Kick-box: 61 ország előtt vb-második a magyar utánpótlás-válogatott

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 11:09
Címkék
Csaknem kétezren próbáltak meg minél előrébb végezni az utánpótláskorú kick-boxosok elmúlt heti olaszországi vébéjén, amelynek az Adriai-tenger északi partvidékén fellelhető, s leginkább nyaralóközpontként ismert Jesolo adott otthont. A 63 országot képviselő tinisereg világvetélkedőjén a bolgárok nyújtották a legátütőbb teljesítményt, de közvetlenül utánuk már a mieink következtek: a 155 tagú magyar csapat másodikként végzett a nemzetek versenyében.

A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó, amerikai eredetű küzdősportnak, a kick-boxnak 18 éven aluli legkiválóbb művelői hat küzdelmi szakágban (pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1) és formagyakorlatban versengtek világbajnoki érmekért Olaszországban az elmúlt héten, s a korosztályos csúcstalálkozóról a mieink nyolcvanhárom érmet hoztak haza. Csak Bulgária legjobbjai voltak ennél is többre képesek, viszont 61 ország reprezentánsai a magyarok mögé szorultak a nemzetek versenyében.

A vb főbb magyar mérőszámai: százötvenöt induló, 83 érem, második hely a nemzetek versenyében Forrás: kick-box.hu
A vb főbb magyar mérőszámai: százötvenöt induló, 83 érem, második hely a nemzetek versenyében Forrás: kick-box.hu

A vb főbb magyar mérőszámai: százötvenöt induló, 83 érem, második hely a nemzetek versenyében  •  Forrás: kick-box.hu

Igazán minőségi volt a sikergyártásunk: a medáltermés csaknem negyedét arany tette ki, merthogy együttesen 24 ízben akasztottak ilyet honfitársaink nyakába, emellett az éremkollekcióban 22 ezüst és 37 bronz kapott még helyet. Okkal nyilatkozott elégedetten Galambos Péter, a honi szakszövetség (MKBSZ) elnöke, kiemelve: amellett, hogy az összes szakágban született magyar világbajnok, külön örömteli, hogy a ringes szakágak közül – amelyekben a mieink az elmúlt években nem mindig jeleskedtek – ezúttal mindháromban, full-contactban, low-kickben és K1-ben is sikerült aranyat nyerni. A gyermek korosztályokban is volt okunk bőven örömre (hat elsőség), ahogyan a junioroknál is (négy első hely), de a diadalok zömét a kadétek aratták, 14 világbajnoki címet is begyűjtve.

Néhányan azzal emelkedtek ki még a legkiválóbbak közül is, hogy – több számban is jeleskedve– halmozták a dobogós helyeket a hatnapos világbajnokságon. A kadét korosztályhoz tartozó Halmágyi Nikolett például két aranyérmet és egy ezüstérmet gyűjtött, Kalmár Szófia Sára arannyal és ezüsttel, Maróti Olivér és Hegedűs Mátyás pedig egy-egy arannyal és egy-egy bronzzal lett gazdagabb. Az MKBSZ vezetője szerint ez a világbajnokság az eddigi utánpótlás vb-k egyik legerősebbje volt.

„Az, hogy egyre komolyabb a sportág, azt a résztvevő nemzetek száma mellett az is jelzi, hogy olyan országok is az éremszerzők között voltak, amelyek versenyzői eddig nemigen tudtak dobogóra állni” – mondta, majd hangsúlyozta, hogy„minden magyar versenyző motivált volt, ami az edzők munkáját is dicséri, hogy mentálisan megfelelően fel tudták készíteni őket”.

A legalább ennyire fontos záró kijelentése pedig így hangzott: „köszönet illeti a fiatal sportolók szüleit, akik oroszlánrészt vállaltak a részvételi költségek finanszírozásából”.

A magyar világbajnokok:
Formagyakorlat:
Halmágyi Nikolett (kadet1, kreatív)
Maróti Olivér (gyermek, zenés fegyveres)
Kadét1 zenés csapat (Hegedűs Mátyás, Halmágyi Nikolett, Kalmár Szófia Sára)
Kadét2 kreatív csapat (Bak Ágnes Panna, Barati Zoja, Dorner Angéla Réka)
Küzdelem:
Debreczeni Lilla (gyermek, pointfighting)
Batke Erzsébet (gyermek, pointfighting)
Jámbor János (gyermek, pointfighting)
Puska Dániel (kadét1, pointfighting)
Zodoma Zétény (kadét1, pointfighting)
Kozma Kornél (kadét1, pointfighting)
Debreczeni Frida (kadét1, pointfighting)
Jancsó Lili Berta (kadét1, pointfighting)
Kiss Zsófia Csenge (kadét2, pointfighting és light-contact)
Hammer Máté (junior, pointfighting)
Müncz Kata (junior1, full-contact)
Enyingi Sára Anna (junior1, low-kick)
Soltvadkerti Dániel (junior1, K1)
Szabó Hajnal Csillag (kadét2, kick-light)
Tóth Dénes (kadét2, kick-light)
Gyermek fiú pointfighting csapat (Szántó, Szikora, Valkó)
Gyermek lány pointfighting csapat (Debreczeni L., Fazekas, Kupi, Batke)
Kadét1 fiú pointfighting csapat (Kozma, Petró, Puska, Zodoma)
Kadét1 lány pointfighting csapat (Debreczeni F., Fördős, Hadra, Jancsó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik