Labdarúgás: először 1000 felett a fiatalok NB I-es percmutatója

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.18. 10:17
Címkék
A labdarúgó NB I hétközi, 30. fordulójában kilenc csapatban, 19 futballista összesen 1226 percet töltött a pályán az 1999. január 1-jén vagy az után született játékosok közül. Az óriási idénycsúcs javarészt a már biztosan kieső Kaposvárnak hála jött össze: a somogyiak nagyon hajtanak azért a bizonyos 50 millió forintért…

1226 perc. Amikor a 24. forduló után 808 percet ütött az U21-es magyar fiatalok NB I-es órája, nem gondoltuk volna, hogy ez felülmúlható, pláne hogy több mint 400 perccel. A hagyományos keretek között az sem tűnt reálisnak, hogy 19 (!) utánpótláskorú játékos léphet pályára egy és ugyanazon fordulóban az élvonalban.

De mint tudjuk, a normális kerékvágásban képtelenség lett volna időben befejezni az aktuális évadot, a két és fél hónapos kényszerszünetet követő, új időszámítás pedig kifejezetten kedvezett a magyar foci ifjú reménységeinek. Az erőltetett menetben a klubok vezetőedzői akaratlanul is rá voltak kényszerítve arra, hogy a megszokottnál jobban rotálják a keretüket, a fiatalok pedig nagyrészt éltek a kínálkozó lehetőséggel – egyesek hovatovább végleg (?) leszámoltak a klisével, amely szerint az NB I-es labdarúgók nem bírnak háromnaponta tétmérkőzést játszani.

Persze, akad itt még valami: nyilvánvalóan, ahogy közeledünk a 2019/20-as bajnoki évad végéhez, úgy húznak bele egyre jobban a csapatok fiataljaik szerepeltetésébe, elvégre nem babra, hanem 50 millió forintért megy a játék. Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által az őszi szezon elején megváltozott formában, de ismét visszavezetett fiatalszabály értelmében azok a klubok nyerik az „50 milliós játszmát”, amelyeknél átlagosan egy, 1999. január 1. után született labdarúgó mind a 33 fordulót végigjátssza. Azaz legalább 2970 percért jár a pluszdíjazás.

Pintér Ádámék (19) sima vereséget szenvedtek a Pakstól Forrás: Kaposvári Rákóczi/Facebook
Pintér Ádámék (19) sima vereséget szenvedtek a Pakstól Forrás: Kaposvári Rákóczi/Facebook

Pintér Ádámék (jobbra) sima vereséget szenvedtek a Pakstól  •  Forrás: Kaposvári Rákóczi/Facebook

Ezt eddig három alakulatnak sikerült elérnie: a DVSC, a Puskás Akadémia és a DVTK ezt a „versenyfutást” már páholyból nézi. A triumvirátushoz pedig hamarosan csatlakozhat a Kaposvár is, amelynél „meglepően” nagy ívet ír le az U21-es fiatalokba vetett hit. Az ősszel mindössze 29 percet kaptak – a télen ráadásul három új légiós érkezett a klubhoz –, ehhez képest a 30. fordulóban öten is végigjátszották a Paks ellen 3–0-ra elveszített találkozót: Keresztes Zalán (19), Borbély Ákos (20), Bévárdi Zsombor (21), Pintér Ádám (18) és Laky László (20). És ez még kevésnek is mondható ahhoz képest, amit Waltner Róbert egyik mérkőzés előtti nyilatkozatában belengetett, hiszen a vezetőedző három debütálóról beszélt, végül csak a kapus Laky László mutatkozott be, a többiek ezt már korábban megtették. A már biztosan kieső somogyiak mindenesetre így is 450 perccel növelték fiataljaik NB I-es játékidejét, és már csak 296 minutumra van szükségük ahhoz, hogy ne üres kézzel érkezzenek a másodosztályba. Három forduló alatt ez gyerekjáték, más kérdés, hogy mennyire „igazságos” beleszólni vagy legalábbis befolyásolni a kiesés elkerüléséért zajló háborút – a Paks nagyon fontos három pontot szerzett győzelmével, miközben a somogyiak nem a legerősebb kezdőcsapatukkal léptek pályára.

A Kaposváron kívül a Budapest Honvéd is jó úton halad az U21-es percversenyben. Pisont István ezúttal négy saját nevelésű játékosnak szavazott bizalmat, közülük egyértelműen a 20 éves Szendrei Norbert emelkedik ki, aki szemlátomást stabil alapemberré vált a kupagyőztes gárdában. Cipf Dominik (19), László Dávid (18) és Irimiás Gergő István (18) pedig egyelőre a kispadról beszállva jelent(het) erősítést. Az NB I-es fiatalok új idénycsúcsának kialakulásában az is bőven szerepet játszott, hogy – végre – a Ferencvárosban is kezdőként lépett pályára az egyik ifjú reménység, méghozzá Csonka András (20), aki 69 percen keresztül vett részt a bajnoki cím bebiztosításában – hogy aztán csapattársaival az éjjel gyaníthatóan hosszabb ideig ünnepelje az FTC történetének 31. aranyérmét.

Deutsch Bence (21) első gólját szerezte az NB I-ben Forrás: Puskás Akadémia
Deutsch Bence (21) első gólját szerezte az NB I-ben Forrás: Puskás Akadémia

Deutsch Bence (21) első gólját szerezte az NB I-ben  •  Forrás: Puskás Akadémia

Amíg a zöld-fehérek megkezdtek egy talán hosszúra nyúló sorozatot, az utánpótláskorú fiatalok lassan már ki is építették a sajátjukat: a két és fél hónapos leállást követően, a 26. forduló óta minden aktuális fordulóban gól szerez legalább egy U21-es magyar játékos. Ezúttal a Puskás Akadémia védője, Deutsch László (21) vette be a DVTK kapuját. A diósgyőri csapatot egyelőre fiataljai sem tudják kihúzni a kisebb gödörből, amelybe belekerült. Pedig az éppen Felcsútról kölcsönvett Kiss Tamás (19) folyamatosan lehetőséget kap – most 77 perc jutott neki –, s mellette a mindössze 17 éves Orosz Donát is végigjátszotta a vesztes összecsapást.

Talán az összes hátralevő forduló legizgalmasabb kérdése, hogy vajon sikerül-e a Debrecennek a bennmaradás. Az mindenesetre látszik, hogy a régi-új vezetőedző, Kondás Elemér nem tolja háttérbe a fiatalokat csak azért, mert nincs elég tapasztalatuk. Noha az egész idényt tekintve a legtöbb U21-es játékperccel bíró Kusnyír Erik (20) most csak egy félidőt kapott tőle, Kundrák Norbert (21) szinte végigjátszotta a Mol Fehérvár ellen 1–0-ra elveszített találkozót, valamint a 18 éves Baráth Pétert is becserélte az utolsó néhány percre.

Ami a többi csapatot illeti, a Kisvárda helyzete érdekes még, hiszen egyértelműen a kiesés elkerülése a célja Bódog Tamás csapatának, és még az 50 millió forintos pluszdíjazás sincs elérhetetlen távolságban – jelenleg 610 perc hiányzik a minimum 2970-hez –, más kérdés, hogy a kettőt egyszerre kivitelezni nem biztos, hogy könnyű és kockázatmentes mutatvány. Ha a meghatározó játékosnak számító Kovácsréti Márk (19) mindig 90 perceket játszana az utolsó három fordulóban, az is csak 540 percet jelentene a klubnak. De a Zalaegerszeg ellen is „csak” 86 percet töltött a pályán…

Nem úgy, mint Bolla Bendegúz (20), aki továbbra is kulcsembere Márton Gábor megtáltosodó csapatának. A ZTE ennek ellenére sem biztos, hogy megkaphatja az évad végén az 50 milliós prémiumot. Mivel a 20 éves jobbhátvéd 1999. novemberében született, percei nem számítanak duplán – az MLSZ percszámítási rendszerében az 1999 után született, magyar labdarúgók játékpercei megduplázódnak. Így még 863 percet kellene összegereblyéznie valahogy a klubnak, ami elsőre soknak tűnik három fordulóval a vége előtt.

Ami a hátramaradt négy együttest illeti, esélyük sincs elérni a 2970 perces limitet. A Paks hosszú szünet után újra lehetőséggel – 11 perccel – kínálta meg a 17 éves Szendrei Ákost, a Fehérvárban, az Újpestben és a Mezőkövesdben azonban nem lépett pályára utánpótláskorú magyar futballista.

AZ U21-ES FIATALOK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 30. FORDULÓJÁBAN
Csapatonként (az 1999 után születettek percei duplán számítanak):
Kaposvár: 90X2+90X2+90X2+90X2+90=810 perc
DVTK: 90X2+77X2=334
Bp. Honvéd: 79X2+26X2+11X2+11X2=254
DVSC: 87+46X2+3X2=185
Kisvárda: 86X2=172
FTC: 69X2=138
ZTE: 90
PAFC: 90
Paks: 11X2=22
Játékosonként:
Keresztes Zalán (Kaposvár): 90 perc
Borbély Ákos (Kaposvár): 90
Bévárdi Zsombor (Kaposvár): 90
Laky László (Kaposvár): 90
Pintér Ádám (Kaposvár): 90
Bolla Bendegúz (ZTE): 90
Deutsch László (PAFC): 90
Orosz Donát (DVTK): 90
Kundrák Norbert (DVSC): 87
Kovácsréti Márk (Kisvárda): 86
Szendrei Norbert (Bp. Honvéd): 79
Kiss Tamás (DVTK): 77
Csonka András (FTC): 69
Kusnyír Erik (DVSC): 46
Cipf Dominik (Bp. Honvéd): 26
László Dávid (Bp. Honvéd): 11
Irimiás Gergő István (Bp. Honvéd): 11
Szendrei Ákos (Paks): 11
Baráth Péter (DVSC): 3
Összesen: 1226 perc

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik