Birkózás: megállás nélkül dolgozik a junior szabadfogású válogatott

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.21. 18:02
Címkék
A junior szabadfogású birkózóválogatott vezetőedzőjével, Tóth Gáborral beszélgettünk arról, milyen mértékű formahanyatlást szenvedtek a srácok a kényszerpihenőben, emellett szóba került az is, miként készülnek az őszre tervezett világversenyekre.

Gőzerővel készül a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) által nemrégiben közölt, tervezett őszi világversenyekre a Tóth Gábor vezette junior fiú szabadfogású válogatott, amely május eleje óta gyakorlatilag egy pillanatra sem állt le.Tóth Gábor vezette junior fiú szabadfogású válogatott, amely május eleje óta gyakorlatilag egy pillanatra sem állt le.

Ha minden a tervek szerint halad, Korcsog Milán (kékben) is bizonyíthat az őszi világversenyeken Forrás: UWW
Ha minden a tervek szerint halad, Korcsog Milán (kékben) is bizonyíthat az őszi világversenyeken Forrás: UWW

Ha minden a tervek szerint halad, Korcsog Milán (kékben) is bizonyíthat az őszi világversenyeken  •  Forrás: UWW

„A tavaszi kényszerpihenőben sem tétlenkedtek a srácok; mindenki a saját edzője által előírt program alapján dolgozott, leginkább az erőnlétre helyezve a hangsúlyt. Fizikailag rengeteget fejlődtek a sportolók, a szőnyegmunka hiánya ugyanakkor látszódott a mozgásukon: a mozdulatgyorsaságuk csorbát szenvedett, emellett a technikáik is lassabbá váltak. Néhány hét alatt ezt kiküszöbölték, s minden visszaállt a régi kerékvágásba. Május közepe óta a felnőttekkel együtt edzőtáborba járunk: előbb Szombathelyen, majd Mátraházán voltunk, most épp a fővárosban zajlanak a foglalkozások, jövő héten visszamegyünk Mátraházára”− nyilatkozik Tóth Gábor.

Az UWW által közzétett versenynaptárból kiderül, a juniorok kontinensviadala október 19-én, Szkopjében rajtolna, míg a világbajnokságukra december 4-től, Belgrádban kerülne sor. Kérdés persze, hogy a világban jelenleg is tomboló járványhelyzetben valóban reális esély van-e az erőpróbák megrendezésére.

„A mostani helyzetet figyelembe véve azt kell mondjam, nem látok nagy realitást a versenyekre. Az Európa-bajnokságra még talán-talán, nagyon bízom benne. Vártuk már, hogy lássuk, mire kell felkészülnünk. Ez volt a legnehezebb az egészben: a fiúknak egyik pillanatról a másikra eltűntek a közeli céljaik, motiválatlanná váltak, ráadásul mi, edzők sem tudtuk emiatt ütemezni a programot. Az UWW ahogy bejelentette a naptárat, láthatóan megváltozott a sportolók edzéshez való hozzáállása.”

Kíváncsiak voltunk arra is, milyen erőt képviselhetnek Tóthék a világeseményeken, amennyiben megrendezik azokat.

„A tavalyi junior Európa-bajnokságon harmadik Halidov Gamzatgadzsi és a vb-bronzérmes Mester Milán kiöregedett a korcsoportból. A keret azonban egy évvel több rutinnal vághat neki a viadaloknak, így a kadét világ- és Európa-bajnoki harmadik Budai-Kovács Marcell, valamint a kadét-vb-ezüstérmes Korcsog Milán is.”

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik