Swiatek nem adott esélyt Paolininek, negyedszer is megnyerte a Roland Garrost

Vágólapra másolva!
2024.06.08. 16:30
2024 French Open - Day 14
Iga Swiatek kedvenc borításán újabb győzelmet ünnepelhetett (Fotó: Getty Images)
A címvédő világelső Iga Swiatek két sima játszmában legyőzte Jasmine Paolinit a francia nyílt teniszbajnokság (Roland Garros) szombati döntőjében. A lengyel játékos ezzel pályafutása során már negyedszer nyerte meg a tornát.

 

A FOCIT FÜVÖN JÁTSSZÁK. Olykor a teniszt is – már a nyakunkon van a füves pályás szezon –, de Párizsban hagyományosan salakon. Az első mondat közhelye gyakran felvetődik az előzetes találgatásokat ellensúlyozandó: lehet, hogy papíron egyik vagy másik csapat a jobb, de a labda mégsem papíron gurul, hanem gyepen. Ez passzolhatott ötödik Grand Slam-győzelmére hajtó, majordöntőkben még hibátlan játékos és a GS-fináléban még újonc teniszező párharcára is. A papírforma szerint egyértelműek az esélyek, de a labda salakon pattog ide-oda. Ami ugye gömbölyű. Egy meccsen pedig bármi előfordulhat.

De nem a Roland Garros szombati női döntőjében. Itt valóban és egyértelműen az történt, amit a papírformából ki lehetett olvasni. A lengyel világelső Iga Swiatek nem hagyott kétséget a finálé kimenetele, a trófea birtokosának kiléte felől. Ellenfele a tizenkettedik kiemelt Jasmine Paolini (WTA-15.) volt – az olasz játékos még 2022 elején tört be először a legjobb 50-be a világranglistán, majd egy visszaesés után tavaly nyáron jutott oda ismét, igazán az idei, Dubaiban szerzett első mestertorna-győzelmével tört be az elitbe, a párizsi majorön nyújtott teljesítménye pedig első ízben a top 10-be repíti őt, a jövő héttől új karriercsúccsal a hetedik lesz.

Swiatek azonban más szint – nem csak hozzá, jelenleg mindenkihez képest. A 23 éves lengyel 2020-ban éppen a Garroson nyerte első Grand Slam-trófeáját, és 20 meccses veretlenségi sorozatot alakított ki a francia főváros GS-tornáján, legutóbb 2021-ben kapott ki Maria Sakkaritól a negyeddöntőben. Korábbi két meccsükből kettőt Swiatek nyert Paolini ellen, játszmavesztés nélkül.

Jasmine Paolini mindent megtett, jobb mozdulatait mosoly követte, miközben minden bizonnyal elfogadta, ebben a párosításban nem ő a jobb jelenleg. Erőfeszítései nagyszerű rajtot eredményeztek, a kicsit az öltözőben ragadó Swiateket meglepte egy breakkel a harmadik játékban, és 2:1-re az olasz vezetett, ám a lengyel villámgyorsan megrázta magát, a következő gémben elvette ellenfele adogatását, és a Paolini breakjét követő 24 labdamenetből húszat ő nyert. Sorozatban tíz játékot vitt el a lengyel egészen addig, míg a második játszmában 5:0-nál az olasz hozta az adogatását. Összességében Swiatek kontrollálta a játékot, és többször módosult az állás Paolini javára a lengyel hibáiból, mint az olasz nyerő ütéseiből, melyből hét született az egész találkozón.

Iga Swiatek az első hölgyversenyző tíz évet követően, aki egyazon helyszínen sorozatban három majortornát nyert – az amerikai 2012 és 2014 között nem talált legyőzőre a US Openen. Az elmúlt tíz évben inkább a változatosság volt jellemző, hét idényben is mindegyik majortornát különböző teniszező nyerte. A lengyel világelső harmadikként triplázott a Roland Garroson az open érában Szeles Mónika (1990–1992) és Justine Henin (2005–2007) után, illetve első öt GS-fináléját sorozatban megnyerte. Utóbbi tekintetében az open érában csak Margaret Court, Roger Federer és Szeles Mónika van már csak előtte az első nyolc, hét, illetve hat majordöntő sikeres megvívásával (Court egyébként veszített GS-döntőket, de az open éra előtt).
2018-ban Caroline Wozniacki az Australian Open második fordulójában két meccslabdát hárított Jana Fett ellen, majd megnyerte karrierje első és eddig egyetlen majortrófeáját. Azóta fordult elő ez újra ismét, amikor a Roland Garros második körében Swiatek szintén mérkőzéslabdát hárított Oszaka Naomival szemben, majd szombaton tornagyőztes lett.
Tíz év után jött el az újabb triplázás a nőknél

ROLAND GARROS
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Iga Swiatek (lengyel, 1.)–Jasmine Paolini (olasz, 12.) 6:2, 6:1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik