Labdarúgás: vége a 2019–2020-as korosztályos évadnak

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.12. 09:02
Címkék
Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

„A fiú U19-es, U17-es és U16-os bajnokságok 2020/21-es versenyrendszerét a záró táblázaton elfoglalt helyezések alapján alakítják ki. A 2020/21-es UEFA Ifjúsági Liga sorozatra az MLSZ az ETO FC Győr sportszervezetét nevezi” – áll a szövetség közleményében, vagyis elméletileg minden vitás kérdésre pont került a kiemelt korosztályos bajnokságok kapcsán. Az ETO 18 fordulót követően 12 győzelemmel, 2 döntetlennel és 4 vereséggel zárt az U19-es tabella élén, 10 körrel a vége előtt öt ponttal előzte meg a második Budapest Honvéd-MFA-t, valamint kilenccel a harmadik FTC-t. Érdekesség, hogy a Rába-partiak éppen a legfőbb üldöző ellen játszották le eddigi utolsó mérkőzésüket, amely 1–1-re végződött (Győrben), az azt megelőző két összecsapásukból egyszer ők (4–0, hazai pályán), egyszer pedig a kispestiek (3–1, hazai pályán) kerültek ki győztesen.„A fiú U19-es, U17-es és U16-os bajnokságok 2020/21-es versenyrendszerét a záró táblázaton elfoglalt helyezések alapján alakítják ki. A 2020/21-es UEFA Ifjúsági Liga sorozatra az MLSZ az ETO FC Győr sportszervezetét nevezi” – áll a szövetség közleményében, vagyis elméletileg minden vitás kérdésre pont került a kiemelt korosztályos bajnokságok kapcsán. Az ETO 18 fordulót követően 12 győzelemmel, 2 döntetlennel és 4 vereséggel zárt az U19-es tabella élén, 10 körrel a vége előtt öt ponttal előzte meg a második Budapest Honvéd-MFA-t, valamint kilenccel a harmadik FTC-t. Érdekesség, hogy a Rába-partiak éppen a legfőbb üldöző ellen játszották le eddigi utolsó mérkőzésüket, amely 1–1-re végződött (Győrben), az azt megelőző két összecsapásukból egyszer ők (4–0, hazai pályán), egyszer pedig a kispestiek (3–1, hazai pályán) kerültek ki győztesen.

Az ETO FC Győr csapata indulhat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában Forrás: eto.hu
Az ETO FC Győr csapata indulhat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában Forrás: eto.hu

Az ETO FC Győr csapata indulhat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában  •  Forrás: eto.hu

Mindent egybevetve nem képezheti vita tárgyát, hogy az ETO fiataljai megérdemelten képviselhetik hazánkat a nemzetközi porondon a következő idényben. „Óriási boldogság és egyben óriási felelősség is ez a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiának – nyilatkozta Tuboly Frigyes akadémiai igazgató a klub honlapjának. – Szeretnénk a selejtező előtt nemzetközi felkészülési mérkőzéseket játszani. Terveink között szerepel júliusban egy prágai torna, amelyen rangos csapatokkal mérhetnénk össze a tudásunkat még az előtt, hogy az ősszel belevágnánk az ismeretlenbe.”

Az MLSZ elnökségi határozatának másik fontos tétele, hogy az összes korosztályos bajnokság tabellája jelenlegi állapotában rögzül, viszont nem hirdetnek hivatalos győzteseket. Vagyis a csapatok nem kapnak érmet, oklevelet, továbbá nincsenek helyezettek, valamint végeredmény alapján feljutók és kiesők sem. Ez azt jelenti, hogy hiába vezetett a Budapest Honvéd-MFA 9 ponttal az U17-es, valamint 12 ponttal az U16-os élvonalban, csapatai nem vallhatják bajnoknak magukat.

Ami ugyanakkor érdekes, az a kiemelt első osztályú bajnokságok (U19, U17, U16) 2020/21-es versenyrendszere, amely alapjaiban más lesz, mint a korábbi sorozatoké: éppen ezért ezekből a bajnokságokból a koronavírus-járványtól függetlenül sem lehetett volna kiesni. A másodosztályú U17-es és U16-os küzdelmeket azonban már sokkal inkább befolyásolta a szövetség döntése, elvégre az új versenyrendszer értelmében „papíron” drasztikusan emelkedik az első osztály létszáma, méghozzá oly módon, hogy a másodosztályú bajnokságokból az 1–14. helyezést (!) elért csapatok csatlakozhatnak az élvonalhoz (a valós helyzet az, hogy az ősztől a legjobbak küzdelmeit korosztályonként két külön – kiemelt és alap – csoportban rendezik meg). Igen ám, de az U17-eseknél a 15. helyen álló Szeged-Csanád Grosics Akadémiát egyetlen pont, míg az U16-osok között ugyanebben a pozícióban a Kaposvári Rákóczi BFLA-t csak rosszabb gólkülönbsége választja el az élvonaltól, és még 11 forduló volt hátra…

Látható tehát, hogy akadnak olyan klubok is, amelyek nem jártak jól az MLSZ döntésével, de egyet nem lehet vitatni: a gyerekek egészsége mindennél előbbre való.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik