Cselgáncs: a Kollár ikrek nem örültek az egymás elleni bronzmeccsnek

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 20:35
Címkék
A MOL Alapítvány által is támogatott 15 éves cselgáncsozó, Kollár Sebestyén bronzérmes lett az 50 kilósok mezőnyében a nemrégiben véget ért rigai ifjúsági Eb-n, méghozzá úgy, hogy a dobogóért az ikertestvérével, Kollár Ágostonnal kellett megmérkőznie.

A közelmúltbeli rigai ifjúsági Európa-bajnokság magyar szempontból legemlékezetesebb pillanata bizonyosan az volt, amikor aLedényi JudoTeam 15 éves ikerpárja,Kollár SebestyénésKollár Ágostonegymással vívott meg a bronzéremért az 50 kilósok között. A dobogó harmadik fokára végül Sebestyén állhatott fel, Ágoston ötödik lett.Kollár SebestyénésKollár Ágostonegymással vívott meg a bronzéremért az 50 kilósok között. A dobogó harmadik fokára végül Sebestyén állhatott fel, Ágoston ötödik lett.

A fiúk korábban bevallották, ha versenyen egymással szembe kerülnek, akkor nem küzdenek meg egymással élesben, hanem valamelyikük „feladja" a meccset. Erről az ominózus, egymás elleni találkozóról, valamint a kontinensviadalon szerzett élményekről kérdeztük a fiatalokat.

„Alapvetően az volt a tervünk, hogy mindketten végig megyünk a mezőnyön, bejutunk a döntőbe, és ott eldöntjük majd melyikünk adja fel a finálét a másik javára.Elég nehéz sorsolást kaptam, és az előzetes elképzelésünk a második meccsemen borult, ugyanis a– későbbi győztes– azeri Haszanovtól kikaptam. Ezzel az azerivel idén már találkoztam Európa-kupa versenyen, és akkor is, illetveezúttal az Eb-n is csupán intésekkel kaptam ki tőle, ami mindenképpen biztató jel, hogy a legjobbakkal is felveszem a versenyt. A vereség után jól összeszedtem magam, és sikerült eljutni a bronzmeccsig"– nyilatkozta Sebestyén az Utánpótlássportnak.

Kollár Ágoston (kékben) és Sebestyén az edzőjük, Ledényi Levente két oldalán Forrás: EJU
Kollár Ágoston (kékben) és Sebestyén az edzőjük, Ledényi Levente két oldalán Forrás: EJU

Kollár Ágoston (kékben) és Sebestyén az edzőjük, Ledényi Levente két oldalán  •  Forrás: EJU

Ebben a kategóriában– Haszanovhoz hasonlóan– sokan54-55 kilóról fogyasztanak a versenynapi 50-re, míg a Kollár fiúk 47 és 49 kilóval mértek be a viadalon. Emellett az első ifjúsági évükben járó tehetségek általában náluk egy-két évvel idősebb dzsúdósokkal szemben bizonyítanak. Ágoston végül az orosz Musztafiny elleni elődöntős vereséget követően harcolhatott fivérével a harmadik helyért.

„Nem igazán örültünk neki, hogy szembe kerültünk egymással. Jobb lett volna, ha külön-külön megvan a sanszunk az éremszerzésre, így viszont legalább garantálttá vált, hogy egyikünk dobogós, és összességében a bronz és az ötödik hely is szép teljesítménynek számít"– fogalmazott Ágoston.

A testvérek a bronzmérkőzés előtt megegyeztek, hogy Ágoston „feladja" a meccset, mi több még a koreográfiát is megbeszélték, hogyan alakul majd az ütközet.

„Ahogy mindig, most is átbeszéltük, kvázi elgyakoroltuk a küzdelmet, megterveztük nagyjából mennyi ideig fog tartani, majd azt is, hogy a végén Sebi nyer leszorítással– folytatta Ágoston.– A legutóbbi, bukaresti Európa-kupán én első, Sebi harmadik lett, ez alapján úgy döntöttünk, hogy most a tesómat illeti a jobb eredmény."

Sebestyén bízik benne, hogy az elkövetkezendő években ennél fényesebb medált is begyűjthet majd a korosztályos Eb-ken.

„Remek érzés volt ilyen fiatalon a dobogón állni ebben a kemény mezőnyben, remélhetőleg jövőre már mindketten ott lehetünk az érmesek között, és akár a dobogó első két fokán. Most pihenünk kicsit, majd szeptembertől ismét belevágunk a munkába."

A fiúkkal a közelmúltban– még az Eb előtt– forgatott az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik