Alcaraz felállt Zverev ellen a hátrányból, megnyerte első Garros-döntőjét

Vágólapra másolva!
2024.06.09. 14:45
Alcaraz az új bajnok (Fotó: AFP)
A 21 éves spanyol zseni pályafutása harmadik Grand Slam-trófeájának örülhet, a német Alexander Zverev második majorfináléjában is alulmaradt. Alcaraz lett a legfiatalabb teniszező, aki mindhárom borításon nyert Grand Slam-tornát.

 

Az már Novak Djokovics visszalépésével eldőlt, hogy a férfi mezőnyben új győztest avatunk a Roland Garroson, aztán a norvég Casper Ruud péntek esti búcsúja azt is egyértelművé tette, két új finalista csap majd össze vasárnap délután. A spanyol Carlos Alcaraz alig töltötte be a 21. életévét, nyert már két Grand Slamet, döntőben korábban nem hibázott, míg riválisa, a német Alexander Zverev „csak” egy kettő nulláról elveszített US Open-finálét jegyez még 2020-ból, miközben kétszer nyert világbajnoki címet, és ő a regnáló olimpiai bajnok.

A felek korábbi két legfontosabb összecsapását Zverev nyerte meg – két éve a párizsi negyeddöntőben, majd idén az Australian Open negyeddöntőjében –, és az összesített mérleg is a javára billent (5–4). A döntő a várakozásoknak megfelelően kezdődött: Alcaraz jól adogatott, nyomást gyakorolt a fogadójátékaiban Zverevre, szépen tördelte a játékát, ennek köszönhetően biztosan jutott előnyhöz. A második felvonásban ehhez képest kétszer is elbukta a szerváját a spanyol, ő maga még bréklabdáig sem jutott el, megérdemelten egyenlített 6:2-vel az első körben a peches sorsolással sújtott Rafael Nadalt kiütő Zverev.

A harmadik felvonásban 3:2-es vezetésénél jutott nagy esélyhez, három bréklabdához Alcaraz, s már rögtön az elsőt meg is csinálta, amit hatalmas mosollyal konstatált. Váratlan volt ez a játék, ahogy a következő is 30–0 után nem tudta könnyen lezárni „Carlitos”, három breaklehetőséget is hárított viszont, így nagyon közel került a kettő egyes vezetéshez. Nem volt azonban könnyű kiszerválni a szettet, semmi harminccal indult, majd egy hosszú fonák után fogadóesélyhez jutott a német ellenlábas – aki gyönyörű elütéssel vissza is jött a játszmába. Alcaraz meg elindult a lejtőn, ismét elvesztette az adogatását, majd rövidesen a szettet is.

Sinner ellen sikerült egy kettőről fordítania, és most is jól állt bele a hadjáratba, hamar bréklabdákhoz jutott, a másodiknál Zverev feleslegesen jött fel a hálóhoz, amit Alcaraz ragyogó elütéssel bosszult meg (2:0 neki a negyedikben). Rövidesen már 4:0-ra vezetett a spanyol, egy bréket hamar visszavett Zverev, míg Alcaraz orvosi segítséget kért. Aztán újra lebrékelte 27 éves riválisát, és ki is egyenlített.

A döntőhöz és az egész tornához méltó volt, hogy az ötödik játszma határozott a trófea sorsáról. Alcaraz hamar lépéselőnybe került, ám a következő játékban miután három fogadóesélyt hárított, elképesztő labdamenet után adódott egy újabb Zverevnek, mindhiába, Alcaraz kérte is a tapsot, buzdítást a fantasztikus játék végén (3:1 a javára). A német elfogyott, és ekkor már látszott, ezúttal sem lesz belőle Grand Slam-győztes, ennek ellenére mindent kiadott magából. Ismét esélye volt visszakapaszkodni, bréklabdáját szerva-röptével hárította fiatal ellenfele. Itt végleg elfogytak Sascha Zverev reményei, 2:4-nél semmire brékelt Alcaraz, aki elképesztően tudatos volt, és ezúttal is ki tudott lábalni a hullámvölgyből.

Harmadik majorfináléjában sem hibázott Alcaraz, 21 évesen már mindhárom borításon nyert GS-t, időarányosan nagyon jól áll. A határ a csillagos ég, persze csak akkor, ha a teste is partner lesz ebben. Zverev az elmúlt két esztendőben nagyon mélyről tért vissza a közvetlen elitbe, mindenhol számolni kell vele, remek játékos, de nem lepődnénk meg, ha kezdené frusztrálni, hogy a csúcsra eddig nem bírt fellépni.

ROLAND GARROS
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)–Alexander Zverev (német, 4.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik