Labdarúgás: Bukta Csaba több lehetőséget harcolna ki Salzburgban

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.19. 16:07
Címkék
Az osztrák másodosztályú Lieferingben és az UEFA Ifjúsági Ligában egyaránt szerepet kapott az idén, mégis ha változtathatna valamin, több játéklehetőséget szeretne kiharcolni magának a korosztályos válogatott Bukta Csaba (18), aki megkeresésünkre összefoglalta salzburgi tapasztalatait.

A Bajnokok Ligáját is megjárt RB Salzburg fiókcsapatában, az osztrák másodosztályú FC Lieferingben tizenegy meccsen három gól és öt gólpassz a mérlege az idén a 18 éves Bukta Csabának, aki eléggé speciális helyzetben van, hiszen a felnőttek mellett az UEFA Ifjúsági Ligában a saját korosztálya ellen is felvehette a kesztyűt, amíg a koronavírus-járvány miatt be nem szüntették a sorozatot.Bukta Csabának, aki eléggé speciális helyzetben van, hiszen a felnőttek mellett az UEFA Ifjúsági Ligában a saját korosztálya ellen is felvehette a kesztyűt, amíg a koronavírus-járvány miatt be nem szüntették a sorozatot.

Bukta Csaba (18) az osztrák másodosztály mellett az ifi BL-ben is gyűjti a tapasztalatokat Forrás: Facebook/Bukta Csaba
Bukta Csaba (18) az osztrák másodosztály mellett az ifi BL-ben is gyűjti a tapasztalatokat Forrás: Facebook/Bukta Csaba

Bukta Csaba (18) az osztrák másodosztály mellett az ifi BL-ben is gyűjti a tapasztalatokat  •  Forrás: Facebook/Bukta Csaba

„Elég nagy a különbség a kettő között, mivel a Lieferingben felnőttek ellen focizunk, az ifjúsági BL-ben pedig – idézőjelben – csak a saját korosztályunk legjobbjai ellen méretjük meg magunkat. Természetesen őket sem lehet leírni, már csak azért sem, mert Európa legjobb nyolc ifi csapatában sokan a felnőttkeretben edzenek. Az osztrák másodosztálynál nagyobb tempójú bajnokságban viszont még nem volt szerencsém pályára lépni, szóval nekem eddig ez a csúcs.”

A Liefering kezdőjébe viszont cseppet sem könnyű bekerülni, az U19-es válogatott szélső a több játéklehetőségért küzd nap mint nap.

„A szezon elején sokat játszottam, aztán jött egy sérülés, amivel sokáig bajlódtam, és azóta valamiért kevesebb játékpercet kapok, mint korábban az U18-as együttesben. A legutolsó néhány meccsünkön viszont már több bizalmat szavazott nekem az új edzőnk, aki elmondta: elégedett az edzésen mutatott hozzáállásommal. Másképp itt amúgy sem lehet érvényesülni, szóval örültem neki, hogy így látja. Nálunk az edzéseken dől el minden, olyan nem fordulhat elő, hogy az osztrák gyereket előnyben részesítik, a magyart pedig parkolópályára teszik. Éppen ezért nálunk az edzések is pontokért mennek, a mester minden nap más felállásban alakítja ki a csapatokat, és nyilvántartja, melyik játékosa hány pontot gyűjt az adott hónapban. Aki eleget szerez, az játszik, aki pedig nem, az nem.”

Az osztrák farkastörvények ellenére a magyar srác kiválóan érzi magát Salzburgban, hálás honfitársainak, amiért bármilyen ügyben fordulhat hozzájuk, és hatalmas konkurenciaharc ide vagy oda, minden csapattársával kitűnő viszonyt ápol.

Szoboszlai Dominik útját járják: Bukta Csaba (balról) és Major Sámuel Fotó: Major Péter
Szoboszlai Dominik útját járják: Bukta Csaba (balról) és Major Sámuel Fotó: Major Péter

Szoboszlai Dominik útját járják: Bukta Csaba (balról) és Major Sámuel  •  Fotó: Major Péter

„Nyilván, mielőtt eligazoltam Debrecenből, felkészítettek rá, hogy mi fog rám várni Ausztriában, de az elején rettentő nehéz volt hozzászoknom az új edzésekhez, játékfelfogáshoz és posztomhoz. Mivel itt rombuszalakzatban játszunk, szélsőként másik helyet kellett találnom magamnak, ami a csatár pozíciója lett végül. Az is időbe telt, mire felfogtam, hogy itt mindenki korosztályos válogatott, éppen ezért nem engedhetem meg magamnak, hogy ne 100 százalékot nyújtsak minden foglalkozáson. Szerencsére Szoboszlai Dominik tanácsait, véleményét mindig kikérhetem, valamint az is előnyömre válik, hogy Major Sámuellel egy csapatban játszunk, vele ráadásul a családja is kiköltözött.”

A magyarok salzburgi útjának végállomása egyértelmű, természetesen Bukta Csaba sem vágyhat másra, minthogy bekerüljön az osztrák elitalakulatba.

„Semmi sem lehetetlen, Dominik példája lebeg előttem, akinek szintén akadtak nehezebb periódusai, de kemény munkával mégis a felnőttcsapat oszlopos tagjává vált. Én is erről álmodom, de fontosnak tartom, hogy csak lépésenként haladjak, ne gondoljak már most arra, hogy milyen lesz mondjuk a Bajnokok Ligájában pályára lépni. Nekem most azt a lépést kell megtennem, hogy a Lieferingben sokat játsszak és az egyik legjobb teljesítményt nyújtsam. Csak erre koncentrálok!”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik