Labdarúgás: a honvédos Gera Zalán nem szokott felvágni a góllövéssel

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.22. 16:09
Címkék
„Minden álmom, hogy magamra ölthessem a címeres mezt, de tudom, türelmesnek kell maradnom, biztos még nem jött el az én időm” – mondja az U17-es bajnokságot fölényesen vezető Budapest Honvéd-MFA egyik leggólerősebb fegyvere, a Ferencváros utánpótlását is megjárt Gera Zalán (16).

Vezetéknevének alapján akár komoly ferencvárosi karriert is jósolhatnánk a 16 éves Gera Zalánnak, de a fiatal labdarúgó – noha korábban két évet lehúzott a zöld-fehérek utánpótlásában – a Honvédban találta meg a számításait. Első szezonjában máris a legveszélyesebb gólvágók között jegyzik az U17-es bajnokságban – 20 forduló alatt 12 gólt szerzett, aminek köszönhetően klubtársával, Németh Dániellel holtversenyben vezeti a vonatkozó listát –, nem mellesleg csapata nyolc fordulóval a vége előtt kilenc pontos előnnyel áll a tabella élén (igaz, egy mérkőzéssel többet játszott, mint a második helyen tanyázó Puskás Akadémia). Mondhatni, bejött a váltás.Gera Zalánnak, de a fiatal labdarúgó – noha korábban két évet lehúzott a zöld-fehérek utánpótlásában – a Honvédban találta meg a számításait. Első szezonjában máris a legveszélyesebb gólvágók között jegyzik az U17-es bajnokságban – 20 forduló alatt 12 gólt szerzett, aminek köszönhetően klubtársával, Németh Dániellel holtversenyben vezeti a vonatkozó listát –, nem mellesleg csapata nyolc fordulóval a vége előtt kilenc pontos előnnyel áll a tabella élén (igaz, egy mérkőzéssel többet játszott, mint a második helyen tanyázó Puskás Akadémia). Mondhatni, bejött a váltás.

Régi barátai gyűrűjében: a 16 éves Gera Zalán kiválóan cselez és jól lát a pályán Forrás: honvedfc.hu
Régi barátai gyűrűjében: a 16 éves Gera Zalán kiválóan cselez és jól lát a pályán Forrás: honvedfc.hu

Régi barátai gyűrűjében: a 16 éves Gera Zalán az FTC utánpótlásában is lehúzott két szezont  •  Forrás: honvedfc.hu

„Abszolút megérte a Honvédba igazolnom, szerencsére gyorsan befogadtak a srácok, így olyan, mintha évek óta velük fociznék – mondja az ifjú csatár. – Persze a Fradiban is nagyon jó élményekkel gazdagodtam, de amikor tavaly U16-ban a Honvéd ellen játszottunk, láttam, mennyire értik a focit az ottaniak és eldöntöttem: ha lehetőséget kínálnak, biztosan lecsapok rá. Így kerültem a korosztály – véleményem szerint – egyik legerősebb csapatába. Számítottam rá, hogy nem lesz könnyű kiharcolni a helyem a kezdőben, de annál boldogabbá tesz, hogy hamar alapemberré váltam. Ezt most már csak meg kellene tartani.”

Az MLSZ adatbankjának statisztikái szerint 222 korosztályos mérkőzésén eddig 250 gólt elért támadó nem tudná, mihez kezdene, ha nem lenne futball, éppen ezért nagyon megbecsüli, hogy már ezen a szinten is focizhat, hát, még ha az U19-ben vagy egyszer majd a felnőttegyüttesben is számítanának a szolgálataira…

„Az maga lenne a megvalósult álom. Itt az akadémián minden nap belebotlunk az NB I-es csapat játékosaiba, olyan is előfordul, hogy a fiatalokat meghívják a felnőttekedzésére – én is részt vettem már ilyen foglalkozáson –, a mai napig sokat merítek azokból a kedves szavakból, amelyek ott és akkor csak nekem hangoztak el.”

A Honvéd-MFA fiatal csatára holtversenyben vezeti az U17-es bajnokság góllövőlistáját Forrás: honvedfc.hu
A Honvéd-MFA fiatal csatára holtversenyben vezeti az U17-es bajnokság góllövőlistáját Forrás: honvedfc.hu

A Honvéd-MFA fiatal csatára (jobbra)holtversenyben vezeti az U17-es bajnokság góllövőlistáját  •  Forrás: honvedfc.hu

„Őszintén, mázlistának tartom magam, amiért azt csinálhatom egész nap, amit szeretek. Ezért minden edzésnek úgy állok neki, hogy a maximumot kell nyújtanom, mert tudom, nem mindenkiből válhat focista. Azt, hogy nekem esélyem nyílik erre, igyekszem nagyon megbecsülni. Mivel csatár vagyok, az a feladatom, hogy gólt szerezzek, így minden erőmmel erre törekszem, de nem szoktam felvágni vele, különösebb gólörömöm sincs egész egyszerűen azért, mert nem akarok nagyképűnek tűnni az ellenfeleim szemében.”

Érdekesség, hogy noha Gera az U17-es bajnokság gólkirály-jelöltje, az elitkörben érdekelt U17-es válogatottba öt klubtársával (Bartha Botond, Kerezsi Zalán, Németh Dániel, Török Kevin, Varga Gergő) ellentétben nem kapott meghívót. Tavaly ősszel néhány napos összetartáson már részt vehetett, de mérkőzésen még nem lépett pályára a nemzeti csapatban.

„Minden álmom, hogy magamra ölthessem a címeres mezt, de tudom, türelmesnek kell maradnom, biztos még nem jött el az én időm. Erre a kérdésre nincs akkora befolyásom, ellenben ha a Honvédban továbbra is meggyőző teljesítményt nyújtok, akkor talán előbb-utóbb megtalál a lehetőség.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik