Tenisz: Marozsán kikapott Barcelonában, Fucsovics negyeddöntős Bukarestben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 18:28
Marozsán számára véget ért a barcelonai torna (Fotó: Getty Images)
A Barcelonában zajló salakpályás tenisztorna nyolcaddöntőjében a 17. helyen kiemelt Marozsán Fábián döntő játszmában kikapott a világranglista 53. helyén álló argentin Facundo Diaz Acostától. Közben a bukaresti salakpályás tornán a világranglista 82. helyét elfoglaló Fucsovics Márton egy esőszünettel megszakított mérkőzésen két játszmában legyőzte a viadal második kiemeltjét, a holland Tallon Griekspoort.

ATP 500-AS TORNA, BARCELONA (salak, 2 782 960 euró)
EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Facundo Diaz Acosta (argentin)–Marozsán Fábián (17.) 3:6, 6:3, 6:1

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Marozsán Fábián ott folytatta, ahol szerdán a francia Luca van Assche ellen abbahagyta: stabil szervajátékára alapozva fogadóként is extrát nyújtva az első játszmában kétszer is elvette az argentin ellenfele adogatójátékát, másodszor a legjobbkor, 5:3-nál, amikor Acostának már lehetősége sem volt visszavágni.

A folytatás viszont nem a 24 éves magyar éljátékos szája íze szerint alakult, az argentin játéka ugyanis nagyon feljavult, míg Marozsáné ezzel arányosan esett vissza, korábbi jó adogatásait már nem láthatta a közönség, rövidítései sem feltétlenül „ültek”, a nála egy évvel fiatalabb Buenos Aires-i születésű Acostának viszont szinte minden bejött: rögtön az első játék során brékelte Marozsánt, majd előnyét megőrizve ő is a 5:3-as vezetéskor vette el ismét ellenfele adogatását, ezzel döntő szettre mentette a mérkőzést.

A harmadik felvonásban sem változott sokat a játék képe, Acosta megint az első lehetőségnél brékelt, s miután a saját adogatásai során megingathatatlan volt, hamar 3:0-ra elhúzott, majd 4:1-nél megint kihasználta a fogadóelőnyét a meccset addigra már láthatóan elengedő Marozsánt, s végül második meccslabdáját kihasználva 1 óra 47 perc játék után megnyerte az összecsapást.

„Jól kezdtem az első szettet, megnyertem a fontosabb pontokat, kétszer is elvettem az adogatását, el is bizonytalanodott, főleg fonák oldalon. Úgy éreztem, bírom energiával, mentálisan is, de aztán a második játszmában jött tőle egy váratlan, erős fonák egyenes szinte a semmiből, és elbuktam a szervámat. Ezzel megalapozta a szettet, és végig is vitte a bréket” – idézte a mérkőzés kapcsán a játékost a Magyar Távirati Iroda, kifejtve, hogy ezt követően minden „ki-ki helyzet” Diaz Acosta javára billent, aki remekül helyezkedett, minden jött vissza tőle, hátulról játszott, és őt is leszorította.

„Okos volt a taktikája, nekem pedig ez csak a második salakos mérkőzésem idén, így nem tudtam rá jól reagálni. A döntő szettben már tanácstalan is voltam, ő pedig erőre kapott, a végén is könnyen kiszerválta a meccset. Csalódott vagyok és fáj a vereség, ez egy jó sorsolás volt, hiszen nem olyan kaliberű játékossal kellett összecsapnom, mint mondjuk Casper Ruud vagy Carlos Alcaraz, de egyetlen játékos sem nyer meg minden meccset, még szoknom kell a salakot, és már Madridra koncentrálok” – fogalmazott.

Marozsán a következő napokban intenzívebb erőnléti edzéseken vesz részt, és szombaton utazik át a spanyol fővárosba. Mint mondta, a madridi magaslaton jobban szállnak a labdák, amit ő nem annyira szeret, de reméli, hogy „lesz benne egy-két kör”.
„Az elsődleges, hogy stabilabb legyen a formám salakon is” – magyarázta Marozsán, aki vélhetően jövő szerdán lép legközelebb pályára.


ATP 250-ES TORNA BUKAREST (salak, 651 865 euró)
EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Fucsovics Márton–Tallon Griekspoor (holland, 2.) 7:5, 6:1

A világranglistán 82. magyar játékos a selejtezőből érkezett Valentin Vacherot búcsúztatása után, a 16 között a második kiemelt holland Tallon Griekspoorral csapott össze, aki 25. a világranglistán. Az előző két találkozójukat a nyíregyházi teniszező nyerte meg 2022-ben Rotterdamban, majd tavaly Wimbledonban.

A harmadik csata nehéz körülmények között indult, ugyanis eredetileg délelőtt rajtolt volna a mérkőzés, ám az éjszakai eső után a szervezők átírták a programot, és 16 óra körülre tették a meccset. Ez tovább csúszott a gyenge minőségű pályák miatt, ugyanis a gyenge vízelvezetés következtében néhány percnyi csapadék is órákra megállította a játékot. A felek kiegyenlített és magas színvonalú küzdelemben jutottak el 5:5-ig, amikor újabb szünet következett. Az újrakezdést követően a 32 éves magyar stabilan ütve rögtön brékelt, és 54 perc után hozta a szettet. 

A folytatásban Fucsovics kétszer is elvette Griekspoor szerváját, nemsokára sorozatban hét nyert gémnél tartott (4:0). A holland egyre hitehagyottabban küzdött, másfél óra elteltével mehetett gratulálni a hálóhoz.

„Jól felkészültem erre a meccsre, korábban kétszer legyőztem Tallont, így magabiztosan játszottam – mondta a pályán Fucsovics Márton. – Tudtam, hogy neki ez az első mérkőzése, ami sosem egyszerű, ráadásul a körülmények is nehezek voltak, hol esett, hol sütött a nap, de mentálisan erős voltam, és nem foglalkoztam ezzel” – tette hozzá a magyar, akinek az ellenfele a nyolc között a hetedik kiemelt portugál Nuno Borges (55.) vagy a francia Corentin Moutet (92.) lesz.
(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik