Birkózás: két női döntős és három szabadfogású 5. hely a junior Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.30. 20:43
Címkék
Szél Anna (59 kg) és Szenttamási Róza (59 kg) remek birkózással bejutott a csütörtöki Európa-bajnoki döntőbe, míg a szabadfogásúak között Hencz Joel (86 kg), Angyal Krisztián (92 kg) és Ubornyák Csaba (125 kg) is az ötödik helyen zárt a dortmundi junior kontinensviadalon.

Három magyar érdekeltségű bronzmérkőzést is rendeztek a Dortmundban zajló junior birkózó Európa-bajnokságon szerda esti programjában. A szabadfogásúak mezőnyében a 86 kilós Hencz Joel a keddi elődöntős veresége után a török Ciftcivel találkozott a dobogóért.Hencz Joel a keddi elődöntős veresége után a török Ciftcivel találkozott a dobogóért.

Az elképesztő fordulatokat hozó mérkőzésen a Vasas versenyzője hátrányba került az első menetben, de még a szünetig egalizált, sőt a második menetben 4-2-re is vezetett. Ám az előnyét nem tudta sokáig őrizni, majd ezt követően 4-4-nél kiléptette ellenfelét a küzdőtérről, ekkor már csak 27 másodperc volt hátra. A véghajrát azonban Joel nem bírta, a török mindössze tíz másodperccel a vége előtt levitte, és megnyerte a mérkőzést, ezzel Hencz az ötödikként zárt.

A 92 kilós Angyal Krisztián is az éremért léphetett szőnyegre, mivel a keddi negyeddöntős veresége után az ottani legyőzője (német, Mayer) a döntőig menetelt, így a magyar fiú a vigaszágon folytathatta, ahol a lengyel Banaszakot 10-10-re (nagyobb értékű akcióval) verte. Az ő bronzcsatája Henczénél sokkal simábban alakult, ugyanis az örmény Szargszjan nem sok esélyt adott a csepeli birkózónak, technikai tussal nyerte az ütközetet, így Angyal szintén az ötödik lett.

A 125 kilósok között Ubornyák Csaba szintén a vigaszágon szerepelt, ám ő egyből a bronzmérkőzésen következett. A Vasas ígérete nagy csatában 6-5-re kikapott végül az ukrán Szovától, így újabb ötödik hellyel bővült a magyar pontszerzők sora. A harmadik vigaszágas magyar, Balázs Bálint (74 kilóban) 8-5-re maradt alul az orosz Abdulkadirovval szemben a vigaszág első meccsén, így ő nem küzdhetett az éremért.

Balról: Szél Anna, Ritter Diletta szövetségi edző és Szenttamási Róza Forrás: MBSZ
Balról: Szél Anna, Ritter Diletta szövetségi edző és Szenttamási Róza Forrás: MBSZ

Balról: Szél Anna, Ritter Diletta szövetségi edző és Szenttamási Róza  •  Forrás: MBSZ

Emellett a szerda délelőtti programban öt súlycsoporttal (50, 55, 59, 68 és 76 kg) a női küzdelmek is megkezdődtek a Ruhr-vidéki városban, és a 68 kilót leszámítva a másik négy kategóriában magyar fiatal szereplését is figyelhettünk a mezőnyben.

Közülük az 55 kilós Szenttamási Róza és az 59 kilós Szél Anna is remek birkózást mutattak be, amellyel mindketten bejutottak a csütörtöki esti fináléba. Szenttamási előbb a negyeddöntőben a belarusz Volkot múlta felül tussal 3-0-s vezetésénél, majd a döntőbe kerülésért a török Dernekcit verte 11-4-re. A csepeli reménységnek az ukrán Homenec lesz az ellenfele az aranyért. Eközben Szél az első mérkőzésén, a legjobb nyolc között technikai tussal győzött 10-0-ra lengyel Witos ellen, ezután pedig hasonló különbséggel nyert a svéd Nygrennel szemben. Az orosháziak tehetségenek szintén ukrán rivális jut majd, neki Leskoveccel kell megmérkőznie az Európa-bajnoki címért.

Mellettük az 50 kilós Matyi Vivien, valamint a 76 kilós Lázár Réka egyaránt megnyerte első mérkőzését, a folytatásban azonban mindketten kikaptak a negyeddöntőben, és egyikük legyőzője sem jutott a súlycsoport fináléjába, így számukra véget ért a viadal.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik