Megijedni most sem szabad

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2004.09.02. 20:51
Címkék
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
Róth Antalnak a mai meccsen biztosan ki kell eresztenie a hangját
A feladat nem nevezhető egyszerűnek.
Sőt, amennyiben van olyan ember, aki az ellenfelek ismeretében úgy vélekedik, hogy az utánpótlás Eb-döntős részvételért zajló versengésben Magyarország U21-es válogatottja számít favoritnak- a felnőttekhez hasonlóan Svédország, Bulgária, Horvátország, Izland és Málta számít riválisnak -, arról bizony kijelenthető, nincs tisztában az erőviszonyokkal. Hogy ezt a megállapítást alátámasszuk, talán elég csak arra gondolni: a svéd együttes egészen a legjobb négyig jutott a legutóbbi Eb-n, a horvátok mostani korosztálya pedig világbajnoki résztvevő volt…

A győzelem még nem egyenlő a sikerrel

Ráadásul ez csak az egyik fele az éremnek. A Róth Antal által irányított egyletnek a csoportelsőség esetleges megszerzése sem jelentene automatikus Európa-bajnoki részvételt - a fiatalok nem világbajnoki selejtezőt játszanak, hanem az Eb-döntőre való kijutás számukra a tét -, hiszen a csoportok első helyzettjeit összesorsolják a második helyen végzett alakulatokkal, és csakis e párharcok győztesei lesznek ott a nyolcas döntőben.
Lehetetlen vállalkozás?
Annak tűnik, ám a korábbi 29-szeres válogatott Róth Antal azt mondja: a futballban lehetetlen nincs. ---- - Hogy egy-egy ország felnőttválogatottja milyen játékerőt képvisel, azzal a legtöbb ember tisztában van. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mondjuk a csoportellenfeleink utánpótlás szinten miként állnak.
- A svéd válogatottal az előző korosztályunk ugyancsak egy csoportban szerepelt, de rajtuk kívül a horvát csapatot és Izlandot is jól ismerjük - mondta Róth Antal. - Talán sokan emlékeznek rá, hogy annál a bizonyos előző korosztálynál Lengyelország veretlenül nyerte a csoportunkat, mégis a svéd gárda jutott ki az Eb-re, és ott csak büntetőkkel maradt alul a fináléba kerülésért. Amúgy az a véleményem, ha megvizsgáljuk, hogy egy adott ország válogatottja milyen erőt képvisel, akkor következtetni tudunk az utánpótlás helyzetére is. Az utánpótlás-együtteseken nyugszik ugyanis minden, ha az alapok nincsenek rendben, akkor a "kirakat" is szegényes. Talán csak annyit: Svédország, Horvátország és Bulgária ott volt a portugáliai Eb-döntőn…
- Abból amit mond, arra lehet következtetni, hogy a csoportunkban a horvátok, a svédek és a bolgárok is előttünk járnak. Lehetetlen vállalkozásnak tűnik az első két hely valamelyikének a megszerzése?
- Ezt soha nem jelenteném ki. Azt már a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy nem mi vagyunk a favoritok, ennek ellenére a célunk nem lehet más, mint hogy a riválisokkal játékban felvegyük a versenyt, és lehetőleg eredményesek is legyünk. Ha sorozatban a tudásunk legjavát adjuk, ha a szerencse nem pártol el tőlünk, akkor bármi megtörténhet.
- Ma délután a sorozat első mérkőzése következik, azonban máris több alapemberét kénytelen nélkülözni sérülés miatt. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a magyar labdarúgás hátországa igencsak szűk, akkor ez azért nem túl jó előjel.
- Az elmúlt hónapokban igyekeztünk megtalálni a legjobb tizenegyet, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ennyi embert válogattunk ki. A csapategységet nem tizenegy emberre próbáltuk megvalósítani, aki tagja a keretnek, az nem véletlenül van itt. A helyzet lehetne ideálisabb is, de ezzel nem szabad foglalkozni.

Reménykedni szabad: két meccsen hat pont

- Mire számít, milyen lesz az ellenfél?
- A hazaiak jó rajtot vennének, négy nappal később ugyanis Svédországban nem ők lesznek az esélyesek. A közelmúlt két legendás horvát labdarúgója, Slaven Bilic és Aljosa Asanovic irányítja a csapatukat, amely egyénileg képzett, agresszív futballt játszó játékosokból áll.
- A keddi, Izland elleni hazai találkozót követően mennyi pontja lesz a magyar csapatnak?
- Remélem, hat… Egyelőre azonban csakis a pénteki mecscsel szabad foglalkoznunk. ---- Borítékolható, hogy a pénteki összecsapáson nem lesz ideje unatkozni Fülöp Mártonnak, a Tottenham kapusának. Az angol Premier League-ba nyáron igazolt labdarúgó felkészült arra, hogy kilencven percen keresztül koncentrálnia kell, de mint mondja, bízik saját magában és a csapattársaiban.
"Tiszteljük az ellenfelünket, de Egervári Sándor beszámolója alapján tudjuk, a horvát válogatott verhető ellenfél - mondta az esélyekről Fülöp Márton. - Szinte biztos, hogy a hazaiak nyomás alatt akarják tartani a kapunkat, de hiszem, hogy a védelmünket nem tudják majd átjátszani. Ami pedig a folytatást illeti, a többi csoportellenfelet nem ismerem, de ha alázattal készülünk a párharcokra, akkor sikerülhet a bravúr." ---- Horvátország U21
Vranjic
Vucko
Vukman
Bodrusic
Belajic
Tomic
Grgurovics
Benko
Modric
Cesaiec
Da Silva

Magyarország U21
Fülöp M.
Regedei
Vati
Horváth G.
Takács Z.
Bori
Bank
Vadócz
Varga Z.
Magasföldi
Jovánczai
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik