Először van olasz világelső a férfiaknál; Marozsán és Fucsovics gyakorlatilag olimpiai kvótás

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.10. 08:44
Jannik Sinner az új világelső (Fotó: Getty Images)
A férfi teniszezők világranglistáján a Roland Garros elődöntőjében búcsúzó Jannik Sinner fellépett az első helyre, ezzel Olaszországnak először van világelsője az ATP-nél. Marozsán Fábián egy helyet javítva a 42., míg Fucsovics Márton egyet rontva az 55.


A szerbek legendája, a térdsérülést szenvedő és Wimbledont kihagyó Novak Djokovics – aki megszakításokkal 428 hétig állt az élen – visszaesett a harmadik helyre, míg a második Carlos Alcaraz, aki vasárnap Alexander Zverevet legyőzve lett a Roland Garros bajnoka.


A magyar szövetség a ranglista kapcsán megjegyzi, hogy Marozsán Fábián és Fucsovics Márton gyakorlatilag kvalifikálta magát a párizsi olimpiára az egyéni versenybe.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) kvalifikációs szabálya szerint a mai (június 10.) ranglista a meghatározó. Ezen Marozsán Fábián a 42., Fucsovics Márton az 55. és mindkettő garantált indulást jelent alanyi jogon. Az ITF június 12-ig értesíti az érintett nemzeteket az egyéni indulásról, 19-ig kell visszaigazolni a részvételt és hivatalosan nevezni a párosra. Az ITF július 4-én, Wimbledonban jelenti be a végső listát a 172 sportoló (86 férfi és 86 nő) nevével.

Egyéniben 64-es, párosban 32-es a tábla, vegyes párosban 16-os (július 24-én lesz a feliratkozás, csak azoknak, akik már kvalifikáltak a másik négy versenyszám valamelyikében). A sorsolás július 25-én lesz, az olimpiai teniszversenyeket július 27-től rendezik augusztus 4-ig, salakon, a Roland Garroson.

Fucsovics Mártonnak és Marozsán Fábiánnak jó esélye van a párosban is indulni, de ez a következő hetekben dől el. A nőknél egyelőre senki sem tudta kvalifikálni magát – teszik hozzá.

A nőknél a legjobb magyar, Bondár Anna négy helyet javítva a 108., a vasárnap Bariban döntős Udvardy Panna a 133., míg a 's-Hertogenbosch-ban főtáblára jutott Gálfi Dalma a 138.

Az immár négyszeres Garros-győztes lengyel Iga Swiatek magabiztosan, 3707 pontos előnnyel vezeti a WTA-rangsort.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik