Kosár: Rátkai Eszter pontokban és szavakban is vezéregyéniség

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 16:19
Címkék
Kiváló játékkal és veretlen mérleggel az U16-os leány kosárlabda-válogatott megnyerte az év végi, katowicei Olimpiai Reménységek Versenyét. A torna MVP-jének választott Rátkai Eszter értékelt honlapunknak.

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, az U16-os leány kosárlabda-válogatott ellenállhatatlan játékkal rukkolt elő, és jószerivel átgázolt az ellenfelein a december végén Lengyelországban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Mészárosné Kovács Andrea együttese előbb 73 (!) pontos különbséggel kiütötte a cseheket, majd 37-tel verte a szlovákokat, végül a zárónapon 38 ponttal nagyon simán legyőzte a házigazda lengyeleket is Katowicében.Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, az U16-os leány kosárlabda-válogatott ellenállhatatlan játékkal rukkolt elő, és jószerivel átgázolt az ellenfelein a december végén Lengyelországban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Mészárosné Kovács Andrea együttese előbb 73 (!) pontos különbséggel kiütötte a cseheket, majd 37-tel verte a szlovákokat, végül a zárónapon 38 ponttal nagyon simán legyőzte a házigazda lengyeleket is Katowicében.

Rátkai Eszter minden meccsen vezére volt az ORV-győztes magyar csapatnak Forrás: PZKOSZ
Rátkai Eszter minden meccsen vezére volt az ORV-győztes magyar csapatnak Forrás: PZKOSZ

Rátkai Eszter minden meccsen vezére volt az ORV-győztes magyar csapatnak Katowicében  •  Forrás: PZKOSZ

A válogatott csapatkapitányaként Rátkai Eszter is oroszlánrészt vállalt a sikerből.

„Kicsit sötétben tapogatóztunk a torna előtt, mert nem igazán tudtuk, melyik csapat milyen erőt képvisel. Az edzőnk ugyan felkészített minket arra, hogy milyen stílusú csapatokra számítsunk, de az ismeretlen ellenfelek miatt inkább a saját játékunkra koncentráltunk. A december eleji spanyolországi edzőmeccsek tapasztalataira építve próbáltunk ezúttal is gyorsan játszani, viszonylag alacsony szerkezettel, ami összességében jól működött mind támadásban, mind védekezésben"– nyilatkozta Rátkai az Utánpótlássportnak.

Az NKA Pécs tehetsége sorrendben 24, 23 és 26 pontot dobott a cseheknek, a szlovákoknak, majd a lengyeleknek. Ezzel minden meccsen Eszter volt a legeredményesebb magyar játékos. Teljesítményével kiérdemelte a torna legértékesebbkosárlabdázójának járó címet, valamint az All-Star ötösbe is beválasztották. (A mieink közül Toman Dóra szintén helyet kapott az All-Star csapatban.)

Az ORV-győztes U16-os leányválogatott Forrás: PZKOSZ
Az ORV-győztes U16-os leányválogatott Forrás: PZKOSZ

Az ORV-győztes U16-os leányválogatott  •  Forrás: PZKOSZ

„Szerencsére a gyors játék nem csapott át kapkodásba, a tempó mellett a pontosságot is sikerült megőrizni, ami szintén fontos, illetve a védekezésben is egyre összeszokottabban játszottunk. Jól jöttek a besegítések, mindenki kellően agresszívanállt hozzá, és a szükséges kommunikáció is megvolt, ugyanakkor persze a nyári Európa-bajnokságig még mindig lehet csiszolni rajta.A kommunikációban csapatkapitánykéntnagy szerep hárul rám, folyamatosanbiztatom és támogatom a csapattársaimat, de ez abszolút nem esik a nehezemre, sőt inkább természetes, alapvetően ilyen a habitusom, minden bizonnyal anyukám (szerk: Eördögh Edit – korábbi klasszis játékos, az NKA Pécs kadétcsapatának jelenlegi vezetőedzője) temperamentumát örököltem ebből a szempontból. Egyébként is mindig a csapatcélokat helyezem az előtérbe, az egyéni díjak és a statisztikák most sem foglalkoztattak igazán, éppen ezért kicsit meglepődtem, amikor végül engem választottakaz MVP-nek, de persze nagyon örültem neki."

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik