112 győzelem, 4 vereség – a salakkirály lassan visszavonulót fúj

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.05.28. 10:21
2024 French Open - Day 2
Rafael Nadal az Alexander Zverev elleni vereséget követően búcsúzott a Philippe Chatrier Stadion közönségétől (Fotó: Getty Images)
A 14-szeres Roland Garros-győztes Rafael Nadal hétfőn az első fordulóban búcsúzott a francia nyílt teniszbajnokságtól, mivel három szettben kikapott az esélyesebb Alexander Zverevtől. A salakkirály úgy fogalmazott, valószínűleg a 2024-es idényben szerepel utoljára a profik között, tehát ehet, hogy nem látjuk többet a kedvenc tornáján.

„A 2024-es évem valószínűleg az utolsó lesz a profik között. Arra törekszem, hogy megpróbáljam élvezni a játékot, és elköszönjek azoktól a tornáktól, amelyek fontosak voltak nekem” – nyilatkozta 2023 májusában a 22-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal, aki a tavalyi Australian Openen elszenvedett csípősérülése óta sorra lemondta a részvételt az észak-amerikai, majd európai tornákon. Eredetileg hat-nyolc hetes kihagyásról volt szó, ám nem javult az állapota, így 2005 után először ki kellett hagynia a Roland Garrost.

A tornát, amelyen méltán érdemelte ki a salakkirály becenevet. Tizenkilenc évvel ezelőtt, a tizenkilencedik születésnapja után két nappal újoncként diadalmaskodott – úgy, hogy a negyedik körig szettveszteség nélkül jutott el, utána sorrendben Sébastien Grosjean, Roger Federer és Mariano Puerta tudott elcsípni ellene egyet-egyet, de egyikük sem tudott az ifjú spanyol sportoló győzelmének útjába állni. Nadal a következő kilenc Roland Garrosból nyolcat megnyert, tehát az első tíz tornáján 66–1 (!) volt a győzelmi mutatója – 2009-ben Robin Söderling verte meg. 2015-ben a negyeddöntőig jutott, Novak Djokovicstól kapott ki, míg 2016-ban sérülés miatt nem tudott kiállni a harmadik körben Marcel Granollers ellen.

A következő négy Roland Garros az övé lett, 2021-ben Djokoviccsal szemben maradt alul az elődöntőben, majd egy évvel később ismét hozzá került a trófea – 14. alkalommal. A hétfői, Alexander Zverev elleni vereségével együtt Rafael Nadalt tehát három játékos mindössze négy alkalommal tudta legyőzni Párizsban. A mérlege elképesztő: 112–4, ami 97 százalékos győzelmi mutatót jelent. Az open éra 1968 óta íródó történetében ő számlálja a legtöbb nyertes meccset Grand Slam-versenyen. A második és harmadik helyen Roger Federer (Wimbledon, 105; Australian Open, 102) áll, a negyediken Jimmy Connors (US Open, 98), az ötödiken Novak Djokovics (Australian Open, 94). Nadal összesen közel 27 millió eurót szerzett ezzel a teljesítménnyel.

A világ jelenlegi egyik legjobb formát mutató teniszezőjét, Alexander Zverevet külön dicséret illeti azért, hogy Djokovics után ő a második olyan játékos, aki szettveszteség nélkül nyert a francia nyílt bajnokságon Nadal ellen.

„Egész gyerekkoromban Rafát néztem, és elég szerencsés vagyok, hogy játszhattam vele, amikor profivá váltam. Olyannyira szerencsés vagyok, hogy kétszer szerepelhettem ellene ezen a csodálatos pályán. Nem tudom, mit mondjak, ez nem az én pillanatom, hanem az övé, szóval köszönöm. Köszönök mindent, a teniszvilág nevében” – mondta a 27 éves német játékos a győzelmét követően.

Hogy mennyire Nadal pillanata volt ez, arról sokat elmond az is, hogy más klasszisok mellett a jelenlegi torna esélyesei közül Novak Djokovics, Carlos Alcaraz és Iga Swiatek is a helyszínen tekintette meg az összecsapást. Utóbbi ráadásul úgy, hogy a Leolia Jeanjean ellen elért sikerét követően egyből rohant át a Philippe Chatrier Stadionba.

„Nehéz beszélnem. Őszinte leszek, nem tudom, hogy most állok-e itt előttetek utoljára. Nem vagyok száz százalékig biztos benne, de ha így van, akkor elmondhatom, élveztem. A közönség egész héten fantasztikus volt, végig élveztem a támogatást. Nehéz szavakkal leírnom, mit is érzek most. Egészen különleges éreznem ezt a szeretetet azon a helyen, amelyiket a legjobban szeretek” – fogalmazott a klasszis.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik