Labdarúgás: Németh Antal a magyar fiatalokról és a DAC-ról

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.19. 08:51
Címkék
A nemzetközi porondra készülő DAC nemrég kinevezett szakmai stábja tökéletesen képben van a magyar utánpótlást illetően. A dunaszerdahelyiek másodedzője, az U17-es válogatottól elbúcsúzott Németh Antal szerint ebből erényt lehet kovácsolni, de pusztán az ismeretség miatt senki nem csatlakozhat a klubhoz.

Dunaszerdahelyen új időszámítás kezdődött, június elsejétől hivatalosan is Bernd Storck irányítja a szlovák bajnokság rájátszásában és a kupában is érdekelt DAC-ot. A korábbi magyar szövetségi kapitány nem egyedül érkezett, hiszen majdnem a komplett edzői stáb átalakult: másodedzőként Németh Antal, erőnléti trénerként pedig a fia, Alexander Storck segíti a munkáját. Érdekesség, hogy mindhárman dolgoztak korábban a magyar utánpótlásban, a legfrissebb emlékei azonban kétségkívül Németh Antalnak lehetnek, aki a tavasszal még az U17-es válogatott szövetségi edzőjeként készült az elitkörre, amit végül a koronavírus-járvány miatt töröltek. A szakembert váratlanul érte a dunaszerdahelyi megkeresés.Bernd Storck irányítja a szlovák bajnokság rájátszásában és a kupában is érdekelt DAC-ot. A korábbi magyar szövetségi kapitány nem egyedül érkezett, hiszen majdnem a komplett edzői stáb átalakult: másodedzőként Németh Antal, erőnléti trénerként pedig a fia, Alexander Storck segíti a munkáját. Érdekesség, hogy mindhárman dolgoztak korábban a magyar utánpótlásban, a legfrissebb emlékei azonban kétségkívül Németh Antalnak lehetnek, aki a tavasszal még az U17-es válogatott szövetségi edzőjeként készült az elitkörre, amit végül a koronavírus-járvány miatt töröltek. A szakembert váratlanul érte a dunaszerdahelyi megkeresés.

Németh Antal szerint a DAC továbbra is jó kiugrási lehetőség, de csak az arra valóban érdemes magyar fiataloknak Forrás: DAC
Németh Antal szerint a DAC továbbra is jó kiugrási lehetőség, de csak az arra valóban érdemes magyar fiataloknak Forrás: DAC

Németh Antal szerint a DAC továbbra is jó kiugrási lehetőség, de csak az arra valóban érdemes magyar fiataloknak  •  Forrás: DAC

„Meglepetésként ért a lehetőség, amit érdekesnek, egyfajta új kihívásnak tartottam. Amikor Bernd Storck telefonon megkeresett, már sejtettem, miről lesz szó. Korábban is tartottuk a kapcsolatot, annak idején, amikor az MLSZ sportigazgatója volt, ő kért fel engem szövetségi edzőnek. Szóval jól ismertük egymást.”

Így aztán Németh nem is gondolkodott sokat az újabb ajánlaton. Mint mondja, már nagyon hiányzott neki valami, amit a dunaszerdahelyi csapatnál most maradéktalanul pótolhat.

„Nehezen viseltem, hogy hogy nem foglalkozhatok nap mint nap a játékosokkal. Természetesen nagyon megtisztelő, hogy az utánpótlás-válogatottak élén dolgozhattam, mint szövetségi edző, de amikor kéthavonta egyszer találkozhatsz csak a játékosaiddal, akkor egy idő után hiányérzeted lesz. Ezért is vagyok boldog az új szerepkörömben. Most aztán rengeteg a teendő, amióta a csapattal vagyok, naponta reggel fél nyolckor kezdünk az akadémián, és este nyolc körül fejezzük be az edzéseket.”

És hogy mit tapasztalt eddigi felvidéki tartózkodása alatt az utánpótlás-nevelést szívügyének tartó szakember?

„A körülmények hasonlóan profik, mint, mondjuk az MLSZ-nél. Sok mindent felsorolhatnék, ami nem ért váratlanul, de a felnőtt világ kicsit más, és másképpen kell közelíteni az estlegesen felvetődő problémákhoz, mint az utánpótlásban. Mindazonáltal a fiatal játékosokkal kapcsolatban továbbra is kamatoztathatom a tapasztalataimat, hiszen sok korosztályos tehetség futballozik a DAC-ban. A klub arra épít, hogy minél fiatalabban minél magasabb szintre fejlessze a futballistáit, hogy aztán Nyugat-Európába értékesíthesse őket.”

Ennek igazolásául elég csak megemlíteni a elefántcsontparti korosztályos válogatott Vakoun Bayo esetét, akiért 2019 telén – a magyar bajnokság szintjén nagy pénzösszegnek számító – 2,23 millió eurót fizetett a skót Celtic. Úgy, hogy 2018 márciusában, 21 évesen ingyen került a DAC-hoz. És tudvalevő az is, hogy a szlovák élvonalban legutóbb ezüstérmes klub a közelmúltban jó néhány magyar fiatalt szerződtetett. Az első fecske az azóta már Lengyelországba továbbállt Vida Kristopher volt, aki szintén 21 esztendősen érkezett 2016-ban Hollandiából Dunaszerdahelyre. De Vida Máté és Kalmár Zsolt is egészen fiatalon, 22 évesen igazolt a DAC-ba: ma mindketten a csapat erősségei, ahogyan a télen kölcsönbe szerződtetett, U21-es válogatott Schäfer András is.

„Németh Krisztiánnal kiegészülve jelenleg ők négyen alkotják a magyar kontingenst, és elmondhatjuk: amennyiben egészségesek, meghatározó szerepet töltenek be a csapatban. Hogy a jövőben is várható-e fiatal magyar játékosok szerződtetése? Ezt nem tudom, nem én felelek az átigazolásokért, de az biztos, hogy igyekszünk képben maradni a szóba jöhető korosztályos válogatott játékosokat illetően. Előnyt jelenthet, hogy számos magyar fiatalt ismerek az utánpótlás-válogatottaknál eltöltött időszakomból, de csupán azért, mert tudom, ki kicsoda, még biztosan nem fogjuk szerződtetni őket. Az, hogy egy fiatal két-három évvel ezelőtt ígéretesen játszott valamelyik korosztályos válogatottban, nem jelenti feltétlenül azt, hogy most is érdemes számolni vele. A DAC-ban komoly célokért küzd mindenki, jómagam is trófeákat szeretnék nyerni és a nemzetközi porondon szeretném segíteni a csapatot.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik