Tenisz: Gyiana Snajder lett a Római-parti bajnok egyesben

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 19:23
Gyiana Snajder (Fotó: Dömötör Csaba)
A 20 éves orosz Gyiana Snajder pályafutása harmadik WTA-címét szerezte meg, miután két játszmában legyőzte a fehérorosz Aljakszandra Szasznovicsot, így idén minden borításon nyert már tornát.

Két Magyar Nagydíjat is rendeztek a héten, az egyik borítása az aszfalt, a másiké a salak volt. Az elnevezésen túli további hasonlóság, hogy míg a Hungaroringen a 23 éves ausztrál Oscar Piastri első nagydíjgyőzelmét aratta, addig a Római Teniszakadémián a 20 esztendős orosz Gyiana Snajder először nyert meg salakos tornát. Ellenfele Aljakszandra Szasznovics volt – a Snajdernél tíz évvel idősebb fehérorosz játékos kétszer, a holland Suzan Lamens és a szlovák Anna Karolína Schmiedlová ellen is vert helyzetből állt fel, ezúttal viszont nem találta meg az ellenszert. Szasznovics egyébként két – 2021-ben és 2022-ben történt – első körös kiesés után először jutott el a döntőbe a Római-parton, ám mivel három háromszettes mérkőzést is játszott, három órával többet töltött a pályán, mint Snajder, akinek csak Stollár Fanny nehezítette meg igazán a dolgát az első körben, a többieket két játszmában „lerendezte”. Az orosz teniszező tavaly a honfitárs bajnok Marija Tyimofejevától kapott ki a 2. fordulóban – második Római-parti jelenése tornagyőzelemmel zárult.

Az első kiemelt orosz mintha kissé lassan pörgött volna fel a találkozó kezdetére, ugyanis több hibáját követően Szasznovics rögtön az első játékban brékelte őt, ám a fehérorosz játékos nem tartotta meg ezt az előnyt, ő is bukta első adogatógémjét – Szasznovics erőssége egyébként nem éppen szerváiban keresendő, alaposan termelte a kettős hibákat a budapesti torna során (a Schmiedlová elleni, háromszettes elődöntőben például 17-et hozott össze, míg a szlovák játékos csak négyet). A hálón éppen csak átbucskázó labdával 3:1 lett az állás, ezzel az orosz került breakelőnybe, majd további két alkalommal az aktuális fogadójátékos vitte a gémet. 5:2-nél Szasznovics először nyerte meg szervagémjét, majd Snajder 5:3-nál a játszmáért adogatva került kisebb hullámvölgybe, semmi-negyvennél egy hálóba ütött labdával elbukta breakelőnyét, Szasznovics zárkózott – de a következő, igencsak lüktető játékban, melyben mindkét oldalon többször vétettek, és háromszor is volt egyenlő az állás, Szasznovics küldte a hálóba a labdát, így Snajder a gémen belüli harmadik breaklehetőségét értékesítette, és megszerezte a játszmaelőnyt, valamint a következő felvonást is ő kezdhette.

 

Úgy tűnt, Snajder egyértelmű fölényt alakíthat ki, ám mielőtt az orosz teniszező egy nyertes adogatógém és egy semmire nyert fogadójáték után igazán meglóghatott volna, ismét Szasznovics pillanatai következtek, mivel visszabrékelt, majd egyenlített. Ez a játékrész jóval inkább szólt a szép egyéni megoldásokról, mint a hibákról. A fehérorosz helyenként nagyszerű ritörnjeivel rukkolt ki, míg a balkezes orosz teniszező lapos tenyeresei mindannyiszor veszélyt jelentettek, a hosszabb labdameneteket gyakorta ezzel zárta le sikeresen – bár 3:3-nál éppen egy-egy rontás hozta el az újabb breakváltást, Snajder a hálóba ütött, ezzel lett 3:4, majd Szasznovics szinte ártatlan szituációban küldte szélesre a labdát, így lett 4:4. Ez egyébként szintén nem volt példa nélküli a fehérorosz játékában, néhány, kívülről egyszerűnek tűnő helyzetben döntött rosszul, és ütött nem egyszer szélesre. A 20 éves orosz játékos a lehető legjobbkor mutatott ismét erőt és vált dominánssá, a maradék két gémben már csak két labdamenetet bukott el, és fogadóként jutott meccslabdához 5:4-nél, melyet rögtön ki is használt.

Gyiana Snajder harmadik WTA-tornagyőzelmét aratta, az első kettőt is idén szerezte, a januári huahini 250-est kemény pályán, a júniusi Bad Homburg-i 500-ast füvön – ezúttal salakon nyert. Továbbá új karriercsúcsot is elért, a 28. helyről a jövő héten előrelép a 23.-ra a legfrissebb világranglistán. Az elmúlt két évben senki nem ért el egy idényben három különböző borításon tornagyőzelmet, 2022-ben a francia Caroline Garcia hajtotta ezt végre. Illetve ő a legfiatalabb azóta, hogy 2009-ben a dán Caroline Wozniackinak 19 évesen sikerült mindez. Szasznovics 2010 óta tartó profi pályafutásában ez volt a hatodik döntő WTA-tornákon, ám a végső siker ezúttal sem jött össze neki.

VÉLEMÉNY
Gyiana Snajder: Egész héten nagyon meleg volt, nehéz körülmények között játszottunk, ám így is igazán élveztem minden pillanatát a tornának. Az edzőmmel, Igor Andrejevvel nagyjából két hónapja dolgozunk együtt, de ez már a második közös tornagyőzelmünk, ahogy egyre jobban megismerjük egymást, szerintem egyre több mérkőzést, és egyre több versenyt nyerünk meg együtt.

HUNGARIAN GRAND PRIX, WTA 250-ES TORNA, RÓMAI-PART (267 082 dollár, salak)
Egyes
Döntő: Snajder (orosz, 1.)–Szasznovics (fehérorosz) 6:4, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik