Labdarúgás: jaj annak, akit fiatalon az új Messinek tartanak

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.27. 11:25
Címkék
Tizenéves focista vagy? Lionel Messihez hasonlítanak? Akkor ne számíts túl szép futballkarrierre! Egy-két kivételt leszámítva ugyanis elkallódtak azok a reménységek, akiket tinikorukban az argentin ikon utódjának kiáltott ki a nemzetközi (és magyar) sajtó.

Nem lehet könnyű tinédzserfejjel feldolgozni és elviselni a nyomást, hogy a világ legnagyobb futballistájához hasonlítanak. Mégis egyre népszerűbb trend manapság, hogy a szokatlanul fiatalon berobbanó reménységeket játékstílusuk vagy akár csak a méretük, alkatuk, esetleg hajkoronájuk miatt Messi-utódként könyveli el aszalagcímhajhász nemzetközi sajtó.Messi-utódként könyveli el aszalagcímhajhász nemzetközi sajtó.

Luka Romero (15), avagy a "Mexikói Messi" bevetésen Forrás: Getty Images
Luka Romero (15), avagy a "Mexikói Messi" bevetésen Forrás: Getty Images

Luka Romero (15), avagy a "Mexikói Messi" bevetésen  •  Forrás: Getty Images

Nem kell sokat visszautazni az időben ahhoz, hogy példával illusztráljuk, mire gondolunk. „81 éves rekordot döntött meg a Mexikói Messi” – jelent meg csütörtökön a Nemzeti Sport Online felületén, mint a világon mindenütt. A tárgyalt személy egy Luka Romero névre hallgató fiatalember, aki a Mallorca színeiben 15 évesen és 219 naposan pályára lépett a Real Madrid elleni spanyol bajnokin, ezzel minden idők legfiatalabb La Liga-játékosává avanzsált. Kevesebb mint tíz perc csúcsfoci van a lábaiban, mégis már most „Mexikói Messinek” hívják a nemzetközi sajtóban – a vicc az, hogy amúgy argentin korosztályos válogatott, és hároméves kora óta Spanyolországban él, Mexikóhoz nagyjából csak annyi köze van, hogy ott született.

Azt természetesen lehetetlen megjósolni, mire lesz képes a jövőben a Barcelona és a Manchester United által is monitorozott reménység. De ha csak azt nézzük, mire futotta a korábbi évek Messi-utódjaitól, gyakorlatilag el is kezdhetjük megásni Romero labdarúgó-pályafutásának a sírját.

Perutól Dél-Afrikán át, Japánon keresztül egészen Iránig több mint két tucat ország nevezte ki a maga Messijét, köztük bizony Magyarország is…

Egy csel, két csel, három csel, gól. Böde Dániel a szájhagyomány szerint 23 évesen a hatszoros aranylabdás világklasszist idéző gólt szerzett a Siófok elleni bajnokin, közvetlenül ezután pattant ki valamely ragyogó elme fejéből, hogy ő a „Madocsai Messi” – és még alliterál is.

A világ számos országa kikiáltotta a maga Messijét Forrás: The Sun
A világ számos országa kikiáltotta a maga Messijét Forrás: The Sun

A világ számos országa kikiáltotta a maga Messijét  •  Forrás: The Sun

Na, de komolyra fordítva a szót, a legtöbb Messi-utód meg sem tudta közelíteni azt a szintet, amelyet pályafutása hajnalán jósoltak neki a szakértők. Németországban a fürgeléptű Marko Marinban láttákaz argentin zsenialitását, de amikor 2012-ben 22 esztendősen hazájából a Chelsea-be igazolt, megtört ígéretes karrierje. Abban az érában csatlakozott a londoni klubhoz, amikor az rendre kölcsönadta fiataljait, így többek között Marint is. Ma a szaúdi Al-Ahliban tengődik. De felhozhatjuk éppenséggel a reménységekkel híresen jól bánó horvátokat is, akik Alen Halilovicra pakolták az óriási terhet. Ő 18 esztendősen ráadásul a Barcelonához került, tehát némileg jogosan vetődhetett fel az esetében a Messivel való hasonlítgatás, persze azóta tudjuk: ő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jelenleg 24 évesen még a Milan játékosa, de az aktuális évadot a holland Heerenveenben töltötte kölcsönben.

Bármennyire más stílust képviselnek, a britek sem kisebbítik az argentin ikonérdemeit, mi több, előszeretettel kiáltják ki utódait. Angliában Patrick Robertset hasonlították hozzá, amikor a Manchester Citybe került. A fent sorolt futballistákhoz hasonlóan őt is hátráltatták súlyos sérülések, 2016 óta pedig minden idényben kölcsönadják. Így mondjuk nehéz bizonyítani.

Persze, akadnak olyan reménységek is, akikre talán nemhiába aggasztották az új Messi-titulust: a japán Takefusa Kubo (18) vagy a norvég Martin Ödegaard (21) azonban a mostani állás szerint idővel majd a Real Madridban futhat be fényes karriert, már amennyiben számol velük Zinedine Zidane. És ki tudja, előfordulhat, hogy a 15 éves Luka Romero sem bízza el magát a menő becézéstől.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik