Ifi BL: kiesett a Lyon; Majorék a Reallal találkoznak az elődöntőben

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.20. 12:34
Címkék
Kialakult a legjobb négy mezőnye az UEFA Ifjúsági Liga 2019/20-as évadában. Az Ajax a korábban kétszer is fináléba jutott Benfica ellen játszhatja le első elődöntőjét a sorozatban, míg a 2017-es bajnok Salzburg a Raúl vezette Real Madriddal vívhat meg a döntőért.

Ahogy arra számítani lehetett, izgalmakat és emlékezetes momentumokat egyaránt tartogattak az UEFA Ifjúsági Liga negyeddöntői, amelyeket kivétel nélkül a nyoni Colovray Stadionban rendeztek.

A dán Midtjylland és az Ajax U19-es együttesének párharcát a papírformának megfelelően utóbbi nyerte 3–1-re. Érdekesség, hogy Johnny Heitinga alakulatának éppen dán légiósa, Christian Rasmussen (17) szerezte meg a vezetést. A mérkőzés legjobbja viszont egyértelműen Sontje Hansen (18) volt, aki meg sem állt egy gólig és két gólpasszig. Ezzel a győzelemmel – bármilyen furcsa – a hollandok először adnak csapatot a legjobb négy közé.

Az Ajax ellenfele az a Benfica lesz, amely 2014-ben és 2017-ben is az ifi BL fináléjába jutott, jóllehet, mindkétszer elvérzett a trófea sorsáról döntő ütközetben. A portugálok a hatgólos Goncalo Ramos (19) vezérletével hátrányból 3–1-re megfordították a Dinamo Zagreb elleni negyeddöntős összecsapást. A házi gólkirálynak számító támadó csupán két találatra van attól, hogy beérje az Atalantával a nyolcaddöntőben kiesett, de a góllövőlistát egyelőre még vezető Roberto Piccolit (19).

Ademu (balra) három góljával ejtette ki a Salzburg a Lyont az UEFA Ifjúsági Liga negyeddöntőjében Forrás: uefa.com
Ademu (balra) három góljával ejtette ki a Salzburg a Lyont az UEFA Ifjúsági Liga negyeddöntőjében Forrás: uefa.com

Ademu (balra) három góljával ejtette ki a Salzburg a Lyont az UEFA Ifjúsági Liga negyeddöntőjében  •  Fotó: uefa.com/Getty Images

A másik ágon mindenki arra volt kíváncsi, hogy az előre hozott döntőnek is beillő Salzburg–Lyon derbit melyik együttes nyeri. Nos, ezen a meccsen majdnem minden megtörtént, ami megtörténhet. Még 0-0-s állásnál a franciák tizenegyeshez jutottak, amit ráadásul kétszer is újra rúghattak, csakhogy egyszer sem sikerült a kapuba találniuk: Daniel Antosch (20) mindháromszor (!) kivédte a büntetőt. Majd Yaya Soumaré (20) révén mégiscsak megszerezték a vezetést, igaz, az osztrákok még az első félidőben fordítottak. A mérkőzés másik hőse a triplázó Chukwubuike Adamu (19) lett. A nigériai származású, de osztrák korosztályos válogatott csatár 11 perc alatt (!) jutott el amesterhármasig – összesen neki is hat gólja van az idényben. De még 4–1-es osztrák vezetésnél sem ért véget a mérkőzés, hiszen a legnagyobb sztárjukat, Rayan Cherkit (17) a Bayern München elleni felnőtt BL-elődöntő miatt nélkülözni kényszerülő franciák szépítettek, és még 4–3-nál is adódott lehetőségük a döntetlen kiharcolására. De az eredmény márnem változott: a sorozat 2017-es bajnoka, a Salzburg jutott tovább. Az együttes korosztályos magyar válogatott középpályása, Major Sámuel (18) a 71. percben állt be az összecsapásra.

A Salzburg a Real Madriddal nézhet farkasszemet a legjobb négy között, miután a Raúl vezette királyiak 3–0-ra legyűrték az 57. perctől Franco Vezzoni (18) kiállítása miatt tíz emberre fogyatkozó Inter csapatát. Amíg az olaszok először játszottak negyeddöntőt, addig a Real rekordot döntött azzal, hogy hét alkalomból hatszor is eljutott a sorozat ezen szakaszába. És mivel az osztrákok ellen immár negyedik elődöntőjüket vívhatják, utolérték a Barcelonát és a Chelsea-t a négy közé jutások számáttekintve. Csak amíg a katalánok és az angolok kétszer is megnyerték a sorozatot, addig a Realnak ez még nem sikerült. Sőt, a madridiak még egyszer sem léphettek pályára az UEFA Ifjúsági Liga fináléjában.

Azt, hogy ez idén összejön-e a spanyoloknak, vagy hogy melyik két csapat részvételével rendezik augusztus 25-én a döntőt, szombaton tudjuk meg: a Benfica–Ajax párharc magyar idő szerint 15 órakor, a Salzburg–Real Madrid összecsapás pedig 18-kor kezdődik.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, NEGYEDDÖNTŐK, NYON (SVÁJC)
Midtjylland–Ajax: 1–3
Gólszerzők: Reiziger 74' og, ill. Rasmussen 38', Hansen 52', Ideho 77'
Dinamo Zagreb–Benfica: 1–3
Gólszerzők: Karrica 16', ill. Henrique Araújo 37', Goncalo Ramos 53', 59'
Salzburg–Lyon: 4–3
Gólszerzők: Okoh 40', Adamu 45'+1, 54', 55', ill. Soumare 30', Da Silva 71', Wissa 78'
Inter–Real Madrid: 0–3
Gólszerzők: -, ill. Park 64', Gutiérrez 76' (P), Morante 83'

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik