Jégkorong: az U20-as válogatott kiharcolta az I/A csoportba jutást

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.17. 14:25
Címkék
Sikerrel vívta meg a franciák elleni sorsdöntő találkozóját az U20-as hokiválogatott a kijevi vb-n: Vas Márton együttese 3–2-es sikerével 2016 után újra kiharcolta az I/A csoportba jutást.

Döntőnek is beillő negyedik fordulós mérkőzésre készült az U20-as jégkorong-válogatott a Kijevben zajló divízió I/B csoportos világbajnokságon. Vas Márton együttese az ukránok, az észtek és a lengyelek legyőzése után a franciák ellenimmár a feljutásért léphetett jégre a Palace of Sports csarnokban.Vas Márton együttese az ukránok, az észtek és a lengyelek legyőzése után a franciák ellenimmár a feljutásért léphetett jégre a Palace of Sports csarnokban.

Kétezer-tizenhat után újra az I/A csoportban az U20-as válogatott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Kétezer-tizenhat után újra az I/A csoportban az U20-as válogatott Fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Kétezer-tizenhat után újra az I/A csoportban az U20-as válogatott  •  Fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Az első percekben ennek megfelelően játszottak a fiúk, az első harmad feléhez érve már kétgólos volt a magyar előny: előbb Keresztes Levente majd Révész Marcell volt eredményes (2–0).

A folytatásban pedig úgy tűnt, eldőlhet minden: Dóczi Zsombor vitte be a harmadik magyar pofont a franciáknak, akik azonban ahogyan egy évvel ezelőtt a szlovénok, elkezdtek kapaszkodni. Még a második harmadban szépített Tomasino, és mindjárt nem tűnt annyira betonbiztosnak a feljutás.

A záró etap közepén pedig Rousseau gólja után már tényleg a nyakunkra jöttek a franciák, de nem volt már újabb fordulat, az idén a végén csak dráma volt, a tragédia elmaradt. A 3–2-es sikernek köszönhetően az U20-as válogatott 2016 után először jutott fel az I/A csoportba, vagyis a világ tizenhat legjobb csapata közé.

Az együttes szövetségi kapitánya, Vas Márton büszkén értékelte játékosai teljesítményt az aranyérmet érő siker után.

„Átérezték a srácok, hogy milyen lehetőség előtt állnak, és ennek megfelelően játszották le a mai mérkőzést. Nem szórtuk el a korongot, férfias, magyaros hokit játszottunk, és ennek a végén meglett a gyümölcse. De nem dőlünk hátra, ritkán fordul elő, hogy egy csapat ötből öt meccset be tudjon húzni, az én pályafutásomban egy ilyen volt, az emlékezetes szapporói feljutás. Szeretném, ha most meg tudnánk ragadni ezt a lehetőséget.”

A csapatkapitány, Péter Donát a válogatott egységét emelte ki az összecsapás utáni percekben.

„Egyelőre keresem a szavakat, hihetetlen meccs volt. Hatvan perc kemény munka volt, ha kellett, mindenki a lövésekbe vetődött, le a kalappal a csapat előtt. Az utolsó harmadban már inkább csak védekeztünk, és szerencsére végig kitartott az előnyünk. Nekem is bevillant a tavalyi szlovének elleni meccs, de ez a meccs is bizonyította, hogy tanultunk abból, és többször nem fordul elő olyan.”

Egy fordulóval a vége előtt tehát minden eldőlt, mégis szerdán lesz még egy találkozó az olaszok ellen, amelyen valószínűleg örömjáték várható a fiúktól.

U20-AS DIVÍZIÓ I/B JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KIJEV (UKRAJNA)
Negyedik forduló
Magyarország–Franciaország 3–2 (2–0, 1–1, 0–1)
G:
Keresztes, Révész, Dóczi, ill. Tomasino, Rousseau
A keddi játéknap további mérkőzései:
15:30 Lengyelország–Észtország
19 óra: Ukrajna–Olaszország
A vb állása: 1. MAGYARORSZÁG 12 pont/4 mérkőzés, 2. Franciaország 9/4, 3. Lengyelország 3/3 (22–16), 4. Ukrajna 3/3 (5–8), 5. Észtország 3/3 (8–14), 6. Olaszország 0/3
A magyar válogatott mérkőzései:
Magyarország–Ukrajna 5–1
Magyarország–Észtország 4–2
Magyarország–Lengyelország 10–7
December 18., szerda:Magyarország–Olaszország, 15.30

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik