Birkózás: Újfalvi Lili megvédené kadét Európa-bajnoki címét

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 20:33
Címkék
A 69 kilogrammban kadét Európa-bajnok birkózóval, a 17 éves Újfalvi Lilivel beszélgettünk a koronavírus-járvány okozta leállás nehézségeiről és az idei céljairól.

A hazai birkózó-utánpótlás egyik legnagyobb meglepetését a Kecskeméti TE versenyzője, Újfalvi Lili okozta 2019-ben. A 17 éves sportoló szerezte ugyanis az egyetlen magyar érmet− ráadásul aranyat− a faenzai kadét Európa-bajnokságon. A koronavírus-járvány azonban az ő számításait is keresztülhúzta:Kecskeméti TE versenyzője, Újfalvi Lili okozta 2019-ben. A 17 éves sportoló szerezte ugyanis az egyetlen magyar érmet− ráadásul aranyat− a faenzai kadét Európa-bajnokságon. A koronavírus-járvány azonban az ő számításait is keresztülhúzta:

Így örült Újfalvi Lili a kadét Európa-bajnoki címnek Fotó: UWW
Így örült Újfalvi Lili a kadét Európa-bajnoki címnek Fotó: UWW

Így örült Újfalvi Lili a kadét Európa-bajnoki címnek  •  Fotó: UWW

„Március közepén, két nappal a Kecskeméten esedékes, második kadét-válogatóverseny előtt tudtuk meg, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, és emiatt edzéseket és sportrendezvényeket sem lehet tartani. A hír hallatán nagyon letörtem, hiszen rögvest tudtam, mindannyiunk élete felfordul. Az volt a legnehezebb, hogy nem mozdulhattam ki otthonról és nem mehettem be abba a terembe, amelyben tizenhárom éves korom óta nap mint nap készülök. Borzalmas volt elviselni a tehetetlenséget. Persze gyakran futottam, kondiztam, de ez néhány hét után monotonná vált, hiányzott, hogy visszatérjek a szőnyegre”− nyilatkozik Lili.

Ki kell emelni, nem ment rosszul neki az erősítés: korábban úgy mérlegelt a 69 kilósok közé, hogy nem fogyasztott, a súlyhatár alatt volt.

„Mindig én voltam a különc a csapatban, akinek soha, egy dekát sem kell leadnia. Ez most megváltozott. Már nem vagyok különc, nekiállhatok fogyasztani a megméretésekre. Természetesen ezt érzem is magamon, sokkal erősebb vagyok.”

A nemzetközi szövetség nemrégiben közleményt adott ki az utánpótlás-világesemények megrendezésével kapcsolatban: a kadét, a junior és az U23-as Eb mellett a junior és az U23-as vb-t bonyolítanák le még az idén.

„A kadétválogatottság megszerzése − ez volt a célom januárban. Főleg amiatt, mert tudtam, Budapesten szervezik augusztusban a korosztályom világbajnokságát. Meg akartam mutatni a hazai közönség előtt, mire vagyok képes, előttük szerettem volna dobogóra állni. Nem volt egyszerű feldolgozni, hogy elhalasztják a viadalt. Mint kiderült, az Európa-bajnokságon valószínűleg bizonyíthatok, ez vigasztal. A nemzeti dresszt meg kell még szereznem, ezután azt tervezem, hogy megvédem az Eb-címemet. A junioroknak elméletileg rendeznek vb-t; ha keményen odateszem magam, úgy akár ebben korcsoportban is elérhetem a válogatottságot.”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik