Tenisz: a 17 éves Velcz Zsombor keményen megküzd álmaiért

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.05. 09:01
Címkék
A Match-Point Tennis Club színeit képviselő Velcz Zsombor noha nem érte el tavaly fő célját, idén újult erővel üldözi tovább álmait. A Mol Alapítvány által támogatott sportoló ígéretesen kezdte 2020-at: egyesben életében először döntőzhetett a felnőtt országos bajnokságon, Görögországban pedig első győzelmét aratta a profik között.

A fiú teniszezők mezőnyében 17 évesen a nemzetközi élmezőnybe vágyó fiataloknak már illik megmutatniuk, hogy nagy tettekre hivatottak. Velcz Zsombormár többször is bizonyította rátermettségét, a 2019-es esztendővel még sincs teljesen kibékülve.Velcz Zsombormár többször is bizonyította rátermettségét, a 2019-es esztendővel még sincs teljesen kibékülve.

„Őszintén szólva, nem tartok ott, ahol szeretnék, mert a top100-ba kerülés volt a célom a junior ITF-világranglistán, és csak 153. helyen fejeztem be 2019-et. Az azt megelőző évem sokkal jobban sikerült, ha ki kellene emelni, amire a legbüszkébb vagyok, még mindig a 2018-as moszkvai U16-os Európa-bajnokságot mondanám, amelyen Fajta Péterrel párosban ezüstérmet szerzetünk. Petivel azóta is sokat párosozom, mondhatni, 12 éves korunk óta együtt edzünk, és nagyon szeretünk egymás oldalán játszani.”

A 17 éves Velcz Zsombor februárban megszerezte első győzelmét a profik között Fotó: Zádor Péter/MTSZ
A 17 éves Velcz Zsombor februárban megszerezte első győzelmét a profik között Fotó: Zádor Péter/MTSZ

A 17 éves Velcz Zsombor februárban megszerezte első győzelmét a profik között  •  Fotó: Zádor Péter/MTSZ

Mint mondja, elég sok minden összejött neki 2019-re, ezért nem tudott a megkezdett ütemben továbbfejlődni, mostanra viszont rendbe tette magát fejben, látja, miben kell javulnia, hogy elérjen a kívánt szintre.

„Tavaly nyár elején többek között klubot is váltottam – a Budai Tenisz Centrumból tért át a Match-Point TC-be (a szerk.) –, az új egyesületemben szerencsére megtaláltam a számításaimat, jó körülmények között tudok készülni. Furcsán hangozhat, de nekem még jól is jött, hogy a koronavírus-járvány miatt tulajdonképpen csak edzeni lehet. Reggel kilenctől délután egyik a Nemzeti Edzésközpont csak nekünk, válogatott játékosoknak áll nyitva, úgyhogy azt tervezem, hogy ha újraindul a teniszélet, még erősebben fogok visszatérni.”

Gyengén éppenséggel azértnem kezdte az idei szezont: a Costa Rica-i, a kolumbiai és az ecuadori „bemelegítést” követően Litvániában és Szlovéniában mérette meg magát, aztán jöhetett a görögországi Iráklion, ahol Zsombor megszerezte pályafutása első győzelmét a profik között – a szlovén Mike Urbaniját verte 7:6 (7-4), 6:4-re –, amivel feliratkozott az ATP-világranglistára.

„Nagyon örültem ennek a győzelemnek, főleg azért, mert nem számítottam rá: konkrétan úgy volt, hogy egy másik versenyre utazunk, amikor értesítettek, hogy felsorsoltak a táblára – ez egy segítség a hozzám hasonló junioroknak, hogy a profik között tapasztalatot szerezzenek –, így aztán fogtam magam, gyorsan repülőre ültem, és a helyszínre érkeztem hajnali egykor, úgy, hogy aznap reggel 9-kor már a pályán kellett lennem. Ilyen körülmények között győztem le először profi játékost. Sajnos, a következő körben kiestem, igaz, hozzá kell tegyem, hogy ha azt a meccset is megnyerem, komoly dilemmába kerültem volna, mert közben kezdetét vette a következő versenyem…”

Verseny verseny hátán. Zsombor elmondása szerint kőkeményen meg kell küzdenie minden fiatal játékosnak, amíg eljut arra szintre – az ATP-világranglista top 150 teniszezője közé–, hogy anyagi szempontból már megéri a sportágat űzni. Erre törekszik ő is, terveiben pedig a Mol Alapítvány is segítő kezet nyújt: a támogatásból – nem meglepő – külföldi versenyekre utazik. De természetesen az országos bajnokságokon való részvételt sem mulasztja el.

„Mindig is szerettem az országos bajnokságokon játszani, számomra nem jelent kisebb rangot, mint mondjuk a külföldi ITF-juniorversenyeken pályára lépni. Korosztályos szinten többször is nyertem már, a felnőttek között azonban idén jutottam eddig a legmesszebb: döntőzhettem, de Fajta Peti legyőzött. Megígértem neki, hogy legközelebb én nyerek.”

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik