Úszás: a 2023-as korosztályos program (csaknem) teljes

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.10. 17:08
Címkék
Ahhoz képest, hogy az új esztendő első heteit tapossuk, kellemes meglepetésnek minősíthető, hogy gyakorlatilag teljes az utánpótlás 2023-as úszóversenyeinek programja, s csupán egyetlen nagy kérdőjel maradt: hol és mikor rendezik az idei ifjúsági világbajnokságot?

Ilyen-olyan okból egy vagy több „lyuk” rendre tátongani szokott minden év elején a következő tizenkét hónap teljes versenyprogramjában, így – a tervezhetőség szempontjából is – felettébb örvendetesnek mondható, hogy

az utánpótlás-korosztályhoz tartozó medencés és nyílt vízi úszók hazai és nemzetközi eseménynaptára elkészült.

Hiányérzetünk egyetlen viadalt illetően lehet: a világszövetség bejelentette ugyan, hogy a 2021-ről 2022-re átcsúszott, az oroszországi Kazany helyett végül a perui fővárosban lebonyolított ifjúsági világbajnokság után 2023-ban is megrendezik e korosztály vébéjét, a helyszínnel és a pontos dátummal azonban egyelőre adós a FINA. A valószínűsíthető időpont augusztus vége-szeptember eleje, s a magyar részvételt annyiban befolyásolhatja, hogy az arra érdemesült fiataljaink ekkor már benne vannak a felkészülésben a jövő nyári, párizsi olimpiára, s az ifi vb e folyamatba „belezavarhat”. 

Az ötkarikás megfontolásokkal nem ütközik ugyanakkor az ifjúságiak július eleji, belgrádi Európa-bajnoksága ötvenes medencében, amelyet egy hónappal később követ a korosztály legfőbb hazai tesztje: a magyar bajnokság Debrecenben. Persze afféle főpróbaként felmérhetik aktuális formájukat a felnőtt ob-n is, amelynek áprilisban Kaposvár ad otthont. A normálmedencés erőpróbák mellett természetesen a rövidpályás megméretések sem hiányoznak a kínálatból. Az utánpótlás országos bajnoksága november végén, Szegeden lesz, s megeshet, hogy némelyek a csongrádi „elővizsga” után rajthoz állnak a 25 méteres medencében zajló bukaresti felnőtt Európa-bajnokságon is december első felében. 

A korlétrán az ifik alatti generáció, a serdülők és a még zsengébb korúak hazai fontosabb versenyei döntően nyáron zajlanak. A serdülők országos bajnokságának június második felében Kaposvár ad otthont, a cápa magyar bajnokságnak július derekán Szeged a házigazdája, a hónap végén pedig Hódmezővásárhely fogadja a gyermek magyar bajnokság résztvevőit.  

Július második fele alkalmat kínál néhány tehetségnek az úszás felnőtt elitjével való közvetlen találkozásra is, hiszen 14. és 30. között tartja a FINA Japánban, közelebbről Fukuokában a 2023-as világbajnokságot. Az átfedést „garantálja” a nyári európai ifjúsági fesztivál a szlovéniai Mariborban, ahol július 23. és 29. között randevúznak az EYOF úszóversenyein indulók. 

A nyár debütálásra is módot kínál: az újonnan életre hívott korosztályos kontinensviadalnak, az U23-asok Európa-bajnokságának lesz a vendéglátója az ír főváros,  Dublin augusztus közepén. 

A medencések mellett a nyílt vízi úszók is több lehetőséggel számolhatnak, a legfontosabb az utánpótlás szemszögéből a junior Európa-bajnokság lesz szeptember közepén az olaszországi Piombinóban, de az európai szövetség, a LEN hat állomásból álló kupasorozata is alkalmat teremt a bizonyításra az ifjabb korosztály legkiválóbbjai számára is március és szeptember között. A széria március 19-én rajtol az izraeli Eilatban, és szeptember 23-án zárul Barcelonában. 

A legfontosabb korosztályos úszóversenyek itthon és külföldön 2023-ban:    
Serdülő magyar bajnokság, Kaposvár, június 21-24.  
Ifjúsági Európa-bajnokság, Belgrád, július 4-9. 
Cápa magyar bajnokság, Szeged, július 19-22.  
EYOF, Maribor, július 23-29. 
Gyermek magyar bajnokság, Hódmezővásárhely, július 26-29.  
Ifjúsági magyar bajnokság, Debrecen, augusztus 2-5. 
U23-as Európa-bajnokság, Dublin, augusztus 10-13. 
Ifjúsági világbajnokság, ? , augusztus vége-szeptember eleje? 
Junior nyílt vízi Európa-bajnokság, Piombino, szeptember 15-17.  
Rövid pályás utánpótlás magyar bajnokság, Szeged, november 22-25. 

Kiemelt kép forrása: musz.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik