Labdarúgás: Feczkó szerint a fiatalok beépítése a legnehezebb feladat

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.24. 16:26
Címkék
A 2019/20-as NB I-es idényben a Debrecen mellett a DVTK-ban harcolták ki a legtöbb játékpercet az U21-es magyar fiatalok. Ennek apropóján Feczkó Tamással, a diósgyőri klub vezetőedzőjével beszélgettünk.

Mint ahogy az U21-es játékpercek alakulásával foglalkozó sorozatunk utolsó részében összefoglaltuk, az NB I-ből kiesett Debrecen után a 9. helyen végzett DVTK biztosította a legtöbb játékidőt utánpótláskorú fiataljainak, egészen pontosan 2737 percet. Ez soknak számít, különösen akkor, ha olykor belegondolunk és elfogadjuk, hogy az NB I-es vezetőedzők élete sem csupán játék és mese.összefoglaltuk, az NB I-ből kiesett Debrecen után a 9. helyen végzett DVTK biztosította a legtöbb játékidőt utánpótláskorú fiataljainak, egészen pontosan 2737 percet. Ez soknak számít, különösen akkor, ha olykor belegondolunk és elfogadjuk, hogy az NB I-es vezetőedzők élete sem csupán játék és mese.

„A legnehezebb feladat, amit az NB I-es edzőknek meg kell oldaniuk, és amiben még van hova fejlődni, az a fiatalok beépítése – reagált az Utánpótlássport.hu megkereséséreFeczkó Tamás, a diósgyőriek vezetőedzője. – Kevés olyan tizenéves játékost tudunk mondani, aki legalább négy-öt mérkőzésen megkapta az esélyt az előző idényben. Hogy ez miért van? Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy engem tavaly szeptember 4-én neveztek ki a csapatomnál, és most én vagyok a negyedik legrégebb óta regnáló NB I-es edző…”

Feczkó Tamás szerint az NB I-es edzők legnehezebb feladata a fiatalok beépítése Forrás: dvtk.eu
Feczkó Tamás szerint az NB I-es edzők legnehezebb feladata a fiatalok beépítése Forrás: dvtk.eu

Feczkó Tamás szerint az NB I-es edzők legnehezebb feladata a fiatalok beépítése  •  Forrás: dvtk.eu

A szakvezető hozzátette, egykoron az utánpótlásban tevékenykedett, így pontosan tudja és érzi, mennyire fontos, hogy ne kallódjanak el a nagy ígéretnek kikiáltott reménységek.

„Az összes utánpótlás korosztályban dolgoztam, voltam akadémiavezető is, és igen, NB I-es vezetőedzőként is fontosnak tartom a fiatalok szerepeltetését, mert hosszú távon ők lesznek az alappillérei a magyar futballnak. Előző csapatomban, az MTK-ban is több mint tíz saját nevelésű játékos mutatkozott be nálam a felnőttek között. Persze, azt is mindig elmondom, hogy első sorban nem nekem kell bátornak lennem, és bedobnom a mélyvízbe a fiatalt, hanem a fiatalnak kell odatennie magát annyira, hogy ne is kételkedjek a szerepeltetésében.”

Az elmúlt idényben négy diósgyőri ifjoncnaksikerült mindez: a Puskás Akadémiától télen kölcsönvett Kiss Tamás (19) 1436 percével ráadásul a harmadik legtöbbet játszatott U21-es fiatal címet is kiérdemelte. Kérdés, hol szerepel a következő szezonban?

„Azt gondolom róla, hogy az egyik legtehetségesebb magyar fiatal jelenleg. Remélem, rövid időn belül a felnőttválogatottban tehet majd a magyar labdarúgásért. Nagyon kedvelem, ezért is szeretném, hogy mindegy hol, melyik csapatban, de játsszon!”

A korosztályos válogatott reménységek alapos feltérképezésemellett a saját utánpótlására támaszkodik a DVTK. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy három saját nevelésű fiatalja közel 1500 percet töltött a pályán az előző évadban.

„Ezt kevés NB I-es csapat mondhatja el magáról. Korbély Kristóf, Szűcs Kornél és Orosz Donát közül ráadásul az utóbbi még nincs 18 éves. A 2002-es korosztályból, amelyik U17-es vb-n szerepelt az ősszel, csak ő és a debreceni Baráth Péter mondhatja el magáról, hogy kezdőként pályára lépett az NB I-ben.”

Orosz Donát (17) már kezdőként is bizonyíthatott az NB I-ben Forrás: dvtk.eu
Orosz Donát (17) már kezdőként is bizonyíthatott az NB I-ben Forrás: dvtk.eu

Orosz Donát (17) már kezdőként is bizonyíthatott az NB I-ben  •  Forrás: dvtk.eu

Kíváncsiak voltunk, Feczkó Tamás szerint mi szükséges ahhoz, hogy az összes NB I-es klub picit jobban támaszkodjon a saját utánpótlására.

„Sokan jó ideje keresik erre a kérdésre a választ… Szerintem sok múlik a klubfilozófián, de leginkább azt kell elérni, hogy az edzők be merjék tenni a fiatalokat az éles téthelyzetekben. A probléma ott kezdődik, hogy kevés az olyan, aki egyből megállja a helyét az NB I-ben. Ebből a szempontból nagyon jó döntésnek tartom, hogy az MLSZ megteremtette a kooperációs kölcsön lehetőségét. Az a legfontosabb, hogy az is, aki még esetleg nem érett meg az NB I-re, profi mérkőzést játsszon. Az NB III és az NB II is jobb annál, mintha valaki csak az edzéseken vesz részt.”

 

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik