Jannik Sinner tükörsimán lett a US Open bajnoka

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.09.08. 22:35
Jannik Sinner második GS-tornagyőzelme pillanatában (Fotó: Getty Images)
A New Yorkban rendezett US Open férfi egyesének döntőjében a világelső Jannik Sinner három játszmában múlta felül az élete első GS-tornadöntőjében szereplő Taylor Fritzet és nyerte meg az év első Grand Slam tornája után az utolsót is.

US OPEN (75 000 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ 
Sinner (olasz, 1.)–Fritz (amerikai, 12.) 6:3, 6:4, 7:5

Amerikának még várnia kell arra, hogy újabb Grand Slam tornagyőztest adhasson a világnak, legutóbb Andy Roddick révén a 2003-as US Openen sikerült a tengerentúliaknak diadalmaskodni, azóta 82 GS-torna telt el amerikai siker nélkül. És a mérkőzést elnézve: Fritznek valódi esélye nem volt arra, hogy ezt a sorozatot megtörje. Még úgy sem, hogy Fritz nem játszott rosszul, mert bár ugyan az első játszmában rögtön brékhátrányba került, gyorsan vissza tudott jönni, s hamar elmúlt az első GS-döntőjét vívó Fritz megilletődöttsége. Ennek ellenére Sinner 3:3 után begyújtotta a rakétákat és nem engedett több játékot az első játszmában a hazai közönség támogatását maximálisan élvező Fritznek és 41 perc alatt 6:3-ra megnyerte az első szettet.

Sinner a folytatásban sem igazán lassított – egyetlen ki nem kényszerített hibát ütött a második játszmában –, s közben Fritz adogatójátéka is feljavult, így fogadópontot is alig hozott a második szett, nemhogy bréklabdát. Fogadóként a második felvonásban Sinner hat, Fritz öt labdamenetet tudott nyerni, ám végül nem került sor rövidítésre, mert Sinner a hatból négy fogadópontját 5:4-es vezetésénél gyűjtötte be – ezzel a szett végén elvette az amerikai adogatójátékát és megnyerte a második játszmát, mindössze 35 perc alatt.

A harmadik szettben aztán Sinner kisebb hullámvölgybe került, Fritz több bréklabdához jutott, mint addig a meccsen összesen, s 3:3 után az egyre jobban játszó amerikai játékostól egyre jobb hangulatba kerülő közönség örömére a negyedik fogadóesélyét kihasználva előnybe került. Hiába tette mögé azonban a saját adogatójátékát és vezetett már 5:3-ra, nem tudott szépíteni: Sinner hosszú hajrát nyitott és az utolsó négy játékot megnyerve lezárta a 2 óra 17 percig tartó döntőt, s ezzel pályafutása második GS-tornadöntőjét is megnyerve, immár kétszeres Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik