek, s így is lett, Demjén Patrik csak beljebbsegíteni tudta a labdát. A Ferencváros és a Kisvárda ellen is helyzetbe kerültem, akkor kevésen múlt a gólszerzés. Remélem, ezzel a találattal beindulok és még többet szerzek. Apukám kint volt a mérkőzésen, a többi családtagom pedig a tévében nézte a bajnokit, mindenki nagyon várta már, hogy átszakadjon a gát."

A lefújást követően nem győzte bezsebelni a gratulációkat és az elismerő szavakat.

"Megérintett, hogy a csapattársaim közül mindenki odajött hozzám gratulálni.

Nagy Zsolt azzal lépett hozzám a meccs után, hogy nagyon megérdemeltem a gólt – az, hogy egy válogatott labdarúgó ezt mondta nekem, nagy dolog az életemben.

Hornyák Zsolt vezetőedző nem dicsért agyon, de ő is gratulált. Amikor bemutatkoztam az NB I-ben, már meghívtam a csapatot egy vacsorára, az első NB I-es gólom után ismét állnom kell a cechet. Ezt persze a legkevésbé sem bánom, ha ennyin múlna, szívesen nyúlnék minél gyakrabban a zsebembe, az ugyanis azt jelentené, hogy újabb gólt szereztem."

Nem csak Gruber Zsombor számára volt különleges a múlt vasárnapi Zalaegerszeg elleni összecsapás. Kern Martin, az együttes 16 éves középpályása portálunknak decemberben úgy nyilatkozott, hogy tavasszal az NB III-ban vehetik őt számításba, de bízik abban, hogy bemutatkozhat az élvonalban – ehhez képest már február 12-én debütált az NB I-ben, mégpedig kezdőként!

"Meglepett, amikor a szombat délelőtti edzésen megtudtam, mi vár rám, nagyon örültem neki. Volt bennem némi drukk, annyira vártam a vasárnap délutánt, hogy este alig jött álom a szememre. A meccsnapon igyekeztem mindent kizárni, egyáltalán nem telefonoztam, csak a feladataimra koncentráltam. A szakmai stábtól, különösképpen az egykor középpályásként futballozó Polonkai Attilától sok segítséget kaptam, elmondta, mire figyeljek, de a csapattársak is figyelmesek voltak. Nagy lehetőségként tekintettem rá, hogy rutinos, NB I-es játékosok ellen mutathatom meg magam. A meccs kezdetével odalett az izgatottság, higgadtan játszottam. Bojan Szankoviccsal már a találkozó legelején elkezdődött egy kisebb különcsata, faragtuk egymást, egy könyököst is kaptam tőle, de jó párszor szereltem őt. Sikerült felvennem a tempót, próbáltam kihozni magamból a legjobbat. Nagy élmény volt, hogy én végezhettem el a szabadrúgásokat, amit azzal érdemeltem ki, hogy a szombati edzésen jól rúgtam őket. Sajnálom, hogy nem tudtam gólpasszt adni, hiszen kétszer is veszélyesen íveltem középre a labdát. Sok labdát szereztem,

az agresszivitásommal kompenzáltam a fizikai hiányosságaimat.

Úgy érzem, helytálltam, de ennél csak jobb lehet. Fizikálisan még fel kell nőnöm, fel kell szednem valamennyi izmot, de úgy gondolom, technikailag és sebességben fel tudtam venni a versenyt. Büszkeséggel töltötölt el, hogy kezdőként, tizenhat évesen, a nevelőlklubomban tehettem meg az első lépést az NB I-ben, s pályára léphettem a Pancho Arénában, annak pedig rendkívül örülök, hogy jó barátom, Gruber Zsombor szerezte csapatunk győztes gólját, nagyon megérdemelte - remélem, a jövőben gólpasszokkal segíthetem. Várom a folytatást, kemény munkával szeretnék minél több játéklehetőséget kiharcolni magamnak."

(Kiemelt kép: Kern Martin (balra) és Gruber Zsombor (jobbra). Forrás: Koncz Márton/Nemzeti Sport-montázs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik