A 15 éves Jackl Vivien és a 4x100-as vegyes gyorsváltó is Európa-bajnok!

Vágólapra másolva!
2024.06.21. 18:19
Jackl Vivien 15 évesen lett Európa-bajnok (Fotó: AFP)
Két aranyérmet szerzett a magyar csapat Belgrádban a vizes Európa-bajnokság pénteki versenynapján. Női 1500 gyorson a 15 éves Jackl Vivien olimpiai szintidővel szerezte meg a magyar úszósport 100. egyéni kontinensbajnoki elsőségét. A nap záró számában a 4x100-as mix gyorsváltó – Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett – is az első helyen ért célba.

 

NŐI 1500 GYORS, DÖNTŐ

Mihályvári-Farkas Viktória a legjobb idő birtokosaként a négyes, Jackl Vivien a második pályán úszhatott. 500 méternél a két magyar haladt az élen. Jackl jobb tempóban úszott, így fél távnál, vagyis 750 méternél két testhosszal vezetett. A 15 éves Jackl előnye később is egyre csak nőtt, Mihályvári-Farkas a második helyért volt harcban. Jackl az utolsó néhány száz méteren sem lassított, messze mindenki előtt halad. Végül 16:06.37-tel nyert, és egyben megúszta az olimpiai szintidőt! Ez a magyar úszósport 100. egyéni Eb-aranya!

Mihályvári-Farkas a hajrára elfáradt, és a negyedik helyen végzett.

„Az A-szintre mentem, hogy ebből aranyérem lett, ezt még nem nagyon hiszem el – értékelt Jackl. – Hogy én vagyok minden idők legfiatalabb magyar Európa-bajnoka ebben a sportágban, meg még inkább hihetetlen, szóhoz sem jutok – előzetesen nem figyeltem ezt a statisztikát. Továbbra is a négyszáz vegyes a fő számom, de az és az ezerötszáz gyors párban jár. Végig igyekeztem figyelni az edzőmet, aki mutatta, mire van szükségem ahhoz, hogy meglegyen a szint.”

A döntő felvételét ide kattintva nézheti meg!

4x100 VEGYES GYORSVÁLTÓ, DÖNTŐ

Sós Csaba kapitány estére bevetette a nagyágyúkat, és hármat is cserélt: egyedül Pádár Nikolett maradt meg a délelőtti csapatból, mellette Kós Hubert, Szabó Szebasztián és Ugrai Panna kapott szerepet. Nos, a magyar négyes igazán kitett magáért. Kós és Szabó után Ugrai következett, aki 300 méternél már az első helyen „küldte vízbe” Pádárt. Utóbbi szenzációsan hajrázott, megtartotta a vezetést, és 3:25.69-cel az első helyen ért be a célba! Ez volt a magyar csapat ötödik aranyérme a szerb fővárosban.

A női 1500 gyors érmeit Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, a Nemzet Sportolója, a váltóét Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke adta át.

Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna és Pádár Nikolett (Fotó: AFP)

NŐI 200 MELL, DÖNTŐ

Közben a római Hét Domb nemzetközi versenyen Fángli Henrietta úszott 100 mellen: az erdélyi lány 1:07.08 perc alatt ért célba – elmaradt az olimpiai A-szinttől (1:06.79), ellenben megdöntötte saját, 1:07.50-es országos rekordját.
Fángli Henrietta országos rekordja rómában

A hetes pályán versenyző Békési Eszter 50 méternél a hetedik helyen fordult, és ezt a pozícióját megtartotta fél távnál is. Bár 150 méternél csak a nyolcadik volt, az utolsó hosszt nagyszerűen teljesítette, és egészen az ötödik helyig jött fel.

„Életem első Európa-bajnoki döntője volt ez, így először fordul elő velem, hogy háromszor úsztam le a számot – értékelt Békési a Nemzeti Sportnak. – Az időeredménnyel nem vagyok elégedett, az ötödik helyezéssel viszont igen. Készülök a vasárnapi vegyes váltóra.”

FÉRFI 50 HÁT, DÖNTŐ

Jászó Ádám a hetedik, Kós Hubert a nyolcadik pályán úszhatott. A szoros verseny végén Kós Hubert – mindössze 11 századdal lemaradva a dobogótól – az ötödik helyen ért célba. 24.85-ös eredménye egyéni csúcs. Jászó a hetedik lett 24.91-gyel, ez szintén egyéni rekord.

„Életem első Eb-döntője volt, voltak hibák az úszásomban – mondta Jászó a Nemzeti Sportnak. – Hogy mik ezek? Nekem nem annyira jó a víz alatti delfinezésem, amikor feljövök a víz alól, mindig azt észlelem, hogy az ellenfelek lábai előttem kalimpálnak. A gyorsaságommal nincs nagy gond, de ezen az előbbi hibán szeretnék javítani az olimpiáig.”

FÉRFI 200 PILLANGÓ, KÖZÉPDÖNTŐ

Milák Kristóf a futamában rögtön az élre állt, és ahogy várni lehetett, a vezetést már nem is adta át, majd 1:54.64-gyel érte el a falat, és helyezéssel jutott döntőbe. A második futamban Márton Richárd 1:56.05-tel a második lett, így az ő esetében sem kellett nézni az időket. Összesítésben Milák a legjobb eredménnyel, Márton negyedikként jutott be a fináléba.

„Ez fincsi volt! – jelentette ki Márton Richárd lapunknak. – Erősen akartam kezdeni, de azért nem ennyire – nem baj, hadd higgyék, hogy ilyen úszásra vagyok képes. A két lengyel, az ikertestvérek közül mellettem úszott a jobb versenyző, ő is Kristóf, akárcsak Milák – nem mondom, hogy kit szeretnék megelőzni, ki fogható, de azt igen, hogy egy másodperccel szeretnék jobbat úszni a döntőben.”

NŐI 200 VEGYES, KÖZÉPDÖNTŐ

Sebestyén Dalma 2:13.57-es úszással a harmadik helyen ért célba a futamában, és összesítésben a hatodik pozícióban jutott be a döntőbe.

„Délelőtt jobbnak éreztem az úszásomat, meg kell majd néznem felvételről, de szerintem a gyorsot „elkapartam”. Az első négy napon nem úsztam Belgrádban, az utolsó hármon jönnek a feladatok, hiszen szombaton délelőtt kezdődik a kétszáz pillangó – szerintem azt érdemes lenne nagyon odatennem, mert úgy érzem, jól összeállt az a szám.”

NŐI 100 HÁT, KÖZÉPDÖNTŐ

Komoróczy Lora remek úszással a negyedik helyen ért célba az első futamban, 1:01.51-es idővel. A második futamban Molnár Dóra 1:01.39 szintén a negyedik helyen csapott célba. A két futam összesítése alapján Molnár a hetedik, Komoróczy a nyolcadik idővel bejutott a szombati döntőbe.

„Huh, a délelőtti úszásom nagyon rossz volt, szerencsére estére sikerült pihennem, örülök a döntőnek. Nekem a száz hát a kétszázhoz képest nagyon gyors, néha azért előfordul, hogy egész jól leúszom, vagyis van, hogy minden összeáll. Ezt szeretném a döntőben is” – mondta lapunknak Molnár Dóra.

NŐI 50 GYORS, KÖZÉPDÖNTŐ

Senánszky Petra a második helyen ért célba az első futamban 24.71-es idővel, így helyezéssel automatikusan kvalifikálta magát a szombati döntőbe. Összesítésben Senánszky a második legjobb idővel jutott tovább.

„Ezúttal levegővétel nélkül úsztam le a távot, a célba érkezésemben azonban volt hiba – vissza fogom nézni felvételről, ezt mindig megteszem, többször is, arra, hogy mit éreztem a vízben, nem nagyon tudok hagyatkozni, olyan rövid ez a táv, hogy ott csak arra fókuszálok, hogy menjek előre. A döntőben szeretném tovább javítani az időmet” – értékelt Senánszky.

VIZES EB, BELGRÁD
NŐI 1500 GYORS, DÖNTŐ
1. Jackl Vivien 16:06.37
2. Celine Rieder (Németország) 16:15.98
3. Fleur Lewis (Nagy-Britannia) 16:17.53
4. Mihályvári-Farkas Viktória 16:19.83

4x100 VEGYES GYORSVÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Magyarország (Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett) 3:25.69
2. Lengyelország 3:26.53
3. Németország 3:27.01

NŐI 200 MELL, DÖNTŐ
1. Kristyna Horska (Csehország) 2:23.60
2. Clara Rybak-Andersen (Dánia) 2.25.20
3. Lisa Mamie (Svájc) 2:26.10
…5. Békési Eszter 2:27.72

FÉRFI 50 HÁT, DÖNTŐ
1. Aposztolosz Hrisztu (Görögország) 24.39
2. Ksawery Masiuk (Lengyelország) 24.63
3. Evangelosz Makrigjannisz (Görögország) 24.74
…5. Kós Hubert 24.85
…7. Jászó Ádám 24.91

NŐI 100 PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. Roos Vanotterdijk (Belgium) 57.47
2. Georgia Damaszioti (Görögország) 57.74
3. Sara Junevik (Svédország) 58.06

FÉRFI 200 GYORS, DÖNTŐ
1. David Popovici (Románia) 1:43.13
2. Danas Rapsys (Litvánia) 1:45.65
3. Antonio Djakovic (Svájc) 1:46.32

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik