Nyílt vízi úszás: Rasovszky Kristóf ezüstérmes Dohában

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 14:55
null
Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett Dohában (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Az év első nyílt vízi világkupaversenyén remekül szerepelt Rasovszky Kristóf: világbajnokunk a 10 kilométeres viadalon ezüstérmet szerzett.

 

Tizenhárom hónapja eléggé hervasztó eredményekkel kezdték a szezont a magyarok ugyanitt (egy 17. hely volt a legjobb teljesítmény, Rasovszky 64. lett) – aztán kiderült, hogy 2020 ennél csak hervasztóbb fejleményeket tartogat, nyíltvízi Világkupa-viadalt már nem. Azaz tavaly február 15. után most gyűlt össze újfent szinte a teljes mezőny, egyedül a német férfiklasszisok nem vállalták az indulást a szigorú hazai karanténszabályok miatt.

Sztárokban így sem volt hiány, Rasovszky Kristófnak a 2017-es balatonfüredi világbajnokságon parádézó franciák, valamint az olaszok medencés 1500-as királya, Gregorio Paltrinieri társaságában kellett harcolnia a dobogós helyekért. Nos, a veszprémi kiválóság elsőrangúan helytállt, végig bírta a tempót, és másodikként ért célba Marc-Antoine Olivier mögött. A franciák világbajnoka 3.1 másodperccel előzte meg Kristófot, míg ő 2.4-gyel Paltrinierit. Előjelnek nem rossz: 2019-ben is dohai ezüstéremmel kezdte az idényt, hogy aztán nyáron vb-t nyerjen, majd az összetettben is élen végezzen.

A 60 fős mamutmezőnyben természetesen ismét kőkemény darálás folyt az élboly mögött, így kifejezetten bravúros, hogy Huszti Dávidnak sikerült az első tízben végeznie, 9. lett – alig másfél másodperccel előzte csak meg a holland olimpiai bajnok Ferry Weertman, és Székelyi Dániel is nagyot ment, ő a 13. helyen zárt.

„Előző nap nagyon rosszul éreztem magam a tengerben, hiszen utoljára augusztusban, az Ironman-váltó alkalmával voltam nyílt vízben – kezdte az értékelést Rasovszky Kristóf. Aztán ma szerencsére visszajöttek a dolgok nagyjából, mondjuk a tájékozódás még részben, mert szerintem kört csináltam a négyszögként kialakított pályából, akkora íveket mentem az első két etapban. Élre álltam, bár előtte azt mondogattam, nem szeretnék, de nem bírtam a véremmel – utána pedig próbáltam elöl maradni, bár jöttek a franciák, és egyértelműen iramot akartak váltani, de sikerült jól reagálnom mindenre. A legjobb az volt, hogy az utolsó körben éreztem: van erőm, és ez kifejezetten biztató, hiszen edzőtáborból érkeztünk, nem pihentünk rá erre a versenyre, legfeljebb azt az egy kötelező karanténnapot tarthatom annak, amit a hotelben kellett tölteni.”

Rasovszky elmondta, hogy Olivier az utolsó szakasz első felében jól váltott ritmust, miközben ő a 3-4. helyen haladt, azaz kissé hátrébbről kellett megpróbálnia utolérni a franciát. „Akadt olyan pillanat, amikor majdnem megvolt, de elég komoly szembehullámok jöttek, azaz egyikünk sem igazán érezte, mi lehet a teljesen jó irány, ő is tudott még picit erősíteni, így végül nyert. Én meg kíváncsi volnék, hogy összesen mennyit úsztam, mert lehet, hogy volt az tizenegy kilométer is…”

Jelen helyzetben a szokásos gálavacsora – melyen a pénzdíjakat is át szokták adni: Rasovszky 3000 dollárral gazdagodott – elmaradt, bár bajnokunk elárulta, a magyarok azért titkos esti összejövetelt terveznek. „Az otthonról hozott, nyilván kizárólag torok- és gyomorfertőtlenítésre használt házi pálinkát általában szélesebb körben szoktuk elfogyasztani, most marad egy szűkebb összejövetel, de ennyinek bele kell férnie, páleszt mégsem lehet Zoom-meeting keretében iszogatni…”

A hölgyeknél Rohács Réka remekelt, neki sikerült a legjobb tízbe beverekednie magát – nagyjából a szó szoros értelmében. Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint elég lassú, és emiatt meglehetősen verekedős két órát töltöttek a hölgyek a vízben. A májusi olimpiai selejtezőre készülő Olasz Anna a 4 km-es ellenőrző pontnál még vezetett, és 6-nál is még az ötödik helyen úszott, ám aztán egy fordulónál beragadt, az adok-kapokból pedig nem jött ki jól, végül 21. lett, míg Sömenek Onon Kata és Szimcsák Mira egymás mögött ért a célba a 14., illetve 15. helyen.

A tervek szerint folytatás május 9-én Seychelles-en, aztán június 12-én a Lupa-tavon következik a magyar állomás.

VILÁGKUPAVERSENY, DOHA
10 km. Férfiak:
1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:52:02.40, 2. Rasovszky Kristóf 1:52:05.50, 3. Paltrinieri (olasz) 1:52.07.90, …9. Huszti Dávid 1:52:17.60, …13. Székelyi Dániel 1:52:22.30, …25. Gálicz Péter 1:52:43.70. Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:01:30.30, 2. Cassignol (francia) 2:01:30.80, 3. Boy (német) 2:01:31.90, …9. Rohács Réka 2:01:36.20, …14. Sömenek Onon Kata 2:01:40.00, 15. Szimcsák Mira 2:01:41.00, …21. Olasz Anna 2:01:44.70, …31. Vas Luca 2:02:32.20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik