Rövid pályás gyorskorcsolya: „A motiváció fenntartása kulcskérdés”

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 09:00
Címkék
Jól sikerült a short track utánpótlás-válogatott féléves kihagyás utáni „visszatérése” az Olympic Hopes elnevezésű viadalon. Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője szerint fontos, hogy a járványhelyzet ellenére megtartsák motivációjukat a fiatalok.

Az előző évad túl korán ért véget, az új pedig a szokottnál később kezdődött, mindenesetre a lényeg, hogy múlt hétvégén versenykörülmények között is visszatértek a jégre az utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázók. Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője úgy látja, a fiatalok alig várták már, hogy ne csak edzésen mérethessék meg magukat.Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője úgy látja, a fiatalok alig várták már, hogy ne csak edzésen mérethessék meg magukat.

„Örömmel töltött el, hogy nagyon izgalmas futamok alakultak ki a versenyzők között, minden korosztályban érzékelhető volt az egészséges rivalizálás. Természetesen hiányoztak a külföldi ellenfelek, hiszen még nagyobb motiváció legyőzni azokat, akikkel ritkábban találkozol, mint akikkel folyton együtt edzel. Gyakorlatilag így egy junior országos bajnokságnak felelt meg az ORV. A 18 összetett éremből 16-ot az utánpótlás-válogatott tagjai szereztek meg, amiről azt gondolom, teljesen normális. Ráadásul a kisebb korosztályokban is remek teljesítményt nyújtottak a gyerekek, így a jövőben is lesz kiből válogatni a juniorkeretbe.”

Végre újra versenyezhettek a fiatalok Fotó: Gémesi Balázs/MOKSZ
Végre újra versenyezhettek a fiatalok Fotó: Gémesi Balázs/MOKSZ

Végre újra versenyezhettek a fiatalok  •  Fotó: Gémesi Balázs/MOKSZ

A szakvezető hozzátette, ezekben a nehéz időkben különösen nagy kihívás a motiváció fenntartása.

„Ez kulcskérdés, hogy jól menedzseljük. A versenyzőknek muszáj célokkal rendelkezniük, ilyen volt például a felnőtt országos bajnokságon való jó szereplés gondolata, amelyet végül is elhalasztottak…Vagy szintén említhetném a Salt Lake Cityben megrendezendő junior-világbajnokságot: amíg benne van az idei naptárunkban, addig ez motiválja a fiatalokat, hogy mindent beleadjanak edzésen – hiszen csak négy-négy fiú és lány utazhat majd a vb-re.”

Az ambíciókat persze nemcsak a versenyek, hanem a napi edzésmunka oldaláról is megközelíthetjük, hiszen mondjuk olimpiai bajnokokkal edzeni sem éppen unalmas. Jelenleg négyen, Somodi Maja (15), Tóth Eszter (16), Nógrádi Bence (18) és Jászapáti Péter (17) tartozik azon kiváltságosak közé, akik részben az olimpiai kerettel készülnek.

„Ezen kívül a hazai versenyeken próbálunk újítani, hogy ezzel is változatosságot vigyünk a sportolók mindennapjaiba. Az ORV-n a két legidősebb korosztály összevontan versenyzett, ezáltal masszívabb mezőny gyűlt össze, és nagyobb harc folyt a dobogóért. Egy hét múlva pedig tesztversenyt rendezünk, amelyre behozunk egy újítást. Lesz majd egy olyan versenyszám, amelynek az a lényege, hogy párosával két kört kell maximális sebességgel megtenniük a fiataloknak. Fontosnak tartom, hogy néha zökkentsük ki őket a szürke hétköznapokból.”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik